slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Α. Σαμαράς: Τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε τους σπασμούς ενός καθεστώτος προνομίων που καταρρέει



Αποφασισμένος να επιμείνει στην ειλημμένη απόφασή του για την ΕΡΤ, εμφανίστηκε ο Αντώνης Σαμαράς μέσω ομιλίας του στο ΕΒΕΑ, στο πλαίσιο της οποίας ξεκαθάρισε ότι θα επιμείνει μέχρι τέλους και χωρίς περιστροφές στο θέμα της ΕΡΤ. Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού διευκρίνιζαν ότι ο κ.Σαμαράς προτίθεται ν’ αναλάβει αύριο πρωτοβουλία νέας επικοινωνίας με τους δυο κυβερνητικούς του εταίρους, σχολιάζοντας ωστόσο τις δημόσιες τοποθετήσεις τους παρατήρησαν: “Ζητούν συνάντηση των Πολιτικών αρχηγών λες και δεν έγινε το βράδυ της Κυριακής στο σπίτι του Σαμαρά”…


Μιλώντας σε εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ο κ.Σαμαράς τόνισε πως «θα δημιουργήσουμε μια νέα δημόσια τηλεόραση». Όπως είπε σε αυστηρό ύφος η αναδιάρθρωση και η επαναλειτουργία της ΕΡΤ είναι προς το δημόσιο συμφέρον. Συγκεκριμένα ανέφερε πως «αποφασίσαμε να κλείσουμε προσωρινά αυτό που υπήρχε έως τώρα και να δημιουργήσουμε μια νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση».

«Κάποιοι μέχρι πριν λίγους μήνες υποστήριζαν ότι αυτό που προσπαθούμε σήμερα είναι αδύνατον. Τώρα κανείς πια δεν το λέει αυτό. Εχουμε δείξει ότι είναι εφικτό και τα αποτελέσματα έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται. Το προχωράμε παρά τα εμπόδια, παρά τις κραυγές, τα ψέματα, πολλές φορές και τις ύβρεις όσων δεν θέλουν να προχωρήσει τίποτα. Πάρτε για παράδειγμα το θέμα της ΕΡΤ χθες.

Αποφασίσαμε να κλείσουμε προσωρινά αυτό που υπήρχε έως τώρα και να δημιουργήσουμε μια νέα δημόσια Ραδιοτηλεόραση στη θέση του. Αλλά αυτό το “προσωρινά” χθες βράδυ κανείς δεν ήθελε να το πει, κανείς δεν το έλεγε, γιατί προφανώς ότι είναι προσωρινό το κλείσιμο δεν ήθελαν να το μάθει ο Ελληνικός λαός. Σήμερα συνεχίζουν. Οι συνδικαλιστές της δημοσιογραφίας έφτασαν στο σημείο να φιμώνουν, να απαγορεύουν να εμφανιστεί ακόμα και στο ραδιόφωνο κάθε βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας που κατά την άποψη μας προσπαθεί να εκφράσει την άποψη της πλειοψηφίας του κόσμου που γνωρίζει το πρόβλημα.

Κι αν είναι δυνατόν “κόβουν” στον αέρα και απαγορεύουν τις ανακοινώσεις μας την ώρα που την ίδια στιγμή δίνουν ειδική άδεια εκπομπής στο κομματικό ραδιόφωνο του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν είναι ούτε δημοσιογραφία ούτε, βέβαια, ελευθεροτυπία. Είναι το νοσηρό κομματικό χθες που μας έφτασε μέχρι εδώ. Δημιουργούμε μια νέα Ραδιοτηλεόραση, σύμφωνα με τα πιο σύγχρονα διεθνή πρότυπα. Εκείνοι που αντιστέκονται δεν υπερασπίζονται τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, υπερασπίζονται αυτή την ΕΡΤ που υπήρχε μέχρι χθες.

Καταργούμε, λοιπόν, μια εστία αδιαφάνειας, σπατάλης. Κάποιοι ενοχλούνται, γιατί θέλουν να διατηρηθεί και η αδιαφάνεια και η σπατάλη. Προστατεύουμε το δημόσιο συμφέρον τη στιγμή που ορισμένοι θεωρούν ως ιδιοκτησία τους τη δημόσια περιουσία τους. Ολα αυτά, όμως, ανήκουν στο χθες. Με το νόμο που σήμερα προτείνουμε μπαίνουν τα θεμέλια για μια -και θα έλεγα για την πιο ριζοσπαστική, την πιο δημοκρατική- μεταρρύθμιση που έχει γίνει για τα Μέσα Δημόσιας Ενημέρωσης ποτέ στον τόπο μας. Κάποιοι θέλουν να μείνουμε κολλημένοι στο χθες. Εμείς πάντως θα συνεχίσουμε να κοιτάμε μπροστά. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι αυτό που κάνουμε είναι τολμηρό. Δεν ξέρω αν είναι τολμηρό ή αυτονόητο. Εκείνο που ξέρω είναι ότι έχουμε υποχρέωση να σταματήσουμε αυτό που γινόταν μέχρι σήμερα, να πάψουμε, δηλαδή, να σκεπάζουμε τα προβλήματα και να αρχίσουμε επιτέλους να τα λύνουμε. Και στα μεγάλα- συγγνώμη που θα το πω- δεν υπάρχουν κόμματα. Υπάρχει μόνον η Πατρίδα. Κι εγώ για την Πατρίδα μιλάω τώρα».

Προ της συνάντησης Βενιζέλου-Κουβέλη στο Μαξίμου είχαν πέσει στο τραπέζι δύο βασικά σενάρια. Το πρώτο να καταθέσει άμεσα η κυβέρνηση το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ και αν το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ το καταψηφίσουν στην αρμόδια επιτροπή τότε ο πρωθυπουργός να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Το δεύτερο, ακόμα πιο επιθετικό, είναι ο πρωθυπουργός να ζητήσει άμεσα ψήφο εμπιστοσύνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: