slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ Αλιεία στις Κυκλάδες: Παρόν και Μέλλον

Φίλες και Φίλοι, αγαπητοί συμπατριώτες
Καλημέρα σε όλους.
Θα ήθελα να συγχαρώ κι εγώ από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ τους διοργανωτές για τη σημερινή Ημερίδα που πραγματεύεται το θέμα της αλιείας στις Κυκλάδες, που προφανώς δεν περιορίζεται μόνο στις Κυκλάδες αλλά αφορά τουλάχιστον ολόκληρο το Αιγαίο, για να μην πούμε όλες τα πελάγη που μας περιβάλλουν.

Τα τελευταία χρόνια σε διάφορα επίπεδα είτε της Αυτοδιοίκησης, είτε σε Ημερίδες κοινωνικών φορέων, το θέμα της Αλιείας τίθεται με τον άλφα ή βήτα τρόπο, προκαλώντας αρκετές φορές ποικίλες αντιδράσεις. Έχουμε συζητήσει πολλές ώρες και μέρες είτε στο νομαρχιακό και περιφερειακό συμβούλιο, είτε σε Ημερίδες στο Κουφονήσι, στην Ανάφη, στη Σύρο, στη Νάξο, στη Μήλο, στη Σαντορίνη, στην Άνδρο κ.α.
Για μας, η Αλιεία, όπως και το σύνολο της πρωτογενούς παραγωγής (γεωργία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία), αποτελεί βασικό πυλώνα παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας μας, βασικό πυλώνα επίσης για ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών μας. Πόσο μάλλον όταν βιώνουμε τη βαθιά κρίση και την ύφεση ως αποτέλεσμα πολλών διεθνών παραγόντων, αλλά και της καταστροφικής, κατά την άποψη μας συνταγής των μνημονίων, που επέβαλαν οι κυβερνήσεις των τριών τελευταίων χρόνων
Είναι γεγονός ότι όλες οι επιστημονικές μελέτες διαπιστώνουν ότι όσο περνά ο καιρός, στις θάλασσες μας, μειώνονται τα αλιευτικά αποθέματα, με σημαντικές επιπτώσεις τόσο στο εισόδημα των ψαράδων, όσο και στην προοπτική βιωσιμότητας του κλάδου.
Αυτό από μόνο του, αποτελεί μια πραγματικότητα αδιαμφισβήτητη, που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις, αν θέλουμε να διατηρήσουμε το θαλάσσιο πλούτο, αλλά προ πάντων το εισόδημα και το επάγγελμα του ψαρά.
Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ισχυρές αμφισβητήσεις για την παραδοχή αυτή, δηλαδή για το βαθμό κινδύνου αφανισμού των αποθεμάτων και κατά συνέπεια και της ίδιας της ύπαρξης του κλάδου των αλιέων. Αμφισβητήσεις που πηγάζουν κυρίως από αντιδραστικές συμπεριφορές της κεντρικής εξουσίας, δημιουργώντας ταυτόχρονα τεράστια καχυποψία σε μερίδα επαγγελματιών, που έχοντας βιώσει για πολλά χρόνια ένα συγκεκριμένο τρόπο ζωής και άσκησης της δουλειάς, αδυνατούν να κατανοήσουν τα νέα δεδομένα, τα οποία αν δεν αλλάξουν θα συμπαρασύρουν  στον αφανισμό και τους ίδιους.
Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι και στις Κυκλάδες, ταυτόχρονα με τους πολλούς ευσυνείδητους επαγγελματίες, συντελούνται και παράνομες πράξεις, με παράνομα εργαλεία και μεθόδους, που προκαλούν καταστροφή τόσο στη διατήρηση των αλιευμάτων, όσο και στο θαλάσσιο περιβάλλον.
Από την πλευρά μας είμαστε σαφώς υπέρ της δημιουργίας θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών, ως μία από τις εναλλακτικές λύσεις για τον εμπλουτισμό των αλιευτικών αποθεμάτων αλλά και της θαλάσσιας ζωής. Όπως επίσης είμαστε υπέρ της κατάργησης όσων εργαλείων καταστρέφουν το γόνο, την αναπαραγωγή και τελικά τον αλιευτικό πλούτο.
Όμως είναι φανερό και άλλωστε η ίδια η ζωή και η εμπειρία, μας έχουν αποδείξει ότι, τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει και να υλοποιηθεί χωρίς τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών και των άμεσα ενδιαφερομένων, που στην περίπτωση μας είναι οι ψαράδες.
Η λογική της εκ των άνω επιβολής αποφάσεων, δεν οδηγεί πουθενά, ούτε βεβαίως και η άρνηση του διαλόγου ή και ο πόλεμος μεταξύ των διαφόρων επαγγελματικών κατηγοριών ανάμεσα στους ψαράδες. Το ζητούμενο είναι να δοθούν προς όλες τις κατευθύνσεις πειστικές απαντήσεις, με βάση επιστημονικά δεδομένα, που θα διασφαλίζουν ταυτόχρονα τη βιωσιμότητα της θάλασσας, την εισοδηματική στήριξη των αλιέων, την κοινωνική και περιβαλλοντική ισορροπία. Αν πρέπει να καταργηθούν κάποια εργαλεία, προφανώς να καταργηθούν και να αποδοθούν στους δικαιούχους οι ανάλογες αποζημιώσεις και τα ανάλογα αντισταθμιστικά οφέλη. Και προ πάντων να δημιουργηθεί ένα θεσμικό πλαίσιο  κανόνων και ρυθμίσεων που θα κατοχυρώνει τα παραπάνω. Επίσης, ενόψει και της τελικής διαμόρφωσης της νέας Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής της Ε.Ε., θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, οι θέσεις όλων των ενδιαφερομένων και πρώτα απ’ όλα των ψαράδων.
Προς αυτή την κατεύθυνση, θα πρέπει χωρίς άλλες καθυστερήσεις, να ολοκληρωθούν οι επιστημονικές μελέτες (γνωρίζουμε π.χ. ότι εκκρεμεί ακόμα η μελέτη για το σχέδιο διαχείρισης της βιτζότρατας), αλλά και να ξεκινήσουν γρήγορα όλες εκείνες οι θεσμικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα υλοποιούν τις από καιρό ειλημμένες και με απόλυτη συναίνεση αποφάσεις, για τη δημιουργία θαλάσσιων περιοχών.
Με αυτές τις σκέψεις, θα ήθελα για μια ακόμα φορά να χαιρετήσω τη σημερινή Ημερίδα, να ευχηθώ καλή επιτυχία και κυρίως επιτάχυνση των διαδικασιών προώθησης του διαλόγου σε όλα τα επίπεδα και υλοποίησης των ώριμων αποφάσεων.
Από την πλευρά μας και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, θα στηρίξουμε όλες τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες, που θα προωθούν αυτές τις κατευθύνσεις. 
 30/3/2013 

Δεν υπάρχουν σχόλια: