Στη σύσκεψη εκτός του δημάρχου συμμετείχαν ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτρης Λιανός, ο πρόεδρος και αντιπρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Γιάννης Μαμουζέλος και Τζίμης Καραπάτης, οι πρόεδροι των δημοτικών κοινοτήτων Χώρας και Αγίου Αρσενίου, Σπύρος Παπαδόπουλος και κ. Μαργαρίτης, οι πρόεδροι Μαζικής Εστίασης Γιάννης Παπαδόπουλος, Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Βαγγέλης Στρατούρης, Ένωσης Ξενοδόχων Λευτέρης Στρατούρης, Ενοικιαζομένων δωματίων Γιώργος Κάβουρας, του συλλόγου υπαλλήλων στα καταστήματα εστίασης Κυριακή Καπούνη, ο κ. Μάκης Συμεώνογλου κ.ά.
Η εν λόγο συζήτηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του δημάρχου, ενόψη της καλοκαιρινής σεζόν αλλά και του θορύβου που έχει ξεσπάσει στη Νάξο σχετικά με τους δημόσιους χώρους που καταλαμβάνουν οι επιχειρήσεις τόσο στις παραλίες (Χώρας και Αγίου Αρσενίου), αλλά και στα στενά της παλιάς αγοράς στην πόλη της Νάξου.
Στην εισαγωγή του ο δήμαρχος Μανόλης Μαργαρίτης ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους, ότι πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι να εφαρμόσει το νόμο και το κάθε μαγαζί να παίρνει τα καθίσματα που του αναλογούν.
«Στόχος μας είναι να τηρηθεί ο νόμος και η τάξη. Βάση αυτού θα προχωρήσουμε κι ας στεναχωρηθούν κάποιοι» είπε ο κ. Μαργαρίτης.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Μαζικής Εστίασης Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Γιάννης Παπαδόπουλος, υπερασπιζόμενος τους επιχειρηματίες που εκπροσωπεί σημείωσε ότι αυτοί συνεχώς κατηγορούνται και βάλλονται και μάλιστα τη στιγμή που προάγουν τον τόπο και είναι ένας από τους βασικούς λόγους που φημίζεται το νησί.
«Οι τουρίστες που έρχονται στο νησί δεν έρχονται ούτε για το αεροδρόμιο, ούτε για το λιμάνι. Έρχονται για τις ομορφιές της Νάξου και για τις υπηρεσίες που παρέχουν οι επιχειρηματίες, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι Ναξιώτες. Σε άλλα νησιά, όπως η Τήνος, οι δήμοι μειώνουν τα δημοτικά τέλη, κάτι τι οποίο αν και επανειλημμένα έχουμε ζητήσει, στη Νάξο δε συμβαίνει. Εμείς οι επαγγελματίες, όποτε μας ζητηθεί συνδράμομε το δήμο με τη συνεχή φιλοξενία δημοσιογράφων και άλλων επισκεπτών. Ο δήμος αντί να υποστηρίξει τους επαγγελματίες τηρεί μια επιθετική στάση απέναντι τους κάτι το οποίο ζημιώνει εσάς (δηλ. το δήμο)» είπε σε έντονο ύφος ο κ. Παπαδόπουλος σχολιάζοντας τις σχέσεις και τη συμπεριφορά του δήμου απέναντι στους επιχειρηματίες μαζικής εστίασης του νησιού.
Ο δήμαρχος αρνήθηκε τα παραπάνω σημειώνοντας ότι κανείς δεν αμφισβητεί τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι επαγγελματίες του νησιού και ότι ο δήμος αναγνωρίζει αυτή τη συμπεριφορά και στέκεται δίπλα και όχι απέναντι τους «πάντα όμως μέσα στα νόμιμα πλαίσια».
Ο κ. Παπαδόπουλος σχετικά με το θέμα των τραπεζοκαθισμάτων, πρότεινε ότι θα πρέπει να δίνεται επιπλέον χώρος στους επιχειρηματίες, αρκεί να μην υπάρχει όχληση και αντιδράσεις. «Γιατί αν υπάρχει ο τρόπος να δοθούν χώροι να μη γίνει;» αναρωτήθηκε.
«Δηλαδή να εξαιρέσουμε κάποιους από το νόμο;» απάντησε ο δήμαρχος.
«Ναι στη νομιμότητα, αλλά με ένα μεταβατικό στάδιο» είπε ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Μαζικής Εστίασης Βαγγέλης Καραμανής ο οποίος και αυτός με τη σειρά του υπερασπίστηκε τους επιχειρηματίες σημειώνοντας ότι προσφέρουν πολλά στον τόπο «επιδοτώντας τον τουρισμό». Ο κ. Καραμανής πρότεινε να παραμείνει προς το παρών η υφιστάμενη κατάσταση και παράλληλα να συσταθεί μια επιτροπή, η οποία θα εγκρίνει που μπορούν να μπουν τραπεζοκαθίσματα, «χωρίς να αλλοιώνεται το περιβάλλον και η παραλία».
Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: «Να ισχύσει αυτό που προστάζει ο νόμος. Συμφωνούμε με το δήμαρχο» είπε ο πρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Νάξου Βαγγέλης Στρατούρης ο οποίος συμφώνησε και με τον κ. Καραμανή επίσης στο να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος.
«Ζητάμε την προστασία του περιβάλλοντος και υποστηρίζουμε τη σύσταση μιας επιτροπής (αρχιτεκτονικής), που θα παρεμβαίνει για το σκοπό αυτό» πρόσθεσε.
Ένωση Ξενοδόχων: «Στη Βενετία της Μυκόνου πάνε όλοι… Ανάπτυξη έχουμε γιατί τα μαγαζιά σερβίρουν μπροστά στις παραλίες. Το δεντράκι με τα τραπέζια στην Αγία Άννα (κατάστημα Παράδεισος), έχει κάνει το γύρο του κόσμου» είπε ο κ. Λευτέρης Στρατούρης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων και συμπλήρωσε ότι, το καλύτερο θα ήταν, εδώ που έχουμε φτάσει να μπει ένα φρένο. Πρότεινε επίσης να γίνει καταγραφή σε όλους τους χώρους που μπαίνουν τραπεζοκαθίσματα, συνέστησε να μην επιτραπεί να γίνουν πλέον άλλες «μόνιμες κατασκευές» και παράλληλα με τα παραπάνω να γίνει οριοθέτηση και συνεχής έλεγχος από τις αρμόδιες αρχές.
Σύλλογος Ενοικιαζομένων δωματίων: «Το σωστό είναι να δοθεί έστω και ένας μικρός χώρος σε όλους» είπε ο πρόεδρος του συλλόγου Ενοικιαζομένων δωματίων Γιώργος Κάβουρας ο οποίος επισήμανε ότι οι τουρίστες πάντα ψάχνουν το καλύτερο και το γραφικότερο. «Οι χώροι που επιτρέπεται να δοθούν, ας δοθούν» υπογράμμισε.
Για τις αδικίες που γίνονται εδώ και χρόνια στους επαγγελματίες μίλησε ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Λιανός ο οποίος προκαλώντας την αντίδραση του κ. Γιάννη Παπαδόπουλου, είπε ότι καθημερινά γίνεται δέκτης παραπόνων και καταγγελιών για τους επαγγελματίες. «Συνεχώς έρχονται και μου λένε για την άγρα πελατών που γίνεται στην παραλία, ότι άλλοι πληρώνουν και άλλοι δεν πληρώνουν, ότι άλλοι έχουν περισσότερα τετραγωνικά δημόσιους χώρους και άλλοι δεν έχουν…» . Ο κ. Παπαδόπουλος αμφισβήτησε τα λεγόμενα του Δημήτρη Λιανού σημειώνοντας ότι ο κ. Λιανός είναι αυτός που νωρίτερα «φωτογράφησε», λέγοντας ότι οι επαγγελματίες δέχονται επίθεση. Ο αντιδήμαρχος από την πλευρά του, απόρησε πώς και ο κ. Παπαδόπουλος δεν τα γνωρίζει… «Αν δεν τα γνωρίζεται… αν δεν σας τα έχουν πει και εσάς, τότε να σηκωθώ να φύγω από τη συζήτηση» σημείωσε.
Πρόεδρος Αγίου Αρσενίου: «Να ισχύσει ότι λέει η ομόφωνη απόφαση μας» είπε ο κ. Μαργαρίτης, πρόεδρος του Αγερσανίου. «Δηλαδή, όχι τραπεζοκαθίσματα στις παραλίες, παρά μόνο ότι αναγράφεται στην άδεια του καθένα. Η παραλία να παραμείνει παραλία… να μην μπουν μπουλντόζες να κατεβάσουν τις αμμοθίνες».
Λιμενικό Ταμείο: Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Γιάννης Μαμουζέλος αφού πρώτα έκανε μια εισαγωγή σχετικά με το έργο του Λιμενικού Ταμείου ζήτησε την άποψη των παρευρισκομένων για το τι να απαντήσει στις 64 αιτήσεις για παραχώρηση δημόσιου χώρου που θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Λιμενικού Ταμείου. «Για τις μόνιμες κατασκευές δεν είναι υπεύθυνο το Λιμενικό Ταμείο, αλλά η Κτηματική Υπηρεσία. 64 επιχειρηματίες ζητούν επιπλέον χώρο κάτι που θα συζητήσουμε σε 10 μέρες στη συνεδρίαση του Λιμενικού Ταμείου. Τι να κάνουμε; Να δώσουμε χώρο έξω από τις πέργκολες; Τι θα γίνει με τους περιβάλλοντες χώρους στα περίπτερα; Με την πλατεία Πρωτοπαπαδάκη; Έχουμε 5 αιτήσεις για τραπεζοκαθίσματα στην πλατεία» είπε ο κ. Μαμουζέλος ο οποίος πρόσθεσε ότι όπως έχει (προφορικά) ενημερωθεί, υπάρχει νομοθεσία που επιτρέπει να δίδεται επιπλέον χώρος και εκτός πέργκολας στα καταστήματα. «Να παραχωρηθεί χώρος και εκτός πέργκολας, βάση τοπογραφικού, χωρίς όμως αυτοί που θα τον πάρουν να ενοχλούν» είπε.
«Να δοθεί ότι ορίζεται και είναι στην προβολή κάθε μαγαζιού» είπε ο κ. Σπύρος Παπαδόπουλος και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρχει ίση και δίκαιη μεταχείριση προς όλους. «Αν δοθεί επιπλέον χώρος σε κάποιους αδικούνται κάποιοι άλλοι. Δίκαιη μεταχείριση προς όλους«, σημείωσε.
Μάκης Συμεώνογλου: «Αυτά τα θέματα θα έπρεπε να έχουν λυθεί από την αρχή της ανάληψης καθηκόντων της δημοτικής αρχής. Καταγγελίες υπήρξαν πολλές. Και εγώ ο ίδιος έχω ζητήσει επανειλημμένως να λυθούν κάποια προβλήματα στην Παπαβασιλείου, στον Άγιο Γεώργιο, την πλατεία Μανδηλαρά κ.λ.π. Στα στενά; Ο επιτάφιος τη Μεγάλη Παρασκευή δεν μπορούσε να περάσει. Αποκορύφωμα η απόφαση της δημοτικής κοινότητας Χώρας που λέει να παραχωρούνται χώροι σε όλες τις πλατείες. Έτσι ανοίγουμε τον ασκό του Αιόλου…. Βρείτε πρώτα την πολιτική βούληση να εφαρμόσετε το νόμο και μετά το συζητάμε…».
Μετά τα όσα ειπώθηκαν στην τρίωρη συζήτηση ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοίνωσε την απόφαση: «Λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις απόψεις, την προστασία του περιβάλλοντος αλλά πρωτίστως τη σχετική νομοθεσία, θα εφαρμόσουμε τη χρηστή διοίκηση με στήριγμα μας το νόμο. Ισοτιμία και δικαιοσύνη. Να προσεχθούν οι παραλίες μας. Εάν υπάρχει γραπτός νόμος που να επιτρέπει αύξηση τραπεζοκαθισμάτων εκτός πέργκολας το συζητάμε, αλλιώς πιστή εφαρμογή του νόμου. Είναι ανάγκη το νησί μας να κρατηθεί σε ένα επίπεδο που θα διασφαλίζει την ποιότητα και το μέλλον των παιδιών μας«
http://www.naxosnow.gr/
2 σχόλια:
Οι επιχειρηματίες επιμένουν να διεκδικούν την διατήρηση των παράνομων κεκτημένων τους. Λογικό είναι αλλά αθέμιτο. Οι πολιτικές της άναρχης και αλόγιστης εκμετάλλευσης των κοινόχρηστων χώρων έχει καταδικασθεί επανειλημμένα στο παρελθόν από την κοινωνία (εκτός και αν κάποιοι δεν το έχουν καταλάβει). Η αντιπολίτευση δεν μιλάει γιατί έχει χ….νη τη φωλιά της. Ολοι όμως πρέπει να μάθουν ότι η δίκαιη και λελογισμένη χρήση των κοινόχρηστων χώρων θα επιτρέψει σε νέους επιχειρηματίες να επιβιώσουν ενώ ταυτόχρονα θα αποτελέσει κίνητρο για νέες επιχειρήσεις που χρειάζεται ο τόπος και η κοινωνία γενικότερα. Νέες επιχειρήσεις που θα δώσουν ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να ξεφύγουν από το φάσμα της ανεργίας και στην τοπική οικονομία να αναπτυχθεί πολύπλευρα
Θα πρέπει ο δήμος να βάλει τους κανόνες. Ενα κι ενα κάνουν δύο. Να χαράξει θαρραλέα πολιτική. Το ότι λέει ο νόμος και να κρυβόμαστε πίσω από αυτό, αφήνει περιθώρια και για παραθυράκια και για ψηφοθηρία. Γιατί ο παράνομος είναι εκείνος που ο εκπρόσωπος του νόμου (δηλαδή οι υπηρεσίες του δήμου πλέον) τον βλέπει και του ρίχνει πρόστιμα. Εκτός αν ο ένας επιχειρηματίας ρουφιανεύει τον άλλον και τον σέρνει στα δικαστήρια. Και στην μία περίπτωση και στην άλλη θα ισχύσει ο νόμος, αλλά της ζούγκλας. Και τότε ο μονίμως κρυπτόμενος δήμος τι θα κάνει; Ποιο νόμο θα εφαρμόσει;
Δημοσίευση σχολίου