slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ Η«ΚΥΡΙΑ ΛΕΠΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ »


ΜΕ ΧΡΟΝΟ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΤΡΙΩΝ ΕΤΩΝ  «Η ΚΥΡΙΑ ΛΕΠΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ »   ΘΥΜΗΘΗΚΕ ΟΤΙ  - Η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν έβαλε «κόκκινες γραμμές» - ΑΥΤΟ ΒΕΒΑΙΑ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΜΠΟΔΙΖΕ ΤΟΤΕ ΝΑ ΠΑΡΙΣΤΑΝΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΩΣ ΣΥΝΟΜΙΛΗΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΩΤΗ ΑΛΕΞΗ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙ ΟΤΙ ΚΑΙ  ΠΑΛΙ «  ΛΕΠΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ »   
Σε διαδικασία συζήτησης με τον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται η πρώην υπουργός κα Λούκα Κατσέλη, μια συζήτηση «με κυβερνητική προοπτική», όπως λέει στη συνέντευξή της...


στο «Θέμα». Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση Παπανδρέου στην οποία για ένα διάστημα υπήρξε μέλος της θεωρεί πως βρέθηκαν «λάθος άνθρωποι σε λάθος θέσεις» και έτσι δεν μπήκαν «κόκκινες γραμμές» στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα. Η κα Κατσέλη επισημαίνει ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου έβαλε στο ράφι το φορολογικό σχέδιο του ΠΑΣΟΚ και ότι λειτούργησε ως διεκπεραιωτής των απαιτήσεων της Τρόικας.
Πόσο "προχωρημένες" είναι οι συζητήσεις σας με τον ΣΥΡΙΖΑ; Σε ποια βάση εξετάζετε συνεργασία;
Στόχος της«Κοινωνικής Συμφωνίας» είναι η συγκρότηση μιας ευρύτατης συμπαράταξης προοδευτικών, σοσιαλιστικών και αριστερών δυνάμεων με κυβερνητική προοπτική που, στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας, θα προτάξει και θα υλοποιήσει ένα Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης απέναντι στην αδιέξοδη πολιτική της βίαιης λιτότητας και της εξαθλίωσης .
Συζητάμε προς αυτή τη κατεύθυνση με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκ των πραγμάτων πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτόν τον πόλο ως αξιωματική αντιπολίτευση.
Ποια ήταν τα λάθη της κυβέρνησης του κ. Γιώργου Παπανδρέου, στην οποία υπήρξατε μέλος της για ένα διάστημα;
Λάθος άνθρωποι σε λάθος θέσεις, λανθασμένες επιλογές στο μείγμα οικονομικής πολιτικής και απουσία μιας ισχυρής διαπραγματευτικής ομάδας αποτελούν κατά τη γνώμη μου τα βασικά λάθη . Έτσι, δεν τέθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους, μειώθηκαν άκριτα μισθοί και συντάξεις, αυξήθηκαν υπέρμετρα οι φόροι για τα μεσαία εισοδήματα χωρίς να διευρυνθεί η φορολογική βάση, ξηλώθηκαν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και καταλύθηκε το κοινωνικό κράτος. Δεν συστήθηκαν ομάδες διοίκησης έργου για να υλοποιήσουν αποτελεσματικά αναγκαίες μεταρρυθμίσεις όπως την αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης ή την απλούστευση διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων. Δεν τέθηκαν«κόκκινες γραμμές», αλλά η Κυβέρνηση σύρθηκε πίσω από απαιτήσεις εγχώριων συμφερόντων και της Τρόικας. Δυστυχώς τα ίδια λάθη γίνονται και σήμερα από την Κυβέρνηση Σαμαρά.
Η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ έχει φέρει στο επίκεντρο τη συζήτηση για το πώς διαχειριζόταν ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου το φορολογικό μηχανισμό. Ποια είναι η δική σας άποψη για το ρόλο του κ.Παπακωνσταντίνου στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης;
Πριν τις εκλογές του 2009 στο ΠΑΣΟΚ είχαμε επεξεργασθεί και καταρτίσει ένα πλήρες και αναλυτικό σχέδιο τόσο για το φορολογικό σύστημα, όσο και για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την αναμόρφωση της φορολογικής διοίκησης. Δυστυχώς αυτό το σχέδιο έμεινε στο ράφι. Σήμερα, πολλά από τα προβλήματα που είναι στην επικαιρότητα δεν θα υπήρχαν αν είχε εφαρμοσθεί εκείνο το σχέδιο. Ως προς την αντιμετώπιση της κρίσης, οφείλω να πω πως ο κ. Παπακωνσταντίνου έπαιξε λιγότερο το ρόλο του διαπραγματευτή και περισσότερο του διεκπεραιωτή των οδηγιών της Τρόϊκα. Είναι γνωστές οι διαφωνίες που είχα με τον κ Παπακωνσταντίνου ακόμα και όταν ήμουν Υπουργός. Συμπυκνώνονται στον τίτλο του άρθρου που είχε δημοσιευθεί τον Νοέμβριο του 2011 « το φάρμακο της Τροικας σκοτώνει …»
Το φόρουμ που έχετε προγραμματίσει για τον Μάρτιο πιστεύετε ότι θα αποτελέσει αρχή συνεργασίας με άλλες πολιτικές δυνάμεις;
Το φόρουμ με τίτλο « Έξοδος από την Κρίση : H Πρόκληση της Εναλλακτικής Πορείας» που θα λάβει χώρα στις 8 και 9 Μαρτίου οργανώνεται από δύο ανεξάρτητα προοδευτικά Ινστιτούτα: το Ινστιτούτο Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής (ΙΝΕΡΠΟΣΤ) και το Levy Institute of Economics της Νέας Υόρκης. Έχει διττό σκοπό : να καταδείξει πρώτον ότι η ακολουθούμενη πολιτική δεν αποτελεί μονόδρομο αλλά ότι υπάρχει βιώσιμη εναλλακτική εξόδου από την κρίση και δεύτερον ότι υπάρχουν αξιόλογες προσωπικότητες στην Ελλάδα και στον διεθνή χώρο που ανεξαρτήτως κομματικής ένταξης πιστεύουν σ' αυτή την εναλλακτική και έχουν τη διάθεση να αγωνισθούν και να συνεργασθούν ώστε να υπάρξει ξανά ελπίδα και διέξοδος.
Πηγή: apospasma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: