slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Αναπόφευκτη η φυγή των ρωσικών κεφαλαίων από την Κύπρο, λένε ρώσοι οικονομικοί αναλυτές... Γιατί άραγε;


[Μα γιατί θα τα πάρουν και θα φύγουν οι Ρώσοι;;; Αφού η Μέρκελ θέλει να εκδικηθεί τον ελληνισμό... τι δουλειά έχουν οι Ρώσοι;;; Σιγά μην καταλάβουν τα ζωντόβολα τι παίζεται και γιατί στην Κύπρο προτιμήθηκε αυτή η λύση...]

Η απόφαση της ΕΕ για «κούρεμα» των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες αποτελεί μεγάλο χτύπημα στα κεφάλαια ρώσων επιχειρηματιών εκτιμούν πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές, οι οποίοι ταυτόχρονα προβλέπουν και μετανάστευση των κεφαλαίων σε άλλες χώρες της Ευρώπης ή ακόμη και επιστροφή τους στη Ρωσία.

Σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης Moody's που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, οι καταθέσεις φυσικών και νομικών προσώπων στις τράπεζες της Κύπρου ανέρχονται σε 19 δις δολάρια, συνεπώς οι απώλειες μετά την απόφαση του Eurogroup θα φτάσουν τα 1,9 δις δολάρια.

Ο διευθυντής της μεγάλης ρωσικής λογιστικής εταιρείας FBK, Ιγκόρ Νικολάεβ θεωρεί δεδομένη την φυγή των κεφαλαίων από την Κύπρο: «Τα πρόσωπα, που έχουν καταθέσεις στις τράπεζες του νησιού, θα φύγουν οπωσδήποτε. Το 10% φόρος επί των καταθέσεων δεν αφήνει περιθώρια για δεύτερες σκέψεις. Προφανώς τα χρήματα αυτά δε θα επιστρέψουν στη Ρωσία, αλλά θα πάνε σε Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία και Ελβετία».

Οι ρωσικές αρχές, ωστόσο, εμφανίζονται πιο αισιόδοξες, όσον αφορά την επιστροφή των κεφαλαίων στη χώρα, καθώς, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Δούμα, Ανατόλι Αξιάκοφ, «οι περισσότεροι επιχειρηματίες θα προτιμήσουν τώρα τις νόμιμες δραστηριότητες μακριά από offshore εταιρείες. Η απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο συνέπεσε με την προσπάθεια καταπολέμησης των υπεράκτιων εταιρειών, που έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα η Ρωσία».

Η εκτίμηση αυτή συνδέεται με την πρόσφατη απόφαση της Μόσχας να αποκαλυφθούν τα ονόματα των επιχειρηματιών που έχουν καταθέσει τα χρήματά τους στις κυπριακές τράπεζες, προτείνοντας μάλιστα ως αντάλλαγμα για την οικονομική βοήθεια προς την Κυπριακή Δημοκρατία, την παροχή σχετικών πληροφοριών από τις κυπριακές αρχές.

Η Ρωσία Τώρα



Δεν υπάρχουν σχόλια: