slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Η Παιδεία δεν … διαιρείται

Σαν έτοιμοι από καιρό και χωρίς ιδιαίτερη έκπληξη διαβάσαμε στον τοπικό τύπο ότι με επείγουσα εγκύκλιο της Διεύθυνσης Διοικητικών Υποθέσεων Π.Ε. & Δ.Ε. (44506/Δ4/2-4-2013) ζητείται από τους Περιφερειακούς Διευθυντές, εντός 2 ημερών, να καταγραφούν οι οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών «ενόψει της έκδοσης απόφασης σχολικών μεταβολών» τις οποίες μάλιστα προκαταβολικά θεωρεί «δυσανάλογες με το...
μαθητικό δυναμικό».
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου-Τήνου-Μυκόνου, είναι προφανές πως «το Υπουργείο Παιδείας και στη συνέχεια οι περιφέρειες εκπαίδευσης (διαιρώντας το συνολικό αριθμό των μαθητών κάθε σχολείου με το 25) επιδιώκουν να αλλάξουν την οργανικότητα των σχολείων. Με βάση το συγκεκριμένο έγγραφο η ύπαρξη ενός εξαθέσιου σχολείου απαιτεί 126 μαθητές, ενώ σχολεία με κάτω από 100 μαθητές μετατρέπονται απευθείας σε τετραθέσια».
Εφόσον ακολουθηθούν στην πράξη αυτού του είδους τα «παιδαγωγικά κριτήρια», οι σχολικές μονάδες της Σύρου και των υπολοίπων Κυκλάδων είτε θα μετατραπούν σε 4 ή 5θέσιες είτε θα συγχωνευτούν δημιουργώντας ασφυκτικές και αντιπαιδαγωγικές συνθήκες μάθησης, την ίδια στιγμή που δεκάδες εκπαιδευτικοί θα αντιμετωπίζουν το φάσμα της μετακίνησης ή της «διαθεσιμότητας».
Η πολιτική που ακολουθείται από την τρικομματική κυβέρνηση είναι πλέον προφανές, και στον πλέον “αθώο” πολτικά,  ότι στόχο δεν έχει τον «περιορισμό του υπερμεγέθους και σπάταλου κράτους» αλλά το να πλήξει συθέμελα τις κοινωνικές δομές και να περιορίσει κάθε δημόσια παροχή. 
Η κυβέρνηση αντιμετωπίζοντας και υπολογίζοντας τα πάντα υπό το λογιστικό πρίσμα κόστους-οφέλους, σαν να είναι τα κοινωνικά αγαθά υπηρεσίες μιας ιδιωτικής επιχείρησης, ουσιαστικά δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να καταδικαστεί η χώρα μας σε μόνιμη οικονομική και μορφωτική υποβάθμιση.
Η Τοπική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Σύρου καλεί του πολίτες σε επαγρύπνηση  και δηλώνει ότι θα σταθεί απέναντι σε όποιες πολιτικές δήθεν «εξορθολογισμού» που, αδιαφορώντας για το μέλλον, τη συνοχή και την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, θα οδηγήσουν σε περαιτέρω υποβάθμιση τις σχολικές μονάδες των νησιών και συνακόλουθα σε περαιτέρω υποβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
Την ίδια στιγμή, δηλώνουμε ότι θα στηρίξουμε ενεργά τις δράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας -μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων-  και ότι θα είμαστε δίπλα τους σε κάθε μορφή αγώνα ή κινητοποίησης που εκείνοι κρίνουν ως την πλέον πρόσφορη, γιατί πολύ απλά οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί δεν είναι στατιστικοί αριθμοί και η παιδεία δεν … διαιρείται.


Τ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ΣΥΡΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: