slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Δήμαρχος Τήνου : Απάντηση στους μόνιμα αντιπολιτευόμενους επικριτές του.

Π. Κροντηράς: Απάντηση στους μόνιμα αντιπολιτευόμενους επικριτές του.
Π. Κροντηράς
Τελικά είναι εύκολο να ασκείς αντιπολίτευση… Βρέξει – χιονίσει, κάτι θα βρεις να καταλογίσεις στο … Δήμαρχο. Και μετά να του αποδόσεις και ότι λαϊκίζει με το ζήτημα της υγείας από πάνω! Με την ευκαιρία των όσων είδαν το φως της δημοσιότητας τελευταία, θυμίζω στους μονίμους επικριτές μου ότι το έγγραφο του Δήμου Τήνου, της 8-5-2013, είχε ως κύριο αίτημα την τακτοποίηση των ......
εφημεριών και την προκήρυξη υπάρχουσας κενής οργανικής θέσης Διευθυντού Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας, πρόσληψη δύο (2) Γενικών Ιατρών ή δύο (2) Παθολόγων Επικουρικών, προκήρυξη και πρόσληψη ενός (1) Επικουρικού Ακτινολόγου Ιατρού για ένα (1) χρόνο και προκήρυξη της μόνιμης κενής θέσης ΤΕ Χειριστού Ακτινολογικού. Και για να ακριβολογούμε δεν ήταν η πρώτη αντίδραση. Όταν έφτασε έγγραφο του Κ.Υ. Τήνου περί μη ασφαλούς λειτουργίας του, είχε προηγηθεί και άλλο έντονο έγγραφό μου.


Χάρη όχι μόνο σε έγγραφα αλλά και σε καθημερινή μου προσπάθεια, έφτασαν στην Τήνο ο Διοικητής ΔΥΠΕ κ. Ευδοκιμίδης και ο Διοικητής του Νομαρχιακού Νοσοκομείου κ. Τρίντζαλης. Κάλεσμα, όπως ήταν φυσικό, όλων των φορέων στο Δημαρχείο, για 27-5-2013, το βράδυ. Είχε προηγηθεί την ίδια μέρα πολύωρη σύσκεψη στο Κ.Υ. Τήνου και είχε επιλυθεί το ζήτημα των εφημεριών (το θέμα δεν ήταν τα ωράρια των εφημεριών, όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά η υπεύθυνη και όχι η …εξ αποστάσεως κάλυψή τους, με πραγματική παρουσία ιατρού παθολόγου στο Κ.Υ. Τήνου). Η διαβεβαίωση ήταν των ίδιων των ιατρών μας ότι οι εφημερίες εξασφαλίστηκαν με τον τρόπο που προβλέπει ο νόμος. Επίσης, μετά την αντίδρασή μας, προκηρύχθηκε θέση Επικουρικού Γενικού ιατρού ή Παθολόγου, για το Κ.Υ. Τήνου. Ως προς τον Ακτινολόγο, υπήρξε ρητή και κατηγορηματική δέσμευση για την κάλυψη της θέσης χωρίς να υπάρξει κενό με την αποχώρηση του νυν υπηρετούντος. Παράλληλα υπήρξε μόνιμος διορισμός του Ορθοπεδικού στο Κ.Υ. Τήνου ενώ και δύο (2) ακόμη Αγροτικοί Ιατροί έρχονται στο νησί (παρά τα προβλήματα που υπάρχουν για τους αγροτικούς ιατρούς ως ανεπάρκειες του νέου νομοθετικού πλαισίου, σε συνδυασμό –δευτερευόντως- με την οικονομική κρίση).

Υπό τα δεδομένα αυτά το κλίμα της συγκέντρωσης στο Δημαρχείο υπήρξε όχι ακριβώς συναινετικό αλλά αναμονής και συγκρατημένης αισιοδοξίας, όχι φυσικά από λόγους τακτ αλλά γιατί τα περισσότερα από τα βασικά προβλήματα που είχαν τεθεί με έντονο τρόπο και προϊδέαζαν για δυναμικές κινητοποιήσεις και στην Αθήνα, είχαν επιλυθεί ή υπάρξει ρητή δέσμευση για την επίλυσή τους. Και στο σημείο αυτό να διευκρινιστεί γιατί αρκετή σύγχυση καλλιεργήθηκε σχετικά: Το Κ.Υ. Τήνου δεν υπάγεται διοικητικά στο Δήμο αλλά στο Υπουργείο Υγείας και ούτε εμείς διορίζουμε την Διοικούσα Επιτροπή του αλλά μόνο το ένα από τα τρία μέλη της, όπως και πράξαμε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Δεν μας ανήκει αλλά μας «καίει» και ο κάθε καλοπροαίρετος το βλέπει.

Προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ Τήνου επιδιώκει δυναμικές κινητοποιήσεις ό,τι και να γίνει. Εκείνος όμως που διοικεί υπεύθυνα καθορίζει και το μέτρο και το χρόνο της κάθε διαμαρτυρίας.

Όσο για τον κ. Δελώτη, έκανε μια τοποθέτηση που ενόχλησε κάποιους και αποδοκιμάστηκε από παρισταμένους (όχι βεβαίως από το Δήμαρχο), όχι τόσο για λόγους ουσίας ως προς αυτό που είπε όσο για λόγους που αφορούσαν την επιβαλλόμενη ευγένεια και την ευπρέπεια προς τον παριστάμενο διοικητικό παράγοντα. Και βέβαια θα ήταν υπερβολικό να απολογείται ο Δήμαρχος για κάθε αντίδραση δημοτικού συμβούλου, όπως και ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ για την κάθε έκρηξη Δελώτη ή για το κάθε «αδιάβαστο» μέλος του.

Το τί έχει προσφέρει ο Δήμος για την υγεία και το πώς βιώνει την καθημερινή διεκδίκηση για τα θέματα του Κ.Υ. Τήνου, των περιφερειακών ιατρείων, για τα φάρμακα και τον εξοπλισμό, κλπ, το γνωρίζουν και το αναγνωρίζουν οι πολίτες. Μα οι επικριτές δεν σταμάτησαν το δημιουργικό … επικριτικό τους έργο ούτε όταν ο Δήμος πρωτοπόρησε με το «δημοτικό ΕΚΑΒ» (όπως τα ΜΜΕ το αποκάλεσαν) και άνοιξε το δρόμο για άλλα 6 νησιά και τελευταία για την πρωτεύουσα Σύρο!!! Και εκεί αμφισβήτηση και επικρίσεις.

Ο Δήμος δεν εξέδωσε δελτίο τύπου για τη συνάντηση, εν αναμονή υλοποίησης των όσων αναφέρθηκαν (και στην υπηρεσιακή και στην ανοικτή συγκέντρωση) και κατακρίνεται. Αν το έκανε, θα είχαν πάλι να λένε ότι ο Δήμαρχος υπερβάλλει, αυτοπροβάλλεται, κλπ. Δίνει συνεντεύξεις; Έγκλημα! Δεν δίνει; Κρύβεται! Μάλιστα τώρα αναμίχθηκαν και οι … εκλογές. Ο Δήμαρχος χρησιμοποιεί την υγεία και για προεκλογικούς λόγους! Η ευρηματικότητα των αντιπολιτευόμενων έχει όρια, τα όρια του κόσμου μας.

Λοιπόν, κύριοι, για να τελειώνουμε: Ο Δήμος δεν υποστέλλει τη σημαία των διεκδικήσεων, δεν «κάθεται στ’ αυγά του» αλλά –επαναλαμβάνω- αυτός υπεύθυνα καθορίζει και το χρόνο και την ένταση της κάθε αντίδρασης (αυτό ήταν και το νόημα της παρέμβασης του Αντιδημάρχου, που παραποιήθηκε από την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ). Ο Δήμος είναι πάντα έτοιμος να προστατεύσει την ομαλή λειτουργία του Κέντρου Υγείας Τήνου. Από κει και πέρα όλοι είναι ελεύθεροι να δράσουν, ανεξάρτητα από το Δήμο. Αρκεί να έχουν καλύτερη ενημέρωση για το πόσο απέδωσαν οι κινητοποιήσεις της Πάρου και να μην εκτίθενται… (οι δήθεν επιτυχίες υποχρέωσαν το ΣΥΡΙΖΑ σε ερώτηση στη Βουλή…- εφημερίδα Κοινή Γνώμη 28/5/2013). Και αρκεί να υπάρχει βάσιμο αίτημα, που να μπορεί ρεαλιστικά να προσδοκά ικανοποίηση μέσα από την πίεση (αγροτικούς γιατρούς, για παράδειγμα, δεν μπορεί να φέρει καμία πίεση γιατί είναι ζήτημα νομοθετικό – κινήτρων και οικονομικό –κόστους ζωής στα νησιά…).

Τέλος, παρατηρώ ότι στο όλο θέμα η «ΤΗΝΙΑΚΗ», με το γνωστό πολιτικό – ιδεολογικό προσανατολισμό της (όποτε ασχολείται με αυτό που λέγεται δημοσιογραφία, σπανίως δηλαδή) και ο μόνιμος αρνητισμός του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, συνέπλευσαν δημιουργικά, κόντρα στο λαϊκιστή, ψευδοεπαναστάτη Δήμαρχο και τους «συν αυτώ». Έστω κι αν η σύμπλευση αυτή επιτεύχθηκε πάνω σε μια σειρά από άδικα και εκτός πραγματικότητας σχόλια.

Ο αγώνας για ένα καλύτερο Κέντρο Υγείας δεν έχει τέλος ούτε πολιτική χροιά. Ο Δήμος Τήνου συνεχίζει να διεκδικεί αυτό που δικαιούται το νησί μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: