slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Νευρική… κρίση στην κυβέρνηση


Του Γιάννη Πιτταρά
Μετά τις υψηλές προσδοκίες για το μεγάλο deal Εθνικής – Eurobank ήρθε η απογοήτευση και ο προβληματισμός.

Στην κυβέρνηση επιχειρούν τώρα – επικοινωνιακά – να καθησυχάσουν μετόχους και καταθέτες ότι το ναυάγιο δεν θα επηρρεάσει και τον δείκτη αξιοπιστίας του τραπεζικού μας συστήματος.


Από το πρωϊ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου εμφανίζεται απόλυτα κατηγορηματικός για το ενδεχόμενο κινδύνου των καταθέσεων στην Εθνική Τράπεζα και τη Eurobank.

Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Κεδίκογλου, οι καταθέσεις στις δύο τράπεζες είναι «απολύτως διασφαλισμένες». Σημειώσε παράλληλα, πως «οι δύο τράπεζες δεν μπορούσαν να αντλήσουν το 10% της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου από ιδιώτες. Ήταν θέμα της ελληνικής νομοθεσίας, δεν μπορούσε να δοθεί παράταση».

Ωστόσο παραμένει το πολιτικό ζήτημα για την κυβέρνηση αφού τα προηγούμενα 24ωρα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε πάρει πάνω του το όλο εγχείρημ,α επιχειρώντας να πείσει τους δανειστές μας για την αναγκαιότητα να προχωρήσει η διαδικασία συγχώνευσης των δύο τραπεζικών ομίλων κάνοντας λόγο διαρκώς ότι "πιθανό πισωγύρισμα θα ήταν καταστροφικό και η όποια αλλαγή στάσης θα έπληττε την αξιοπιστία μας"

Στην χθεσινή διαπραγμάτευση η κυβέρνηση βρέθηκε μπροστά στο δίλημμα να επιλέξει μεταξύ ανακεφαλαιοποίησης και συγχώνευσης με τους ελεγκτές της τρόικα να πιέζουν ότι το μείζον στην παρούσα φάση ήταν να μην δοθεί παράταση στην ανακεφαλαιοποίηση και εν συνεχεία το Ταμείο Χρηματιπιστωτικής Σταθερότητας, μετά την 1η Μαϊου να αποφασίσει για τα επόμενα βήματα.

Με το βλέμμα στη δόση

Η προσοχή της κυβέρνησης στρέφεται τώρα στην καταβολή της δόσης των 2,8 δισ ευρώ, αφού διακαής πόθος είναι η εκταμίευση να γίνει πριν από το τέλος του μήνα και να διαχωριστεί από την δόση του 1ου τριμήνου ύψους 6 δισ ευρώ.

"Στόχος είναι να πάρουμε όσα πρέπει, όταν πρέπει χωρίς να χρειαστεί να είμαστε στην εντατική" είναι η φράση κλειδί συνεργάτη του Πρωθυπουργού.

Για την κυβέρνηση ωστόσο, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο περαιτέρω υποχώρησης, με τον Πρωθυπουργό να διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι "η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: