slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑΝΝΗ ΒΡΟΥΤΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ TASK FORCE κ. ΧΟΡΣΤ ΡΑΙΧΕΝΜΠΑΧ

Ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης συναντήθηκε σήμερα με τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, κ. Χόρστ Ράιχενμπαχ.
Στην συνάντηση με τον κ. Ράιχενμπαχ, στην οποία παρέστησαν και ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος καθώς και οι .....
γενικοί γραμματείς του υπουργείου κ. Άννα Στρατινάκη, κ. Παναγιώτης Κοκκόρης και κ. Άννα Δαλαπόρτα, έγινε συζήτηση για ζητήματα που αφορούν στο Υπουργείο Εργασίας.  
Πιο συγκεκριμένα, έγινε λόγος για την τεχνοκρατική υποστήριξη που προσφέρει η Task Force σε μια σειρά σημαντικών ζητημάτων, με βάση την οργανωτική τεχνογνωσία προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών όπως η ενίσχυση των πολιτικών ανάσχεσης της ανεργίας, η αναβάθμιση του ΣΕΠΕ και του ΟΑΕΔ και η προώθηση της κοινωνικής οικονομίας.
Από τη μεριά του υπουργείου Εργασίας έγινε ενημέρωση στον κ. Ράιχενμπαχ και τα στελέχη της Task Force για τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες του υπουργείου κυρίως σε ότι αφορά στην καταπολέμηση της παραβατικότητας στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης και της αγοράς εργασίας. Συγκεκριμένα, έγινε αναφορά στο σύστημα «Αριάδνη»  με το οποίο επιτυγχάνεται η οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος των καταχρηστικών συντάξεων καθώς και στο νέο σύστημα «Εργάνη», με το οποίο οι εργοδότες όλης της χώρας δηλώνουν πλέον μόνο ηλεκτρονικά οποιεσδήποτε μεταβολές στο προσωπικό τους. Κατέστη δε νοητό, ότι η «Εργάνη» μειώνει δραστικά το γραφειοκρατικό βάρος στην οικονομία, βοηθά στον αποτελεσματικό έλεγχο της αδήλωτης εργασίας και, ταυτόχρονα, δίνει ανά πάσα στιγμή την «ακτινογραφία» της αγοράς εργασίας σε κάθε μεριά της Ελλάδας.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης δήλωσε τα εξής:
Ήταν μία προγραμματισμένη, ευχάριστη, γόνιμη και εποικοδομητική συνάντηση με την Task Force και τον κ. Ράιχενμπαχ. Η συζήτηση αναπτύχθηκε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τεχνικής βοήθειας σε κρίσιμα ζητήματα τα οποία αυτή τη στιγμή απασχολούν το υπουργείο Εργασίας. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το θέμα της ανεργίας και μέθοδοι μέσα από τις οποίες μπορούμε να ανακουφίσουμε ανέργους, κυρίως ανέργους οι οποίοι είναι σε οικογένειες που δεν έχουν κανένα εργαζόμενο. Στο πλαίσιο αυτό, έγινε μία εκτενής συζήτηση και πιστεύω ότι τα συμπεράσματα από την συζήτηση θα οδηγήσουν πολύ σύντομα στη αναχαίτιση αυτού του προβλήματος.

Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου ο Κ. Βρούτσης απάντησε τα εξής:
Σήμερα εκπνέει ο χρόνος τον οποίο έχουμε θέσει ως όριο για να συμπληρωθούν τα ΑΜΚΑ και τα ΑΦΜ των συνταξιούχων τα οποία είναι αναγκαία στην προσπάθεια που καταβάλει το υπουργείο και η κυβέρνηση γενικότερα, ώστε να έχουμε ένα από τα πιο υγιή και σύγχρονα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης. Και αυτό το πετυχαίνουμε με κόπο και δουλειά καθώς και με συγκεκριμένο σχέδιο. Από κει και πέρα έχουμε δώσει με εγκυκλίους τις κατευθύνσεις προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία και την ΗΔΙΚΑ για το πώς θα ολοκληρώσουν αυτό το έργο. Πιστεύω και ευελπιστώ ότι ένας αρκετά μεγάλος αριθμός συνταξιούχων θα έχουν δηλώσει το ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ μετά και την γνωστοποίηση των 2 ιστοσελίδων απ’ όπου μπορούν ηλεκτρονικά οι συνταξιούχοι να ενημερώνουν για τα προσωπικά τους στοιχεία. Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί μέχρι και η τελευταία σύνταξη να έχει ΑΜΚΑ και ΑΦΜ.

Σε επόμενη σχετική ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Βρούτσης απάντησε τα εξής:
Τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν αυτονομία στην λήψη αποφάσεων. Ως κυβέρνηση δεν θα κατευθύνουμε σε καμία περίπτωση κανένα ταμείο να προβεί ή να μην προβεί σε καμία ενέργεια. Αυτό το οποίο λέμε είναι ότι έχουν την δυνατότητα μόνα τους να αποφασίσουν σχετικά, στο πλαίσιο πάντα και των διαθεσίμων τους αλλά κυρίως του συμφέροντος του ασφαλιστικού ταμείου τους και των ασφαλισμένων τους.

Ο κ. Ράιχενμπαχ δήλωσε τα εξής:
Κ. υπουργέ σας ευχαριστώ γι αυτήν την εποικοδομητική συνάντηση. Επικεντρώσαμε την προσοχή μας σε μέτρα ανακούφισης των ανέργων και στο ότι υπάρχουν δυνατότητες που πρέπει πλήρως να αξιοποιηθούν και από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από τα άλλα Ταμεία ώστε να έχουμε όσο γίνεται πιο αποτελεσματική βοήθεια. Συζητήσαμε και για άλλες μορφές τεχνικής βοήθειας που θα βοηθήσουν τον υπουργό και το υπουργείο Εργασίας γενικότερα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: