slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ηλεκτρονική ταυτότητα σε όλα τα κτίρια εντός 10ετίας


Τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το Προεδρικό Διάταγμα
Όλα τα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια θα πρέπει υποχρεωτικά, εντός 10 ετών, να αποκτήσουν ηλεκτρονική ταυτότητα, που αποτελεί μία αναλυτική καταγραφή της κατάστασης του κτιρίου, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα του υπουργείου Περιβάλλοντος, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.
Όσα κτίρια δεν δηλωθούν, θα χαρακτηρίζονται αυθαίρετα και θα επιβάλλονται στους ιδιοκτήτες οι ....κυρώσεις που ισχύουν και σήμερα.

Στο μεταξύ, κυρώσεις (πέραν των ποινικών) προβλέπονται και για όσους μηχανικούς συμπληρώσουν με ψευδή στοιχεία την ταυτότητα ενός κτιρίου. Ειδικότερα, ορίζεται επιβολή προστίμου από 2.000 ως 20.000 ευρώ και αναστολή άδειας άσκησης επαγγέλματος για διάστημα από 2 ως 24 μήνες.

Μάλιστα, βάσει του Προεδρικού Διατάγματος, τα κεντρικά υπολογιστικά συστήματα της ταυτότητας του κτιρίου θα συνδεθούν μόνιμα με εκείνα του Κτηματολογίου, της ΔΕΗ αλλά και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να ανακαλύπτουν όσους «ξεχάσουν» να δηλώσουν κάποιο ακίνητο.

Πότε ενημερώνεται η ταυτότητα

Η ταυτότητα θα συμπληρώνεται υποχρεωτικά ύστερα από κάθε μεταβίβαση και στους περιοδικούς ελέγχους. Επίσης, θα ενημερώνεται από τον αρμόδιο μηχανικό για οποιαδήποτε εργασία στο κτίριο η οποία απαιτεί άδεια δόμησης ή έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας.

Για κτίριο ή δομικό έργο που έχει περισσότερες της μιας χρήσης και χαρακτηρίζεται ως μεικτής χρήσης η περιοδικότητα των ελέγχων γίνεται σύμφωνα με την προβλεπόμενη για κάθε χρήση χρονική περίοδο.

Οποιαδήποτε εργασία έχει εκτελεσθεί σε κτίριο και δεν έχει καταγραφεί στην ταυτότητα θεωρείται αυθαίρετη και επιβάλλονται στον ιδιοκτήτη πρόστιμα αυθαιρέτου κατασκευής με ελάχιστο το κατώτερο πρόστιμο αυθαιρέτου κατά την χρονική στιγμή της διαπίστωσης της εκτελεσθείσας εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: