slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Οσμές σκανδάλου στο πρόγραμμα βοηθημάτων για ΑΜΕΑ στις παραλίες του Νότιου Αιγαίου


Μια παραλία επαρκώς εξοπλισμένη, οφείλει να παρέχει πρόσβαση σε όλους ώστε να μπορούν να χαρούν τη θάλασσα, και αυτό είναι σημαντικό για όλους, αλλά πολύ περισσότερο για τα άτομα που έχουν κάποια αναπηρία.
Βασικά βοηθήματα για τους ΑΜΕΑ και για τους ανθρώπους που τους συνοδεύουν είναι τα ειδικά επιπλέοντα  καροτσάκια που επιτρέπουν την είσοδο στη θάλασσα και το στήσιμο διαδρόμων για την εύκολη κίνηση στην άμμο.
Ο αντιπεριφερειάρχης μας, Τζώρτζης Μακρυωνίτης, έκανε μεγάλο αγώνα τα.....
 τελευταία χρόνια για να τοποθετηθούν αυτά τα βοηθήματα στις παραλίες μας. Πριν δυο  χρόνια, με απόφαση του περιφερειάρχη Γιάννη Μαχαιρίδη, ξεκίνησε ένα πρόγραμμα σε  20 από τις παραλίες των νησιών μας με προϋπολογισμό 371 χιλ. ευρώ. Πριν περίπου ένα χρόνο αυτό το πρόγραμμα εντάχθηκε και στο ΕΣΠΑ με όρους που εγκρίθηκαν από την  Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή.

Δεν χρειάζεται βέβαια να πούμε ότι εκτός από το ανθρωπιστικό όφελος, η  τοποθέτηση τέτοιων συστημάτων θα ανεβάσει την αξία την παραλιών μας και θα  αποτελέσει μια ακόμη θετική διαφήμιση για τα νησιά μας σε όλο τον κόσμο.

Όμως γύρω από το καθαρά ανθρωπιστικό πρόγραμμα άρχισαν να δημιουργούνται  υπόνοιες ότι υπάρχουν κάποιοι που δεν σέβονται ούτε τα άτομα με αναπηρίες, ούτε  την ανάγκη των νησιών μας να παρέχουν καλή εικόνα στους τουρίστες.
 
Σύμφωνα με στοιχεία που καταθέτουν διάφορες πηγές -τα οποία ελέγχονται  από τους σχετικούς υπεύθυνους- στο σχετικό διαγωνισμό που ανακηρύχτηκε πριν από  ένα περίπου χρόνο για την ανάληψη του έργου, γίνονται πράγματα που κάθε άλλο  παρά "διάφανα" και "αξιοκρατικά" φαίνονται.

Κατ' αρχήν, αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο μια υποψήφια εταιρεία, με σωρεία παραλείψεων και παρατυπιών για την ανάληψη του έργου, ενώ οι ανταγωνιστές της  αποκλείστηκαν από τη  διαδικασία  ακόμη και αν πρόσφεραν ανώτερα συστήματα.

Με δυσαρέσκεια συζητιέται επίσης ότι το προϊόν της μοναδικής υποψήφιας  εταιρείας δεν τηρεί τις προϋποθέσεις. Λέγεται ότι το σύστημα που θα τοποθετήσει είναι κατώτερης ποιότητας από ό,τι άλλο προσφέρει η αγορά, δεν τηρεί βασικές σχεδιαστικές προϋποθέσεις και σε αντίθεση με τη δήλωση στην εισήγησή ένταξης του αντιπεριφερειάρχη για αντοχή του συστήματος για τουλάχιστον 20 χρόνια, το συγκεκριμένο δεν θα καταφέρει να αντέξει ούτε για ένα χρόνο!

Τις αρνητικές εντυπώσεις ενισχύουν οι δύο διαδοχικές ακυρώσεις του  διαγωνισμού που έγιναν. Οι κακές γλώσσες λένε ότι η συγκεκριμένη  εταιρεία με τους όρους των δύο πρώτων  ανακηρύξεων δεν θα μπορούσε να πάρει το έργο και για αυτό ακυρώθηκαν οι διαγωνισμοί!

Ακόμη  χειρότερα, για την τρίτη ανακήρυξη του διαγωνισμού οι όροι του προγράμματος  άλλαξαν αιφνίδια ώστε το προϊόν της συγκεκριμένης εταιρείας να μη μπορεί να  αποκλειστεί ακόμη και αν δεν τηρεί τις προϋποθέσεις που τίθενται από το πρόγραμμα!
Είναι δημοσιογραφική και κοινωνική υποχρέωση να δώσουμε προσοχή στα  παραπάνω και να ξεκαθαριστούν οι όποιες υπόνοιες για τον διαγωνισμό. Είναι σημαντικό να γίνουν οι σωστές κινήσεις ώστε να τοποθετηθεί εκείνο το σύστημα βοηθημάτων που θα έχει το καλύτερο αποτέλεσμα για τους ανθρώπους που το χρειάζονται και θα τιμήσει τα νησιά μας.

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να βάλει το προσωπικό του συμφέρον πάνω από την ανάγκη των ανθρώπων, είτε πρόκειται για συμπολίτες μας είτε για τους φιλοξενούμενούς μας τουρίστες. Ειδικά στις εποχές που ζούμε, που το κάθε μας ψεγάδι κάνει το γύρο του κόσμου στα κοινωνικά δίκτυα και στο Ίντερνετ και επηρεάζει άμεσα τους ανθρώπους που θέλουν να μας επισκεφθούν, το θέμα εκτός από ανθρωπιστικό σχετίζεται άμεσα και με το μέλλον των σπιτιών και των επιχειρήσεών μας…

Δεν υπάρχουν σχόλια: