slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Διάγγελμα Αναστασιάδη: "Είχα να επιλέξω το κούρεμα ή την άτακτη χρεοκοπία"


Ο κ. Αναστασιάδης περιέγραψε το εκβιαστικό δίλημμα που του τέθηκε στο Eurogroup της Παρασκευής. Τόνισε ότι οι επιλογές ήταν "άτακτη χρεοκοπία" ή "κούρεμα καταθέσεων". Είπε ότι επέλεξε τη μικρότερη καταστροφή και κάλεσε σε συστράτευση τον κυπριακό λαό.
Ο πρόεδρος της Κύπρου σημείωσε ότι η χώρα του ζει τις δυσκολότερες στιγμές μετά το 1974 και σημείωσε ότι η απόφαση θα πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή της Κύπρου. Κάλεσε τα κόμματα να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να ψηφίσουν υπέρ.
Το διάγγελμα Αναστασιάδη


"Απευθύνομαι σε σας χωρίς να λογαριάζω το πολιτικό κόστος. Ζούμε τις πιο τραγικές στιγμές από το 1974. Έχουμε παραλάβει ένα κράτος υπό χρεοκοπία. Δεν είναι στις προθέσεις μου να μπούμε σε μια αχρείαστη αντιπαράθεση για το ποιος φταίει.

Θεωρώ υποχρέωσή μου να σας ενημερώσω για τα αποτελέσματα του . Η πρώτη επιλογή ήταν αυτή που θα οδηγούσε σε άτακτη χρεοκοπία ως αποτέλεσμα, της απόφασης της ΕΚΤ να οδηγήσει σε διακοπή χρηματοδότησης. Η δεύτερη ήταν η επιλογή μιας επώδυνης, αλλά ελεγχόμενης κατάστασης.

Πρέπει να θυμίσω ότι ο κ. Χριστόφιας είχε πει ότι θα ήταν ανεύθυνο και εγκληματικό να αφεθούν οι τράπεζες να καταρρεύσουν.

Έπρεπε να αποφασίσω ποια από τις δύο θα διασφάλιζε τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας. Αν επέλεγα την πρώτη επιλογή, θα οδηγούμασταν στην κατάρρευση ολόκληρου του τραπεζικού τομέα. Οι καταθέτες θα έχαναν την άμεση πρόσβαση στις καταθέσεις τους. Χιλιάδες μικρομεσαίοι και άλλες επιχειρήσεις θα έχαναν τη χρηματοδότηση και θα είχαμε άμεση απώλεια θέσεων εργασίας. Αποκορύφωμα της άτακτης χρεοκοπίας θα ήταν έξοδος από το ευρώ και υποτίμηση του νομισματος.

Μεταξύ των πιο πάνω είχα να επιλέξω μεταξύ της δέσμευσης για να μην πειραχθούν οι καταθέσεις και μια πορεία που θα οδηγούσε στην καταστροφή.

Η πίστη μου στα όσα διακήρυττα, ήταν απόλυτα ειλικρινής. Η λύση στην οποία καταλήξαμε δεν ήταν αυτή που θέλαμε, αλλα στην απόφασή μου προσμέτρησαν πολλοί παράγοντες.

Απευθύνω έκκληση στα κοινοβουλευτικά κόμματα, να αποφασίσουν με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών και της πατρίδας μας.

Ελπίζω ότι όλοι μαζί θα πάρουμε τις σοφότερες αποφάσεις. Ο δρόμος μας δεν είναι εύκολος. Έχω όμως πίστη στις δυνάμεις του κυπριακού λαού. Θα τα καταφέρουμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια: