slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Σε τι κατάσταση βρίσκονται σήμερα οι υγειονομικές μονάδες στα νησιά της Πάρου και Αντιπάρου ;


Πλησιάζουμε, αν δεν έχουμε ήδη μπει στην φετινή τουριστική περίοδο και είναι καλό να δούμε σε ποια κατάσταση βρίσκονται σήμερα οι υγειονομικές μονάδες των νησιών μας (Πάρος – Αντίπαρος) και ποιές είναι οι προοπτικές για την βελτίωσή τους το επόμενο χρονικό διάστημα.

Είναι λίγο πολύ γνωστός ο αγώνας των Παριανών και Αντιπαριωτών το τελευταίο χρονικό διάστημα με μπροστάρη το Συντονιστικό Όργανο των Φορέων για.....
  καλύτερες συνθήκες υγείας στα νησιά μας.
Οι ενημερώσεις και οι κινήσεις του Συντονιστικού, με αποκορύφωμα τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα έχουν καταγραφεί και ως ένα σημείο είχαν θετικά αποτελέσματα.
Αξίζει όμως να δούμε σε τι κατάσταση είναι σήμερα οι υγειονομικές μονάδες στα δυο νησιά μας.
Στο Κέντρο υγείας Πάρου, χθες Δευτέρα 15 Απριλίου 2013 παρουσιάστηκε ο ορθοπεδικός γιατρός. Η θέση είναι επικουρική και σήμερα βρίσκεται στη Σύρο για να ορκιστεί και θα επιστρέψει για να αναλάβει τα καθήκοντά του στο Κ.Υ. Πάρου.
Η θέση του παιδιάτρου παραμένει κενή αλλά όλες οι διαδικασίες έχουν ολοκληρθεί και μέσα στην εβδομάδα αναμένεται και ο παιδίατρος στο Κ.Υ. Πάρου. Και η θέση αυτή είναι επικουρική.
Σήμερα στομ Κ.Υ. Πάρου εργάζονται 6 μόνιμοι και τρεις επικουρικοί γιατροί. Πρόκειται για:
1 γιατρό Γενικής Ιατρικής μόνιμο

1 Ακτινολόγο μόνιμο
1. Χειρούργο μόνιμο
1 Μικροβιολόγο μόνιμο
2 Οδοντίατρους μόνιμους
1 Παθολόγο επικουρικό
1 Καρδιολόγο επικουρικό
1 Γυναικόλόγο επικουρικό
Επίσης το Κ.Υ. Πάρου είναι στελεχωμένο με 7 αγροτικούς γιατρούς. Οι 4 βρίσκονται στο Κ.Υ. Πάρου και οι άλλοι τρεις στη Νάουσα, τη Μάρπησσα και την Αλυκή.
Το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Αντιπάρου είναι στελεχωμένο με δυο γιατρούς. Έναν Γενικής Ιατρικής και έναν Παθολόγο.
Εαν στο Κ.Υ. Πάρου έρθουν δυο γιατροί Γενικής Ιατρικής και ένας Καρδιολόγος Β' τότε τα κενά, με βάση τον Οργανισμό, θα έχουν καλυφθεί. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Οργανισμός είναι του 1986. Στον Οργανισμό έχουν γίνει τροποποιήσεις και ανανεώσεις όχι όμως όσον αφορά το ιατρικό προσωπικό.
Σοβαρά κενά υπάρχουν όμως στο νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και στο ΕΚΑΒ.
Στο νοσηλευτικό προσωπικό υπάρχουν 4 νοσηλεύτριες ενώ για να βγούν οι βάρδιες, που αυτή τη στιγμή δεν βγαίνουν, θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 6. Το παρήγορο είναι ότι τρεις παριανές νοσηλεύτριες έχουν ζητήσει μετάταξη από νοσοκομεία των Αθηνών αλλά οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες. Το θέμα μπορεί όμως να επιλυθεί άμεσα και να εγκρίνει τις μετατάξεις ο ίδιος ο υπουργός Υγείας κ. Λυκουρέντζος.
Όσον αφορά το ΕΚΑΒ αυτή τη στιγμή υπάρχουν 7 άτομα και φυσικά οι διπλές βάρδιες δεν βγαίνουν. Για να βγούν οι βάρδιες επί 24ώρου βάσεως θα πρέπει να έρθουν άλλοι πέντε. Το ΕΚΑΒ του Κ.Υ. Πάρου έχει στη διάθεσή του και δυο ασθενοφόρα.
Τέλος όσον αφορά τα όσα δημοσιοποίησε εγγράφως το Βελέντζειο Ίδρυμα σχετικά με την άρνηση των γιατρών του Κ.Υ. Πάρου να συνοδέψουν περιστατικό με το Υγειονομικό Αεροσκάφος της Πάρου, πηγή από το Κ.Υ. Πάρου μας ανέφερε πως οι γιατροί δεν αρνήθηκαν και δεν θα αρνηθούν να συνοδεύσουν περιστατικό με το Υγειονομικό Αεροσκάφος αρκεί να έχουν την κάλυψη του ΕΚΑΒ. Δηλαδή αν η εντολή που δίνεται, πάντα από το ΕΚΑΒ, για μεταφοά ασθενούς να γίνει με το Υγειονομικό Αεροσκάφος τότε οι γιατροί του Κ.Υ. Πάρου θα το συνοδεύουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: