slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΑΝΑΦΟΡΑ στον Υπουργό Εσωτερικών για τις αρμοδιότητες αντιδημάρχων στις Νησιωτικές Κοινότητες

 Ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Νικόλαος Συρμαλένιος καταθέτει αναφορά την επιστολή της 26/04/13 του Αντιδημάρχου του Δήμου Νάξου και  Μικρών Κυκλάδων με χωρική αρμοδιότητα τη Σχοινούσα κ. Ηλία Μάνη σχετικά με τις αρμοδιότητες των αντιδημάρχων στις Νησιωτικές Δημοτικές Κοινότητες. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «Επειδή  η δημοτική κοινότητα Σχοινούσας δεν διαθέτει δημοτικές υπηρεσίες καθώς έχει  παντελή έλλειψη προσωπικού, ο δήμαρχος δεν μας έχει μεταβιβάσει τέτοιες
αρμοδιότητες, ενώ   δεν διαθέτουμε και τις τεχνικές γνώσεις ούτε τα ανάλογα  στοιχεία. Παρακαλώ να μας γνωρίσετε αν οι αιρετοί (αντιδήμαρχος, πρόεδρος) έχουν το δικαίωμα να εκδίδουν βεβαιώσεις καθώς και να τις υπογράφουν. Επίσης οι υπηρεσίες του Δήμου δεν μεταβαίνουν για αυτοψία στα νησιά μας και ζητάνε από εμάς να βεβαιώσουμε σε αυτές (στις υπηρεσίες) και μετά να δώσουν (οι υπηρεσίες) τη βεβαίωση στον πολίτη που αιτείται. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί πολλά προβλήματα αφού οι άλλοι αντιδήμαρχοι του Δήμου παραπέμπουν τους  πολίτες σε εμάς ενώ μας ζητάνε και τηλεφωνικά να δώσουμε τις βεβαιώσεις στους πολίτες. Επίσης οι υπηρεσίες όπως η ΔΟΥ και ο ΕΟΤ λένε στους πολίτες ότι μπορούν να δώσουν τις βεβαιώσεις ο Αντιδήμαρχος και ο Πρόεδρος του νησιού ενώ οι υπηρεσίες του Δήμου τους παραπέμπουν σε εμάς.»

Επισυνάπτεται η επιστολή
Παρακαλούμε για την απάντηση και τις ενέργειές σας και να μας ενημερώσετε σχετικά.



Αθήνα, 06.06.2013

    Ο καταθέτων Βουλευτής



Νικόλαος Συρμαλένιος


ΔΗΜΟΣ ΝΑΞΟΥ & ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ
ΗΛΙΑ ΜΑΝΗ
Τηλ. 6986150140  mail. hliasmanis@yahoo.com
26/04/2013
                             Προς:  1. ΥΠΕΣΑΗΔ
             2. ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΙΓΑΙΟΥ


Σύμφωνα με το ΦΕΚ 85 Α , νόμος 4071  11/04/2012 στο άρθρο 3 ορίζονται οι αρμοδιότητες του αντιδημάρχου και του προέδρου στις ‘’ Νησιωτικές Δημοτικές Κοινότητες ‘’.
Στην αιτιολογική έκθεση  καθώς και στην έκθεση αξιολόγησης συνεπειών ρυθμίσεων του  νόμου  4071/2012 αναφέρεται ότι η αρμοδιότητα για τη διαχείριση των θεμάτων του νησιού δίδεται στο πρόεδρο της νησιωτικής δημοτικής κοινότητας ο οποίος εκπροσωπεί το νησί στη δημοτική αρχή και τη δημοτική αρχή στο νησί .Επίσης αναφέρεται ότι  ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας έχει περισσότερες ex lege αρμοδιότητες από τους υπόλοιπους προέδρους των δημοτικών κοινοτήτων της χώρας και ασκεί και τις αρμοδιότητες που ο νομοθέτης επιφυλάσσει για τον αντιδήμαρχο με τοπική αρμοδιότητα .
Μ ε την υπ΄ αριθμ.  1  ΑΔΑ : ΒΕΦΔΩΚΗ-ΘΤΟ 02/01/2013 απόφαση του Δημάρχου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων , σε εφαρμογή του νόμου 4071/2012 , μεταβιβάστηκαν στους αντιδημάρχους των νησιών ( Σχοινούσα , Ηρακλειά , Κουφονησίων και Δονούσας ) οι εξής αρμοδιότητες :
1.Αρμοδιότητα τέλεσης των πολιτικών γάμων στα όρια των νησιωτικών δημοτικών κοινοτήτων
2. Αρμοδιότητα για την υλοποίηση των προγραμμάτων τοπικής ανάπτυξης.
3. Αρμοδιότητα για την υλοποίηση προγραμμάτων απασχόλησης και τουριστικής προβολής
4. Αρμοδιότητα για την παρακολούθηση της εκπόνησης μελετών και της εκτέλεσης έργων και προμηθειών .
Επίσης όλοι οι Αντιδήμαρχοι ασκούν το δικαίωμα
1.       Υπογραφής εγγράφων των θεμάτων της αρμοδιότητάς τους
2.       Θεώρησης του γνησίου της υπογραφής
3.       Θεώρησης της ακρίβειας των φωτοαντιγράφων.
Έγγραφα της Αρμοδιότητας των Αντιδημάρχων που χαράσσουν πολιτική του Δήμου ή δεσμεύουν οικονομικά το Δήμο προς οιονδήποτε , συντάσσονται σε σχέδιο από τους Αντιδημάρχους και φέρουν την τελική υπογραφή του Δημάρχου .
Σύμφωνα με την εγκύκλιο 41  ΑΔΑ : 1ΙΦΝΚ-ΔΘ  14/12/2010 , οι αρμοδιότητες που μεταβιβάζονται πρέπει να αναγράφονται συγκεκριμένα προς αποφυγή σύγχυσης ως προς το εύρος αυτών .

Στη Δημοτική Κοινότητα Σχοινούσας δεν υπάρχουν υπάλληλοι του Δήμου εκτός από την υπάλληλο του ΚΕΠ.
Οι δημόσιες υπηρεσίες όπως ο ΕΟΤ , η εφορία και άλλες , ζητάνε να τους βεβαιώσει ο τοπικός αντιδήμαρχος ή ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας διάφορες βεβαιώσεις όπως :
Βεβαίωση ότι το ακίνητο υδροδοτείται νόμιμα καθώς και ότι δύναται η δημοτική κοινότητα να παρέχει μια άλφα ποσότητα νερού
Βεβαίωση σύνδεσης στο δίκτυο αποχέτευσης καθώς και καλής λειτουργίας του αποχετευτικού συστήματος
Βεβαίωση ότι η Σχοινούσα είναι χαρακτηρισμένη ως άγονη νησιωτική περιοχή
Βεβαίωση καταλληλότητας κτηρίου για επαγγελματική στέγη
Αυτοψία κτηρίου για έναρξη εργασιών στη ΔΟΥ
Βεβαίωση ότι το ακίνητο δεν το νοίκιαζε στο παρελθόν ο ιδιοκτήτης . 
Βεβαίωση ότι ο τάδε κάτοικος έχει τον τάδε αριθμό αιγοπροβάτων
Βεβαίωση ότι ο δρόμος είναι κοινοτικός , κοινόχρηστος, ή αγροτικός  ή ότι προϋπήρχε του έτους τάδε
Ότι το οίκημα είχε κτιστεί πριν από του έτους τάδε.
Βεβαίωση κοινόχρηστου χώρου
Καθώς και πολλές άλλες βεβαιώσεις
Επειδή  η δημοτική κοινότητα Σχοινούσας δεν διαθέτει δημοτικές υπηρεσίες καθώς έχει  παντελή έλλειψη προσωπικού , ο δήμαρχος δεν μας έχει μεταβιβάσει τέτοιες αρμοδιότητες  ,ενώ   δεν διαθέτουμε και τις τεχνικές γνώσεις , ούτε τα ανάλογα  στοιχεία , παρακαλώ να μας γνωρίσετε , αν οι αιρετοί (αντιδήμαρχος , πρόεδρος) έχουν το δικαίωμα να εκδίδουν  τέτοιες βεβαιώσεις καθώς και να τις υπογράφουν.
Επίσης οι υπηρεσίες του Δήμου δεν μεταβαίνουν για αυτοψία στα νησιά μας και ζητάνε από εμάς να βεβαιώσουμε σε αυτές (στις υπηρεσίες) και μετά να δώσουν (οι υπηρεσίες )τη βεβαίωση στον πολίτη που αιτείται .
Η κατάσταση αυτή δημιουργεί πολλά προβλήματα αφού οι άλλοι αντιδήμαρχοι του Δήμου παραπέμπουν τους  πολίτες σε εμάς ενώ μας ζητάνε και τηλεφωνικά να δώσουμε τις βεβαιώσεις στους πολίτες  , επίσης οι υπηρεσίες όπως η ΔΟΥ και ο ΕΟΤ λένε στους πολίτες ότι μπορούν να δώσουν τις βεβαιώσεις ο Αντιδήμαρχος και ο Πρόεδρος του νησιού ενώ οι υπηρεσίες του Δήμου τους παραπέμπουν σε εμάς .
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι πολίτες να νομίζουν ότι δεν θέλουμε  να τους εξυπηρετήσουμε και οι άλλοι αντιδήμαρχοι ότι είμαστε ευθυνόφοβοι και δεν εξυπηρετούμε τους πολίτες .
Παρακαλώ να μας γνωρίσετε , καθώς να ενημερώσετε και τις υπηρεσίες αν έχουμε το δικαίωμα να εκδίδουμε βεβαιώσεις αυτής της μορφής , αν μπορούμε να τις υπογράψουμε ή αν μπορούμε να βεβαιώνουμε στις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου .

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΗΛΙΑΣ ΜΑΝΗΣ
  

Δεν υπάρχουν σχόλια: