slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Στο 1.5000.000 οι ανασφάλιστοι!


Αδυναμία ΣΕΠΕ και ΙΚΑ να ελέγξουν 700.000 επιχειρήσεις                           
Στο 1.500.000 άτομα φτάνουν σήμερα οι ανασφάλιστοι εργαζόμενοι, με περίπου το 80% από αυτούς να είναι Ελληνες και το υπόλοιπο μετανάστες, όπως προέκυψε από τη χθεσινή ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στους υπουργούς Εργασίας Γιάννη Βρούτση και Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια. Κύριο θέμα συζήτησης ήταν η αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας και η ενδυνάμωση των ελέγχων με τη συνδρομή και της......
οικονομικής αστυνομίας.
Τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) για το α' τρίμηνο του έτους είναι αποκαλυπτικά, καθώς εμφανίζουν την αδήλωτη απασχόληση να έχει εκτιναχθεί στο 39,4%, από 35,1% που ήταν πέρυσι το αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Η εισφοροδιαφυγή το 2012 στέρησε από τα ασφαλιστικά ταμεία 6 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα περιορισμού του φαινομένου, υπολογίζεται ότι θα χαθούν έως το 2019 άλλα 9 δισ. ευρώ, λόγω αύξησης της ανεργίας και επικράτησης πιο ευέλικτων μορφών απασχόλησης.



Στη χθεσινή σύσκεψη διαπιστώθηκε η πρακτική αδυναμία να καταφέρουν οι περίπου 300 ελεγκτές του ΣΕΠΕ και οι 23 ελεγκτές του ΙΚΑ να ελέγξουν περίπου 700.000 ενεργές επιχειρήσεις. Για τον λόγο αυτόν προτάθηκε να τεθεί το ταχύτερο δυνατό σε εφαρμογή το σχέδιο με την κωδική ονομασία «Αρτεμις», που έχει ως βασικό πυλώνα την ενεργοποίηση της οικονομικής αστυνομίας στο πεδίο της ανασφάλιστης εργασίας. Ο κ. Βρούτσης έκανε λόγο για «τη μεγαλύτερη ανοιχτή πληγή στην αγορά εργασίας, που αποτελεί μια απαράδεκτη, σχεδόν εγκληματική οικονομική συμπεριφορά». Από την πλευρά του, ο κ. Δένδιας δεσμεύτηκε ότι «η Οικονομική Αστυνομία θα συντρέξει για την καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας και τη στήριξη του Ελληνα εργαζομένου σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία». Στα άμεσα βήματα είναι η συγκρότηση κοινών κλιμακίων ελέγχου, μαζί με τη δημιουργία μητρώου παραβατικότητας, στο οποίο θα καταγράφονται όλες οι επιχειρήσεις που βρίσκονται να απασχολούν ανασφάλιστους εργαζομένους. Ειδικά για το καλοκαίρι θα δημιουργηθεί ειδικό πρόγραμμα στοχευμένων ελέγχων σε τουριστικές περιοχές και σε επαγγελματικές κατηγορίες όπου η μαύρη εργασία κάνει θραύση.

Βασίλης Αγγελόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: