slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Η αμοιβή του ετσιθελισμού


Από τον Νικόδημο
1. Στο σταυροδρόμι της Αναστάσεως και της Χατζηκωνσταντή (Χολαργός -Παπάγος) υπάρχει μια βρύση του Δήμου. Εκεί πάρκαραν παλιά πολλά ταξί για τους κατοίκους Παπάγου και τους επισκέπτες στη μονή του Αγ. Ιωάννη και στα νεκροταφεία πιο πάνω.
Η βρύση έχει δυο πλάκες• Η μια λέει «Πόσιμο νερό», η άλλη, σε μεγάλα γράμματα, «Παρακαλώ, μην πλένετε τα.... αυτοκίνητα σας εδώ».
Πολλοί περιπατητές ανεβοκατεβαίνουν τους δυο δρόμους. Μερικοί αρκούνται με τη διαδρομή ως τον Όμιλο αντισφαιρήσεως (=τένις). Άλλοι πάνε στα κοιμητήρια και ακόμα πιο πάνω στην πλαγιά του Υμηττού.

Κάθε μέρα, πρωί, μεσημέρι, απόγευμα, έβλεπες να πλένονται αμάξια κάθε τύπου, φορτηγά, λεωφορεία και, συνηθέστερα, γιοταχί – παρά την απαγόρευση.

Η βρύση αφαιρέθηκε τώρα και ο σωλήνας σφραγίσθηκε.

Αυτοκίνητα δεν πλένονται τώρα πια εκεί. Αλλά, τώρα, ούτε οι διαβάτες μπορούν να σκύψουν να πιούν, ούτε οι ταξιδιώτες να γεμίσουν ένα μπουκάλι για τον δρόμο. Φταίει ο Δήμος;

Μαζί με τα ξερά και τα χλωρά, αδιακρίτως.

2. Μου θυμίζει την ευρύτερη κατάσταση της Χώρας. Δανεικά, δανεικά και διασπάθιση και σπατάλη. Κάποια ώρα οι κρουνοί παροχής έκλεισαν.

Οι αγανακτισμένοι, οι αναρχοαριστεροί (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ) και πολλοί σοσιαλιστές από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ ρίχνουν το φταίξιμο στους ξένους τοκογλύφους που δάνειζαν και τώρα ζητούν τα χρήματα τους πίσω (με τόκους φυσικά, όπως ήταν οι συμφωνίες) και στους Ευρωπαίους του Βορρά που συγκεντρώνουν κεφάλαια από τον φτωχό Νότο!

Δεν είναι μόνο οι αμόρφωτοι προλετάριοι και άρρωστοι αριστεριστές. Ακούμε τα ίδια και από επίσημους οικονομολόγους (του ίδιου φάσματος) όπως ο κ. Βαρουφάκης που με βαθυστόχαστη σοβαροφάνεια μας διαβεβαίωνε απο την αρχή της κρίσης πως όπου νάναι θα καταστραφούμε παντελώς, θα πρέπει να βγούμε από την Ευρωζώνη και να γυρίσουμε στη Δραχμή. Εξακολουθούν να διακηρύττουν τις ίδιες ανοησίες.

Από μια άποψη, εν μέρει, έχουν δίκαιο, φυσικά. Τα μνημόνια δεν είναι η καλύτερη λύση. Πολλοί αθώοι, όπως φαίνονται, υποφέρουν.

Όμως ποιοί ήταν οι κάτοχοι αυτοκινήτων που τα έπλεναν, κατά την αναλογία μας, στη δημόσια βρύση;

3. Ο κ. Πάγκαλος με την πληθωρική πλην συχνά άστοχη ευφράδεια του μας πληροφόρησε πως «Μαζί τα φάγαμε όλοι».

Και αυτό είναι εν μέρει σωστό. Μόνο που δεν τα φάγαμε όλοι. Δεν έπλεναν όλοι τα αυτοκίνητα τους στον κρουνό του Δήμου. Εκατομμύρια άνθρωποι από τα λαϊκά στρώματα, που, υποτίθεται, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ έπρεπε να φροντίζουν, δεν είδαν ούτε λεπτό (ή σεντ) από τον πακτωλό χρημάτων που εισέρευσε στη Χώρα. (Εδώ πρέπει όμως να διευκρινήσουμε πως όλοι επωφεληθήκαμε απο τις βελτιώσεις που γενικότερα επήλθαν στην κοινωνία καθώς εδραιώθηκαν νέες και καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες, αυξήθηκε η αγοραστική δύναμη των πολλών νεόπλουτων και συνεπώς αυξήθηκαν ορισμένες εγχώριες παραγωγές και άλλαξαν οι συνθήκες προς κάτι καλύτερο. Δυστυχώς δεν άλλαξαν ομοίως οι βαλκανικές συνήθειές και η νεοελληνική νοοτροπία μας. Αυτές μάλλον χειροτέρεψαν.)

Τα λεφτά, όταν και όπου υπήρχαν, τα έφαγαν οι πολιτικοί που κυβερνούσαν για μια 35 έτια, οι κομματικοί εγκάθετοι και οι συνδικαλιστές (που πληρώνονται για να μην εργάζονται, όπως ήθισται στο Ελλαδιστάν) και οι φίλοι τους. Οι υπόλοιποι δεν μπορούσαν να καταλάβουν από που προήλθε όλος αυτός ο νεο-πλουτισμός που δεν τους επισκεπτόταν – παρά μόνο στη μορφή των γενικότερων αλλαγών που αναφέρθηκαν .

4. Οι πολιτικοί μας και μερικές πάμπλουτες οικογένειες κόβουν και ράβουν. Πρόκειται για αχρείους ανθρώπους που δεν ενδιαφέρονται καθόλου για το Έθνος ή τα κοινά αλλά μόνο για τη διατήρηση της εξουσίας τους.

Επί τρία έτη αρνούνται να κάνουν το μόνο πράγμα που θα έφερνε ανακούφιση και αναγέννηση στη Χώρα. Να μειώσουν το Δημόσιο.

Αντί αυτού, κατακλέβουν τον κοσμάκη μειώνοντας μισθούς και συντάξεις και αρπάζοντας με αυξημένους φόρους όσα μπορούν. Αυτοί που κατάκλεψαν με ποικίλους τρόπους τα δανεικά διασπαταλώντας τα όπου ήθελαν, συνεχίζουν να κατακλέβουν ακόμα και τους φτωχούς συνταξιούχους και άνεργους ωθώντας τους στην απελπισία.

Απορούν που δεν πέφτουν οι τιμές και δεν υπάρχει ανάπτυξη – παρά τα παχειά χαϊδευτικά λόγια των κυβερνητών και των ξένων, που έτσι ευλογούν τα γένια τους προσποιούμενοι πως τα οικονομικά τους σχέδια καρποφορούν! (Καρποφορούν σίγουρα, μα ο καρπός είναι αυξανόμενη φτώχεια και απόγνωση).

Δεν μειώνουν το Δημόσιο. Μειώνουν τους εργαζόμενους στον Ιδιωτικό Τομέα κατά 1,3 εκμ! Μειώνουν μισθούς και συντάξεις. Και αυξάνουν τους φόρους. Έτσι ούτε οι τιμές προϊόντων πέφτουν ούτε ανάπτυξη παρουσιάζεται ούτε η ανεργία μειώνεται.

5. Στην αρχή νόμιζα πως οι Τροϊκανοί θα επέδειχναν περισσότερο ενδιαφέρον. Αλλά καρφί δεν τους καίγεται φτάνει να αποπληρωθούν τα χρέη. Είναι και αυτοί δουλικά των πολιτικών καθαρμάτων στην Ευρώπη και στην Αμερική – που στηρίζονται από μεγάλους τοκογλύφους, προσοδιστές και μονοπώλια.

Όσο και αν αγανακτούμε, ας μην ξεχνούμε πως τους Σαμαράδες, Βενιζέλους, Κουβέληδες, Τσίπρες, Μιχαλολιάκους και Κουκουέδες, εμείς τους βάζουμε στην εξουσία ξανά και ξανά!

Δικαιοσύνη ενός σύμπαντος που έχει νομοτέλεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: