slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

«ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟ ΑΚΤΟΠΟΛΟΪΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΝΗΣΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ»

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά στη δύσκολη αυτή περίοδο αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης στον χαιρετισμό του στην σημερινή ημερίδα με θέμα: «Ακτοπλοϊκό Δίκτυο Νήσων Κυκλάδων Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου» του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Ανάφερε χαρακτηριστικά πως δεν μπορεί κανείς να παραγνωρίσει τις σημερινές συνθήκες και ποιο θα ήταν το ιδανικό τοπίο στην ακτοπλοΐα καθώς και πώς αυτό θα έπρεπε, στην ιδανική του μορφή, να είναι διαμορφωμένο.
Κυρίως όμως ποιες μπορεί να είναι οι εφικτές λύσεις σήμερα και μετά από τόσους αγώνες, εφόσον και κάτω από καλύτερες οικονομικές συνθήκες δεν είχαμε τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Φτάσαμε στο σημείο να διεκδικούμε τα στοιχειώδη όπως:
o       Σύνδεση των νησιών με την έδρα της περιφερειακής ενότητας (πρώην Επαρχείο), της πρωτεύουσας του νομού της Περιφέρειας και της πρωτεύουσας της χώρας.
o       Συχνά δρομολόγια καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, σταθερά τον χειμώνα και αυξημένα το καλοκαίρι για τη διευκόλυνση του Τουρισμού, που είναι ο βασικός πυλώνας της οικονομίας.
Τόνισε ότι θα μπορούσε η πολιτεία να αναδείξει σαν κορυφαία νησιωτική πολιτική την ακτοπλοϊκή σύνδεση με αξιόπιστα πλοία, με ταυτότητα, με τακτικότητα, με ασφάλεια.
Σημείωσε δε χαρακτηριστικά πως στην Περιφέρειά μας, βεβαίως η ακτοπλοΐα έχει και εθνική διάσταση για τη θωράκισή της. Το αίτημα για εύκολη πρόσβαση και προσπέλαση  στα νησιά μας έχει σχέση με την ισονομία και ισοπολιτεία γιατί αναφέρεται στο δικαίωμα του κάθε νησιώτη να έχει πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά.
Η σύνδεση των νησιών με τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη των νησιών του Αιγαίου.
Ο νησιώτης έφτασε σήμερα να ζητάει τα στοιχειώδη μεταξύ των οποίων είναι η ακτοπλοϊκή συγκοινωνία και η υγεία.
Η πολιτεία πρέπει να κατανοήσει πως για να μείνει ο νησιώτης στο νησί θα πρέπει να εξασφαλίσει και τις προϋποθέσεις.
Τα νησιά του Αιγαίου είναι μονάκριβα αλλά και ακριβά τόσο για τον νησιώτη όσο και για την πολιτεία. Για τα περισσότερα νησιά η ενδοεπικοινωνία και η ακτοπλοϊκή σύνδεση θα είναι εσαεί επιδοτούμενη.
Η πολιτεία οφείλει να επιστρέφει στο Αιγαίο, μέρος από τους πόρους που εισπράττει από την περιοχή μας μέσα από τον Τουρισμό.
Φέτος δε υπολογίζεται πως θα διακινηθούν στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου πάνω από έξι εκατομμύρια (6.000.000) επισκέπτες από το εξωτερικό καθώς και αρκετά εκατομμύρια ημεδαποί επισκέπτες.
Τέλος, την  εισήγηση για την πρόταση της Περιφέρειας για την περιφερειακή ενότητα των Κυκλάδων παρουσίασε ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Πουσσαίος Γιώργος.
Αντίστοιχη ημερίδα ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Θανάσης Μπούσιος, θα πραγματοποιηθεί και στο νησί της Ρόδου.
 




Δεν υπάρχουν σχόλια: