slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ξεπουλήματα νησιών ονειρευτείτε και καταγγέλλει ο Νίκος Συρμαλένιος

Η κυβέρνηση παραχωρεί στο ΤΑΙΠΕΔ εκατοντάδες στρέμματα γης στις Κυκλάδες.Να αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις στα σχέδια αποικιοποίησης των νησιών μας.
Μετά τα λιμάνια και τα αεροδρόμια και με πρόσχημα την ψευδεπίγραφη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας χάριν των «επενδύσεων» και της επίτευξης «ρευστότητας» στην αγορά, η τρικομματική συγκυβέρνηση υλοποιώντας τα μνημονιακά υπεσχημένα στους δανειστές, προχωρά στην παραχώρηση στο..... ΤΑΙΠΕΔ εκατοντάδων στρεμμάτων γης στα νησιά των Κυκλάδων Νάξο, Πάρο, Αντίπαρο, Άνδρο, Μύκονο, Ηρακλειά, Μήλο και Σύρο.

Συγκεκριμένα, μετά από απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, δημοσιεύθηκε στις 25 Απριλίου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η μεταφορά εκατοντάδων «φιλέτων» του Δημοσίου στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), μεταξύ των οποίων 1.090.764,52τ.μ. στο Αγερσανί-Λίμνη Αλυκής Νάξου, 161.776τ.μ. στον Αγ.Προκόπιο-Αγ.Άννα Νάξου, 66.215τ.μ. και 13.200τ.μ. στην Αλυκή Πάρου, 26.523,50τ.μ. στην παραλία Ατένι Υδρούσας Άνδρου 50.452,49τ.μ. στον Καλαντό της Νάξου, 13.475τ.μ. και 14.650τ.μ. στο ακρωτήρι του Καφέ Κάβου της Μυκόνου, 7.239,07τ.μ. στη θέση Λιβάδι της Ηρακλειάς, 20.010τ.μ. στην Παναγία Αντιπάρου, 27.922,34 στην παραλία Γαλησσά Σύρου, 63.800τ.μ. στην Χιβαδολίμνη Πλάκας Μήλου, καθώς επίσης και το ξενοδοχειακό συγκρότημα «Λητώ» στη θέση Καμινάκι στη Μύκονο, κυριότητας του ΕΟΤ και έκτασης 3.634τ.μ.

Και αυτά είναι μόνο η αρχή: βάσει Μνημονίου, δεκάδες άλλα ακίνητα στις Κυκλάδες και χιλιάδες σε όλη την Ελλάδα θα μεταφέρονται σε «πακέτα» -250 μεταφορές ανά τρίμηνο, σύμφωνα με δημοσιεύματα- για αξιοποίηση μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται ακίνητα στα παραπάνω αλλά και σε άλλα νησιά, όπως η Σαντορίνη, η Κέα, η Κύθνος, η Σέριφος, η Αμοργός και η Τήνος, τα οποία θα ακολουθήσουν στο ξεπούλημα.

Προφανώς … όλες οι παραπάνω εκτάσεις, κατά την πρόσφατη δήλωση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ κ. Στ.Σταυρίδη, «είτε δεν είχαν καμία αξιοποίηση όλα αυτά τα χρόνια … είτε κόστιζαν πανάκριβα χωρίς να καλύπτουν το κόστος τους» … οπότε, όπως συνεχίζει «καιρός είναι πλέον να φερθούμε έξυπνα, να τα παραχωρήσουμε μακροχρόνια, ώστε αυτά τα ακίνητα αντί να αντλούν πλούτο από την ελληνική κοινωνία, να φέρνουν πλούτο», χωρίς βέβαια να δηλώνει πουθενά μέσα από ποιες διαδικασίες αποτιμάται η αξία αυτών των ακινήτων, ποια τα κοστολογημένα οφέλη για τις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες, και ποιο τελικά το ύψος αυτού του «πλούτου».

Γνωρίζουμε πλέον πολύ καλά ότι:

α) το ΤΑΙΠΕΔ, λόγω πρωτίστως της αδιαφανούς λειτουργίας του -στο περιθώριο του κοινοβουλευτικού ελέγχου- δεν παρέχει κανένα εχέγγυο για όποια πιθανή επωφελεία του δημοσίου συμφέροντος συνδιαλλαγή,

β) τα έσοδα από την «αξιοποίηση» των ακινήτων θα οδηγηθούν αναμφίβολα στην μαύρη τρύπα του χρέους που τα αλλεπάλληλα μνημόνια αντί να την περιορίζουν την γιγαντώνουν,

γ)οι όποιες επενδύσεις γίνουν, θα πραγματοποιηθούν σε καθεστώς άτυπων Ειδικών Οικονομικών Ζωνών με όσα αυτές «επιφυλάσσουν» για τις εργασιακές σχέσεις και την προστασία του περιβάλλοντος.

Δηλώνουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι τα παραπάνω «ακίνητα» αποτελούν, πρώτα και πάνω, απ΄ όλα περιουσία και «πλούτο» των Κυκλαδιτών που την έχουν δανειστεί από τα παιδιά τους και κανείς δεν έχει εξουσιοδοτήσει την κυβέρνηση να τα ξεπουλήσουν, και καλούμε τους πολίτες και όλους τους θεσμικούς φορείς των κυκλαδονήσων να αντισταθούν και να αντιταχθούν στα μνημονιακής έμπνευσης σχέδια αποικιοποίησης των νησιών μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: