slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Αυτό είναι το πραγματικό έλλειμμα της χώρας-ΔΣΑ: Καταδικάζουμε την προφυλάκιση Γιώργου και Ανδρέα Κουρή

 
Με ψήφισμα του, ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας (ΔΣΑ), καταδικάζει την προφυλάκιση του Γιώργου και του Ανδρέα Κουρή, εκφράζοντας την έκπληξη του για την απόδοση ποινικών ευθυνών σε δύο μη εκτελεστά μέλη του ΔΣ του τηλεοπτικού σταθμού Alter.

Αναλυτικά το ψήφισμα:


«Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την έκπληξή του για την απόδοση ποινικών ευθυνών σε μη εκτελεστικά μέλη Διοικητικών Συμβουλίων Ανωνύμων Εταιριών, τα οποία δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να φέρουν οποιαδήποτε ευθύνη σχετικά με τη διαχείριση ή τη διοίκηση της επιχείρησης στην οποία συμμετέχουν. Υπενθυμίζουμε, εξάλλου, τη σχετική υπ' αρίθμ. 173/2001 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Τμήμα Γ'), η οποία έγινε δεκτή από τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών.

Επιπλέον, μία τέτοια εξέλιξη αφενός ανατρέπει όσα είχε θεσμοθετήσει η Πολιτεία σχετικά με το νομικό καθεστώς του μη εκτελεστικού μέλους στα Διοικητικά Συμβούλια των Ανωνύμων Εταιριών και αφετέρου αναμένεται να στερήσει από τον επιχειρηματικό κόσμο ανθρώπους με κύρος, γνώση και εμπειρία, οι οποίοι δεν πρόκειται να δεχτούν πλέον τη συμμετοχή τους στα ως άνω Διοικητικά Συμβούλια, τη στιγμή που ανά πάσα στιγμή θα κινδυνεύουν να βρεθούν στη φυλακή.

Με σεβασμό στην κρίση της Δικαιοσύνης και με την πεποίθηση ότι η απονομή της δεν πρέπει να υποτάσσεται σε καμία σκοπιμότητα, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών επισημαίνει για ακόμα μία φορά την ανάγκη, στις δύσκολες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες της χώρας, να διασφαλίζεται η ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών από το πολιτικό κλίμα και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα της εποχής, προκειμένου να είναι σε θέση να ασκούν απερίσπαστοι τα καθήκοντά τους, υποκείμενοι αποκλειστικά και μόνο στο νόμο και τη συνείδησή τους.

Τέλος, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών διακηρύσσει την αντίθεση του δικηγορικού σώματος στη διεύρυνση της προσωρινής κράτησης με νομοθετικές πρωτοβουλίες, όπως και στην κατά περίπτωση νομοθέτηση με αφορμή θέματα της επικαιρότητας, ενώ αυτονόητη είναι και η αντίθεση του Συλλόγου μας στο θεσμό της διοικητικής κράτησης».

Με αφορμή το ψήφισμα του ΔΣΑ, ο Θέμης Σοφός συνήγορος υπεράσπισης του Γ. και Α. Κουρή δήλωσε: «Χαιρετίζω το ψήφισμα του Διοικητικού Συμβουλίου του Δ.Σ.Α., σε συνέχεια της ανακοίνωσης του κ. Υπουργού Δικαιοσύνης, που δίνει μία πνοή ελπίδας μετά την βαθύτατη απογοήτευση που προξένησε στο νομικό κόσμο η ληφθείσα, χωρίς την επιβαλλόμενη ψυχραιμία, απόφαση προσωρινής κρατήσεως μη εκτελεστικών μελών με την προσχηματική κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε φορολογική παράβαση της Διοίκησης Ανώνυμης Εταιρείας, με όποιες δυσμενείς συνέπειες συνεπάγεται αυτή για την επιχειρηματικότητα, την οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας και την ελευθερία του Τύπου. Εύχομαι να μην επικρατήσει το ήδη εμφαινόμενο κλίμα πόλωσης, ακτιβισμού και ρεβανσισμού στις τάξεις της Δικαιοσύνης, στην κρίση της οποίας οφείλει να τάσσεται κάθε πολίτης με σεβασμό. Δηλώνω πάντοτε υπέρμαχος της ελευθερίας της συνείδησης του δικαστή, όσο αυτή πλαισιώνεται από το Σύνταγμα, το Νόμο και τη Νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας μας».

ysterografa.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τι το περίεργο βλέπετε; Το ΔΣ των δικηγόρων είναι καραμπινάτοι δεξιοί διαπλεκόμενοι και οι άνθρωποι στηρίζουν το σύστημα και τους ανθρώπους τους. Από τότε που οι Κουρίδες έφαγαν κλωτσιά από το ΠΑΣΟΚ υπηρετούν τα συμφέροντα τους και τη διαπλοκή μέσα από τη δεξιά.