slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Εκτός ολοήμερου το Φιλώτι


Με  τρία η Άνδρος  (!!!) ένα η Νάξος!!!!!! 
Μόλις επτά – τα τρία στην Άνδρο - νέα Ολοήμερα δημοτικά σχολεία στις Κυκλάδες όσον αφορά το θεσμό με ενιαίο αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα – Έκλεισαν οριστικά 31 Δημοτικά και 87 νηπιαγωγεία σε όλη την Ελλάδα με κέρδος φέτος 76 χιλιάδες ευρώ (!!!)
Και η παράνοια όσον αφορά την Δημόσια Παιδεία καλά κρατεί με θύμα τι άλλο τα παιδιά και το μέλλον τους. Υπέγραψε χθες ο Υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος την τελική απόφαση για την κατάργηση και ......συγχώνευση δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων σε όλη την επικράτεια. Έτσι από τον Σεπτέμβριο συγχωνεύονται 17 δημοτικά σχολεία και 12 νηπιαγωγεία, ενώ καταργούνται 31 δημοτικά και 87 νηπιαγωγεία ανά περιφερειακή διεύθυνση. Παράλληλα υποβιβάζονται πέντε νηπιαγωγεία και 34 δημοτικά σχολεία, ενώ προάγονται δύο δημοτικά, στα οποία όμως δεν θα δοθούν επιπλέον οργανικές θέσεις μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες κατασκευής των κτιρίων, οπότε και θα επαναπροσδιοριστεί η οργανικότητα των σχολικών μονάδων με βάση τους μαθητές που θα φοιτήσουν εκεί.


Κέρδος
Και επειδή στην Ελλάδα πλέον είμαστε λάτρεις των αριθμών από το Υπουργείο δόθηκαν και τα «κέρδη» που θα έχει η Ελλάδα από τις κινήσεις αυτές. Οι καταργήσεις - συγχωνεύσεις θα εξοικονομήσουν 76.000 ευρώ για το 2013 -μιας και οι αλλαγές υλοποιούνται σχεδόν στα μισά του οικονομικού έτους- ενώ από το 2014 η εξοικονόμηση πόρων θα ανέλθει στις 228.000 ευρώ. Και για να καταλάβατε τη σημασία αυτού του κέρδους, το βράδυ της Κυριακής στο περίφημο ΝΑΜΜΟ’S οι πελάτες ξόδεψαν κάτι λιγότερο από 450.000 ευρώ (!!!) για διασκέδαση πέντε ωρών. Από το κτήριο του Αμαρουσίου πάντως σχολιάζουν ότι ο αριθμός των συγχωνεύσεων είναι μικρότερος από άλλες χρονιές, μιας και τo 2011 καταργήθηκαν περίπου 800 σχολικές μονάδες, το 2012 περίπου 120 και το 2013 το ΥΠΑΙΘΠΑ προχωρά στην κατάργηση περίπου 110 σχολικών μονάδων, μετά από εισήγηση των Διευθυντών Εκπαίδευσης των Περιφερειακών Διευθυντών και με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των ΟΤΑ που εδρεύουν. Πρόκειται για συγχωνεύσεις, οι οποίες κρίνονται από την υπηρεσία απαραίτητες για λόγους μη βιωσιμότητας των σχολικών μονάδων


Δωδεκάνησα
Στις Κυκλάδες πάντως δεν αλλάζει τίποτα καθώς το διορθωμένο σχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που είχε δει το φως της δημοσιότητας στις αρχές Ιουλίου ακύρωσε τις τρεις συγχωνεύσεις σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ήτοι σε Νάξο (το δημοτικό Δανακού), Σαντορίνη (2θέσιο Δημοτικό του Ακρωτηρίου) και Άνδρο (μονοθέσιο Δημοτικό Οπίσω Μέρους). Μάλιστα, ο περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης, κ. Διονύσης Μεσσάρης, είχε σπεύσει να ενημερώσει τον Δήμαρχο ότι το μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο Δανακού θα λειτουργήσει κανονικά τη σχολική χρονιά 2013-2014, παρά την αρχική εισήγηση και πρόταση να συγχωνευθεί με το 7θέσιο Δημοτικό Σχολείο Φιλωτίου. Αντίθετα, στα Δωδεκάνησα θα κλείσει το 1μονοθέσιο Δημοτικό σχολείο στην Ψέριμο και τέσσερα νηπιαγωγεία, τα τρία στην Κάρπαθο (Μενετές, Όλυμπος και Μεσοχώρι) και ένα στην Νίσυρο.


Φιλώτι
Αλλαγές όμως θα έχουμε όσον αφορά τον θεσμό των Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων καθώς φέτος θα λειτουργήσουν 321 ολοήμερα με ενιαίο αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στις Κυκλάδες θα ενεργοποιηθούν μόλις επτά, εκ των οποίων τρία στην Άνδρο (!!!!) Αντίθετα, δεν πέρασε η πρόταση που είχε γίνει από την κ. Βλαστάρη – Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στις Κυκλάδες – για ένταξη στο συγκεκριμένο πρόγραμμα τόσο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Χώρας Νάξου όσο και του Φιλωτίου. Κάτι που έχει ως αποτέλεσμα η Νάξος να μείνει με ένα ουσιαστικά ολοήμερο, αυτό στο 3ο Δημοτικό Σχολείο. Αντίθετα, το 2ο και το 4ο λόγω του ότι συστεγάζονται δεν πληρούν τους όρους για να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Και μάλιστα η κ. Βλαστάρη έπεσε από τα «σύννεφα» όταν πληροφορήθηκε τις εξελίξεις λέγοντας «μου κάνει τεράστια εντύπωση που έμειναν εκτός προγράμματος τόσο το σχολείο του Φιλωτίου όσο και το 1ο της Ερμούπολης. Σχολεία που έχουν όλες τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Μάλιστα, του Φιλωτίου μας έχει εκπλήξει όλους ευχάριστα από τη δουλειά που γίνεται και παρά το γεγονός ότι βρίσκεται εκτός …πρωτεύουσας του νησιού έχει απορροφήσει όλο το βάρος της ορεινής Νάξου. Αντίθετα, μου κάνει εντύπωση η απόφαση για τα σχολεία της Άνδρου και δη αυτό της Χώρας με δεδομένο ότι πρόσφατα υποβαθμίστηκαν και δεν είναι καν 6θεσια. Απαραίτητη προϋπόθεση ήταν τα σχολεία να είναι τουλάχιστον 10θεσία αλλά για το Φιλώτι υπήρχε η διαβεβαίωση λόγω της θέσης του ότι θα μπορούσε να ξεπεραστεί αυτός το σκόπελος».


Σχολεία
Ποια είναι τα σχολεία που εντάσσονται στο πρόγραμμα; Το 4ο ολοήμερο δημοτικό σχολείο Ερμούπολης, το 2ο δημοτικό σχολείο Μυκόνου και τα δημοτικά σχολεία σε Εμπορείο Θήρας, Ποσειδωνία Σύρου, Χώρας, Γαυρίου και Μπατσίου Άνδρου (!!!) Είναι χαρακτηριστικό ότι τη σχολική περίοδο 2010 - 2011 στη χώρα λειτουργούσαν 800 ολοήμερα δημοτικά σχολεία, εκ των οποίων επτά στις Κυκλάδες, ενώ τη σχολική χρονιά 2011 - 2012, 961 σε όλη την επικράτεια και εννέα στις Κυκλάδες. Πρέπει να σημειώσουμε ότι και στα Δωδεκάνησα θα λειτουργήσουν φέτος επτά ολοήμερα σχολεία με ενιαίο αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που βρίσκονται σε Ρόδο (Παστίδα, 8ο Πόλης Ρόδου, Παραδείσι), Κάλυμνο (Χώρα), Κω (Κέφαλος) και Κάρπαθο (1ο και 2ο Πηγαδιών). Στο Βόρειο Αιγαίο δε θα λειτουργήσουν μόλις 6, τα τρία στην Λέσβο (5ο, 9ο και 11ο στη Μυτιλήνη), ένα στη Χίο (7ο στη πόλη της Χίου) και 2 στην Σάμο (1ο και 2ο στη Σάμο). Πρέπει δε να σημειώσουμε ότι τα ολοήμερα Δημοτικά σχολεία με ενιαίο αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα (ΕΑΕΠ), μπήκαν στη ζωή μας στο σχολικό έτος 2010-2011, εφαρμόζοντας διευρυμένο πρωινό ωράριο, βελτιωμένα προγράμματα σπουδών και εμπλουτισμένο ωρολόγιο πρόγραμμα με νέα διδακτικά αντικείμενα και δραστηριότητες…


Τεχνικό
Τέλος και επίσημα από χθες Τετάρτη 24 Ιουλίου, μέσω του ΦΕΚ, με το άρθρο 82 του νόμου 4127/2013, καταργούνται οι 50 ειδικότητες του τεχνολογικού λυκείου (ανάμεσά τους και το τμήμα Υγείας – Πρόνοιας που ενδιαφέρει τη Νάξο και δη το ΕΠΑΛ και την ΕΠΑΣ), με τους εργαζομένους να τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας, η οποία ισχύει ήδη από την περασμένη Δευτέρα 22 Ιουλίου. Οι καθηγητές που εξαιρούνται, καθώς και οι κάτοχοι μεταπτυχιακού ή διδακτορικού διπλώματος μετατάσσονται στην εγγύτερη Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, σε προσωποπαγείς θέσεις διοικητικού προσωπικού της ίδιας κατηγορίας. Οι μαθητές της Γ' τάξης των ΕΠΑΛ και της Β' τάξης των ΕΠΑΣ θα συνεχίσουν κανονικά την ειδικότητα τους με ωρομίσθιο προσωπικό. Για την επόμενη σχολική χρονιά ο ποσοτικός προσδιορισμός των κενών θέσεων στην πρωτοβάθμια καθώς και ο υπολογισμός του πλεονάζοντος εκπαιδευτικού προσωπικού που πρόκειται να μετατεθεί ανά ειδικότητα και Διεύθυνση Εκπαίδευσης, υλοποιείται με διαπιστωτική πράξη του υπουργείου, έπειτα από εισήγηση της γενικής διεύθυνσης προσωπικού πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με βάση την επεξεργασία και τον συσχετισμό των στοιχείων που έχουν καταχωρηθεί από τους κατά τόπους διευθυντές εκπαίδευσης.
ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΛΙΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: