slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Πρόγραμμα του WWF στις Κυκλάδες για αλλαγή μοντέλου ανάπτυξης



Το πρόγραμμα «ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE» μπορεί να αλλάξει το μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης στις Κυκλάδες, διασφαλίζοντας το μέλλον

Αειφόρος ανάπτυξη, ενεργή συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών αλλά και προστασία της φύσης, είναι οι βασικοί άξονες, οι οποίοι συνιστούν το πρόγραμμα «ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE».
Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα «ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE», με χρονικό ορίζοντα τέσσερα χρόνια, θέτει ως στόχο τη δημιουργία μιας θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής γύρω από την περιοχή Natura της Γυάρου και τη στήριξη της αλιευτικής δραστηριότητας και των τοπικών οικονομιών των νησιών της Σύρου και της Άνδρου.

«Η νέα προστατευόμενη περιοχή θα σχεδιαστεί και θα υλοποιηθεί με τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας», δηλώνει ο συντονιστής του προγράμματος, Σπύρος Κοτομάτας. Η διαχείριση της περιοχής θα γίνεται από κοινού με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς όπως αλιείς, κλάδος τουρισμού, τοπική αυτοδιοίκηση και πολιτεία κ.α. Ως εκ τούτου, θα προστατευτεί η μοναδική θαλάσσια βιοποικιλότητα της ευρύτερης περιοχής της Γυάρου και ταυτόχρονα θα ενισχυθούν οι τοπικές κοινωνίες της Σύρου και της Άνδρου.
«Αν το πρόγραμμα πετύχει τους στόχους του, θα αποτελεί μοναδικό παράδειγμα προς μίμηση συνολικότερα για τα νησιά των Κυκλάδων αλλά και την υπόλοιπη Μεσόγειο», καταλήγει ο Σ. Κοτομάτας.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα θέσουν σε εφαρμογή για τα επόμενα τέσσερα χρόνια το ΥΠΕΚΑ και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, η Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και το Ερευνητικό Ινστιτούτο Τethys, καθώς και η ΜOm/Εταιρία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας και το WWF Ελλάς.
Το σίγουρο είναι ότι οι Κυκλάδες για την Ελλάδα, αποτελούν λίκνο του πολιτισμού της καθώς και μελλοντικό πόρο οικονομικό, αν υπάρξει σεβασμός στο περιβάλλον.
Οι Κυκλάδες για την Μεσόγειο γενικότερα, αποτελούν ένα στοίχημα που αν κερδηθεί, θα αποτελεί την καλύτερη βάση για να στηριχθεί μία "διαφορετική ανάπτυξη με κεντρικό άξονα την αειφορεία" σε όλη την λεκάνη της Μεσογείου με τελικό αποτέλεσμα την δυνατότητα εξασφάλισης πολλών θέσεων εργασίας με ικανοποιητικό εισόδημα και σε βάθος χρόνου.
Θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός της εφαρμογής ενός πιλοτικού πρότζεκτ που έχει σαν βασικό άξονα την ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, διότι χωρίς αυτή την ευρύτερη κοινωνική συναίνεση δεν μπορεί να λειτουργήσει το μοντέλο της αειφόρου ανάπτυξης...
..... κι εδώ μπορούμε να πούμε ότι το WWF έχει δώσει εξαιρετικά δείγματα γραφής σε ανάλογο πρότζεκτ, που έχει αφαρμόσει στην περιοχή των Πρεσπών με εξαιρετικά αποτελέσματα.
Συγκεκριμένα το πρόγραμμα των Πρεσπών το οποίον αποτέλεσε την τοπική  παρέμβαση του WWF σε ένα τόπο, όπου όλοι περίμεναν την άφιξη των κυνηγών για να κερδίσουν πέντε δεκάρες από τις ταβέρνες και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, μετέτρεψε τις Πρέσπες σε τόπο όπου οι νέοι είναι βιολογικοί καλλιεργητές και για δεύτερη δουλειά έχουν την ξενάγηση για παρατήρηση πουλιών.
Να σημειώσουμε εδώ ότι κάπου στο 1985, όταν εγκαταστάθηκε στον Άγιο Γερμανό το πρώτο γραφείο ενημέρωσης του WWF, οι βιολόγοι που εργάσθηκαν εκεί .... σχεδόν φοβόντουσαν για τη ζωή τους, γιατί οι ντόποιοι θεωρούσαν ότι θα τους έπαιρναν το ψωμί της οικογένειας διώχνοντας τους κυνηγούς.
Περίπου, όπως σήμερα νομίζουν στις Κυκλάδες, ότι όποιος δηλώσει ότι δεν μπορούμε να κτίσουμε παντού τσιμεντένια ασπροβαμμένα κουτιά .... καταστρέφει τον τουρισμό.
ΝΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: