slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Φτωχό το φετινό ακτοπλοϊκό καλοκαίρι



Φτωχό θα είναι και το φετινό καλοκαίρι για την Σύρο σε ότι αφορά τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Η πρωτεύουσα των Κυκλάδων έχει πάρει για τα καλά την κατιούσα τα τελευταία χρόνια συγκριτικά με άλλα νησιά σε επίπεδο ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, κάτι το οποίο οφείλεται και στο γεγονός ότι συνεχίζει να κινείται σε πολύ χαμηλές ταχύτητες σε επίπεδο τουριστικής ανάπτυξης.
Συγκεκριμένα, τα δρομολόγια της Σύρου το καλοκαίρι του 2013 θα είναι τα εξής:

*Το κλασσικό πρωινό δρομολόγιο της Blue Star Ferries από τον Πειραιά για Σύρο – Τήνο – Μύκονο με το Blue Star Ithaki και από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο με το Blue Star Naxos

*To καθιερωμένο απογευματινό δρομολόγιο της Blue Star Ferries από Πειραιά για Σύρο – Πάρο – Νάξο – Αμοργό- Μικρές Κυκλάδες (κάθε Τρίτη – Πέμπτη και Κυριακή) με το Blue Star Paros και για Σύρο – Δωδεκάνησα (κάθε Δευτέρα – Τετάρτη και Παρασκευή) με το Blue Star 1 ή 2. Θα πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι η επιστροφή του δρομολογίου από Δωδεκάνησα, προσεγγίζει την Σύρο μόλις μία φορά την εβδομάδα και θα γίνουν τρεις την εβδομάδα μόνο την περίοδο από 1/7 έως 8/9.

Αντίθετα από 1/4 εώς και 31/10 στη συγκεκριμένη γραμμή θα προστεθεί και η Σαντορίνη με τρία δρομολόγια την εβδομάδα από Πειραιά και τρία δρομολόγια επιστροφής από Δωδεκάνησα. Στη συγκεκριμένη γραμμή για το καλοκαίρι του 2013, η Blue Star Ferries δείχνει να ποντάρει περισσότερο στην Σαντορίνη που έχει μεγάλη τουριστική κίνηση, παρά στην Σύρο.

*Από το Πάσχα θα ξεκινήσουν σταδιακά τα δρομολόγια του High Speed 5 με πρωινή αναχώρηση από Πειραιά για Σύρο – Τήνο – Μύκονο. Την περίοδο από 1η Ιουλίου έως 1η Σεπτεμβρίου θα υπάρχει και καθημερινό απογευματινό δρομολόγιο από Πειραιά.

*Από τα μέσα Ιουνίου (14/6) θα ξεκινήσουν τα δρομολόγια του Νήσος Μύκονος για Πειραιά – Σύρο – Μύκονο – Ικαρία – Σάμο. Αρχικά, τέσσερις φορές την εβδομάδα (Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή – Σάββατο) και από 8/7 έως 2/9 πέντε φορές την εβδομάδα (εκτός Τετάρτης – Κυριακής).

Ωστόσο, στα δρομολόγια επιστροφής, το Νήσος Μύκονος θα προσεγγίζει την Σύρο μόνο δύο φορές την εβδομάδα(ξημερώματα Τετάρτης και Κυριακής).

*Από τα μέσα Απριλίου θα επιστρέψει το πλοίο Aqua Jewel και μαζί με το Aqua Spirit θα καλύψουν κατά τη θερινή σαιζόν του 2013, τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια τα περισσότερα εκ των οποίων θα έχουν βάση την Σύρο. Από τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια, διασφαλίζει η Σύρος τη σύνδεσή της με το Λαύριο κάποιες ημέρες την εβδομάδα.

*Το Μάιο και τον Οκτώβριο (μόνο αυτούς τους δύο μήνες και όχι τους καλοκαιρινούς) το ταχύπλοο Super Jet θα εκτελεί δρομολόγια 4 φορές την εβδομάδα στη γραμμή Πειραιά – Σύρου – Μυκόνου – Πάρου – Νάξου – Ίου- Θήρας.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι τη θερινή περίοδο του 2013, η Σύρος θα παραμείνει με τα ίδια σχεδόν δρομολόγια σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή σαιζόν και με λιγότερα δρομολόγια επιστροφής. Καμία νέα σύνδεση δε θα κάνει την εμφάνισή της στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων το προσεχές καλοκαίρι, την ώρα που άλλα νησιά αναμένεται να ενισχυθούν ακτοπλοϊκά και να αποκτήσουν καλύτερες συγκοινωνίες.



Και για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους αναφέρουμε τα εξής:

Πέρα των δρομολογίων που εκτελούνται στις γραμμές των Κυκλάδων 12 μήνες το χρόνο και των ταχυπλόων High Speed που κάνουν την εμφάνισή τους τη χειμερινή περίοδο, οι γραμμές του νομού θα ενισχυθούν το καλοκαίρι ως ακολούθως:

*Στην γραμμή Πάρου – Νάξου – Ίου – Θήρας θα δρομολογηθεί το ταχύπλοο Αίολος Κεντέρης.

*Η Μύκονος θα αποκτήσει διπλή σύνδεση με Ικαρία και Σάμο από Πειραιά. Αφού εκτός από το Νήσος Μύκονος θα δρομολογηθεί και το Αίολος Κεντέρης Ι στην ίδια γραμμή, το οποίο όμως δε θα προσεγγίζει την Σύρο.

*Από την 1η Ιουλίου εγκαινιάζεται μια νέα σημαντική γραμμή, αυτή της Ραφήνας – Μυκόνου – Πάρου – Νάξου – Ίου με καθημερινά δρομολόγια από το Blue Star Ithaki.

*Σύνδεση με Ηράκλειο Κρήτης θα έχουν το καλοκαίρι τα νησιά Μύκονος – Πάρος – Σαντορίνη με το flying cat 4, η Σαντορίνη με το Mega Jet και μόνο την περίοδο του Πάσχα τα νησιά Σαντορίνη – Ίος – Φολέγανδρος – Σίφνος με το Super Jet.

*Από μέσα Ιουνίου έως μέσα Σεπτεμβρίου, το ταχύπλοο Super Jet θα εκτελεί καθημερινά δρομολόγια στη νέα γραμμή Πειραιά – Μήλου – Φολεγάνδρου – Θήρας – Αμοργού – Κουφονησίου – Νάξου – Μυκόνου.

*Από τον Ιούνιο ξεκινάει δρομολόγια στη γραμμή Ραφήνας – Θήρας – Ίου – Νάξου – Μυκόνου – Τήνου το ταχύπλοο Sea Jet 2.

*Από την περίοδο του Πάσχα, θα ξεκινήσει σταδιακά το ταχύπλοο Speedrunner στις Δυτικές Κυκλάδες.

*Στη γραμμή των Δυτικών Κυκλάδων επιστρέφει και το πλοίο Άγιος Γεώργιος.

*Το Superferry 2 έχει επιστρέψει στα δρομολόγια και θα παραμείνει για όλο το καλοκαίρι στη γραμμή Ραφήνας – Άνδρου – Τήνου – Μυκόνου.

*Στη γραμμή Ραφήνας – Άνδρου – Τήνου – Μυκόνου θα διατηρηθούν και τα πλοία Θεολόγος Π. και Αικατερίνη Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια: