slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Γ.ΒΑΚΟΝΔΙΟΣ: ΜΕΤΑΚΟΜΙΖΕΙ... Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΣΤΟ ΛΑΥΡΙΟ;

Πολιτευτής Κυκλάδων
Νέα Δημοκρατία  
Το σημερινό άρθρο του κου Ηλία Μπέλλου στο Capital.gr αναφέρει ότι εξετάζεται η πιθανότητα μεταφοράς της ακτοπλοΐας Κυκλάδων και Δωδεκανήσου από τον Πειραιά στο Λαύριο. Πέραν της αυτονόητης ικανοποίησης ότι εξετάζεται μια πρόταση που πρώτος εγώ υποστήριξα και ανέλυσα, θα ήθελα να σημειώσω τα εξής:
Α) Η χρηματοδότηση της αποπεράτωσης του....
λιμανιού του Λαυρίου και η σύνδεσή του με την Αττική Οδό και τον προαστιακό ή το Μετρό, προφανώς προϋποθέτει κεφάλαια μικρότερα από τα απαιτούμενα για την κατασκευή νέου λιμανιού κρουαζιέρας. Εξάλλου και η περιβαλλοντική επιβάρυνση θα είναι πολύ λιγότερη.

Β) Δεδομένου ότι σ’ αυτή την λύση μπορούν και πρέπει να εμπλακούν ιδιώτες, το έργο αυτό μπορεί να χρηματοδοτηθεί γρηγορότερα και να ολοκληρωθεί εντός 3 ετών ή λίγο περισσότερο.

Γ) Ο προγραμματισμός θα πρέπει να είναι τέτοιος που θα διασφαλίζει και τις ανάλογες προσαρμογές μιας πλειάδας μεταφορικών εταιριών και αποθηκευτικών χώρων με ανάλογη ανακούφιση άλλων κεντρικών περιοχών της Αττικής.

Δ) Η λύση αυτή θα ευνοήσει σημαντικά και νησιά τα οποία υστερούν σε ότι αφορά στην ακτοπλοϊκή τους σύνδεση όπως αυτή των Δυτικών Κυκλάδων.

Ελπίζω και εύχομαι ο νέος υπουργός κος Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης να είναι αυτός που θα δρομολογήσει το γρηγορότερο δυνατόν αυτό το έργο, με πολλαπλά οφέλη για νησιά, την Αττική, τις μεταφορές εμπορευμάτων και επιβατών καθώς και τις ακτοπλοϊκές εταιρίες.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Βλάκα τις επιπτώσεις τις έχεις υπολογίσει;

Ανώνυμος είπε...

Για ποιους λόγους επιπόλαιε πολιτευτή της Ν.Δ. υποστήριξες αυτή τη λύση; Μήπως για να κάνουν οικονομία 1,5 ώρα καύσιμο οι ακτοπλοϊκές εταιρείες; (Και μην μου πεις ότι θα "πέσει" και το εισιτήριο ανάλογα γιατί θα γελάσω). Μήπως για να κάνω 60 χιλιόμετρα ή να πληρώνω στον προαστιακό 12 ευρώ εισιτήριο και στο ταξί 100 και αυτό να μου παίρνει 2 ώρες; (σήμερα αυτό είναι μέχρι 12 χιλιόμετρα από όλη τη πρωτεύουσα, 1,40 με το μετρό, 20 ευρώ με το ταξί και "παίρνει" μέχρι 45 λεπτά). Μήπως για να πληρώνω στην ΑΤΤΙΚΗ Οδό του Μπόμπολα το διόδιο που είναι σήμερα 2,80 ευρώ; (Εδώ είμαι σίγουρος ότι για αυτό το έκανες και σε πιστεύω). Επί πλέον, ανυπόληπτε, υπήρχαν κάποιοι που είχαν τα κουράγια (οικονομικά και φυσικά) που "πεταγόντουσαν" στα νησιά (κυρίως των Κυκλάδων)το Σαββατοκύριακο. Πόσο θα μειωθούν αυτοί τώρα (με ανάλογη επίπτωση στην οικονομία των νησιών) που θα τους δυσκολέψεις την πρόσβαση στο πλοίο και κυρίως την πρόσβαση στο σπίτι τους κατά την επιστροφή; Επίσης, σκέφτηκες ποτέ ότι αυξάνεις την απόσταση σπίτι-πλοίο κατά μία ώρα του κάθε επαρχιώτη Έλληνα που θα ήθελε να επισκεφτεί τα νησιά μας; Αν ο Κορίνθιος έκανε μία ώρα για τον Πειραιά σκέφτηκες ότι τώρα θα θέλει δύο για το Λαύριο και αυτό θα λειτουργεί αποτρεπτικά στο να βάλει τα νησιά μας στη ζωή του; Τέλος, σκέφτηκες πόσο θα ανέβει το κόστος ζωής και προσφερομένων υπηρεσιών στα νησιά αφού οι επιτήδειοι θα εκμεταλλευτούν την απόσταση Αθήνα-Λαύριο ανάλογα;

(Νάξιε όταν δημοσιεύεις την κάθε παπαριά έχεις υποχρέωση να ζητάς και την τεκμηρίωση της)