slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ερώτηση Γλέζου-Συρμαλένιου προς τον Υπουργό Υγείας για αυξανόμενα τα προβλήματα στο Κέντρο Υγείας Πάρου

Παρά τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις του υπουργού Υγείας περί «υγειονομικής θωράκισης» των νησιών του Αιγαίου, οξύνονται λόγω έναρξης της τουριστικής περιόδου τα προβλήματα που προκαλούν οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και σε....
διασώστες του ΕΚΑΒ, τα οποία αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας Πάρου. Στα τέλη Μαρτίου ο υπουργός Υγείας, μετά από συνεχείς πιέσεις και διαμαρτυρίες των κατοίκων που έφθασαν να ταξιδέψουν ομαδικά στην Αθήνα για να του εκθέσουν τα προβλήματά τους, υπέγραψε απόφαση για το διορισμό δύο επικουρικών γιατρών και συγκεκριμένα ενός Παιδιάτρου και ενός Ορθοπεδικού, παρότι οι κάτοικοι είχαν ζητήσει επειγόντως την κάλυψη των οργανικών θέσεων με μόνιμους γιατρούς ειδικοτήτων, όπως προβλέπεται από το οργανισμό του Κέντρου Υγείας.
Παρά ταύτα, και ενώ ο ορθοπεδικός ανέλαβε καθήκοντα, η θέση του παιδιάτρου παραμένει κενή, αφού δεν προσήλθε ως όφειλε, για να αναλάβει υπηρεσία.
Πέραν αυτού, το νοσηλευτικό προσωπικό αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες του Κέντρου Υγείας σε 24ωρη βάση, η οργανική θέση της μαίας παραμένει κενή και οι 5 διασώστες του ΕΚΑΒ δεν είναι αρκετοί για την κάλυψη του ΕΚΑΒ όλο το 24ωρο.

Όσον αφορά τις αεροδιακομιδές, το υγειονομικό αεροσκάφος του Βελεντζείου Ιδρύματος παραμένει καθηλωμένο στο έδαφος, από το Σεπτέμβριο του 2012 μέχρι σήμερα, επειδή το υπουργείο δεν αντιμετώπισε το πρόβλημα της χρηματοδότησής του και της ένταξής του στο ΕΚΑΒ, με αποτέλεσμα το ελληνικό δημόσιο να δαπανά πολλαπλάσια χρήματα για διακομιδές με καΐκια προς το νοσοκομείο Σύρου ή με ελικόπτερα super puma προς την Αθήνα.
Συνεπώς η τουριστική περίοδος, που σημαίνει την έλευση στο νησί χιλιάδων τουριστών, αρχίζει με το κέντρο να παραμένει υποστελεχωμένο, και με δεδομένη τη γεωγραφική ιδιαιτερότητα της περιοχής που κάνει συχνά αδύνατη την μετακίνηση, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να υπάρξει κόστος σε ανθρώπινες ζωές, ή να υπάρξουν μόνιμες ή προσωρινές βλάβες και αναπηρίες, που θα μπορούσαν  να είχαν αποφευχθεί εάν θα υπήρχε η δυνατότητα να αντιμετωπιστούν τοπικά.

Σημειώνεται ότι στα παραπάνω ζητήματα έχει γίνει εκτενής αναφορά από  την Επιτροπή Αγώνα των πολιτών της Πάρου για το Κέντρο Υγείας, από Συλλόγους και Φορείς του τόπου, από μέσα ενημέρωσης, αλλά και από τον ίδιο τον Υπουργό Υγείας.

Σε συνέχεια των ως άνω



Ερωτάται ο κ. Υπουργός:


1.         Σε ποιες ενέργειες θα προβεί, προκειμένου να καλυφθούν άμεσα τα κενά στο Κέντρο Υγείας Πάρου, µε προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και διασωστών του ΕΚΑΒ, ώστε να στελεχωθούν το ΕΚΑΒ και το Κέντρο Υγείας Πάρου µε επάρκεια σε αριθμό και ειδικότητες βάση των αναγκών των κατοίκων και των επισκεπτών της Πάρου και της Αντίπαρου;
2.         Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέσα µε την κατάλληλη στελέχωση, για τις θαλάσσιες τακτικές και επείγουσες διακομιδές και αεροδιακομιδές ασθενών, αλλά και για τη μεταφορά των ασθενών μέσα στο νησί;
3.         Σε ποιες ενέργειες θα προβεί, προκειμένου να αποκατασταθεί η άδικη μεταχείριση των κατοίκων της Πάρου σε σχέση με τους κατοίκους των υπολοίπων ηπειρωτικών περιοχών της χώρας, σε ό,τι αφορά την υγειονομική τους περίθαλψη, με δεδομένη και την υποχρέωση σεβασμού της νησιωτικότητας, που πηγάζει από το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας;


                                              Οι ερωτώντες  βουλευτές

                                               
Συρμαλένιος Νικόλαος


Μανώλης Γλέζος



Δεν υπάρχουν σχόλια: