slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Αποφασίστηκε η επιστράτευση των ναυτεργατών

Της Μαρίνας Μάνη

Ξεκινούν -σύμφωνα με πληροφορίες- οι διαδικασίες της επιστράτευσης οι οποίες θα έχουν υλοποιηθεί μέχρι το βράδυ, οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί η επίδοση των φύλλων πορείας στους ναυτεργάτες, ώστε τα ξημερώματα να προσέλθουν στις δουλειές τους.

Δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι στιγμής αν η απόφαση έχει τη σύμφωνη γνώμη των άλλων δυο κυβερνητικών εταίρων και κυρίως της ΔΗΜΑΡ της οποίας τα στελέχη μέχρι αργά το μεσημέρι σήμερα υποστήριζαν την εκδοχή της αναμονής μέχρι και αύριο.

Από το Μέγαρο Μαξίμου διευκρινίζουν ότι προκρίθηκε η ανάγκη να υλοποιηθεί η απόφαση της επιστράτευσης καθώς το τελεσίγραφο που είχε θέσει στους απεργούς μέχρι αύριο το πρωί ο υπουργός Ναυτιλίας Κωστής Μουσουρούλης κατέστη ανενεργό μετά την σημερινή απόφαση της ΠΝΟ, έστω και με οριακή πλειοψηφία, για νέα 48ωρη απεργία.

Νωρίτερα το Capital.gr σε δημοσίευμα με τίτλο "Μονόδρομος η επιστράτευση εκτός και αν..." μετέδιδε τα εξής:

«Δώσαμε ό,τι μπορούσαμε και εγγυηθήκαμε την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Αν επιμείνουν στην απεργία η πολιτική επιστράτευση θα είναι μονόδρομος», σημείωνε κυβερνητικός παράγοντας λίγα λεπτά πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ναυτεργατών.

Η απόφαση (κατά πλειοψηφία) για άλλη μία 48ωρη απεργία φαίνεται ότι ανοίγει πλέον... τον μονόδρομο, καθώς τα πλοία παραμένουν δεμένα για έκτη συνεχή ημέρα.

Υπάρχουν ωστόσο (ακόμη) σκέψεις για αναμονή μέχρι την επόμενη συνεδρίαση της ΠΝΟ.

Ο λόγος; Η οριακή πλειοψηφία που αποφάσισε υπέρ της συνέχισης της απεργίας. «Το γεγονός ότι η απόφαση ελήφθη με 8 υπέρ έναντι 7 κατά, δείχνει ρήγμα στις τάξεις των απεργών», η επισήμανση των «ψύχραιμων» κυβερνητικών, οι οποίοι δεν αποκλείουν άλλον έναν γύρο διαλόγου.

Φαίνεται πάντως ότι προκρίνεται η πρώτη άποψη, για επίταξη, καθώς η κυβέρνηση εκτιμά ότι εξήντλησε όλα τα περιθώρια διαλόγου με τους απεργούς.

Από το Μαξίμου διευκρινίζεται ότι το τελεσίγραφο του υπουργού Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλη στην ΠΝΟ που έληγε τα ξημερώματα της Τετάρτης δεν ισχύει εκ των πραγμάτων εφόσον η ΠΝΟ αποφάσισε νέα 48ωρη απεργία.

Σημειώνεται ότι η τελευταία επιστράτευση των ναυτεργατών έγινε τον Νοέμβριο του 2010 και έληξε ακριβώς δύο χρόνια μετά με απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Το... θρίλερ της σύσκεψης

Όσο για το... θρίλερ της σύσκεψης των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, έληξε πριν από λίγα λεπτά με την απάντηση του Μαξίμου ότι... θα γίνει το απόγευμα της Τετάρτης στις 18.00. Τους συνεργάτες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ ειδοποίησε λίγο πριν τις 14.00 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.

Μια ώρα νωρίτερα, το Μαξίμου διέψευδε πληροφορίες για επικείμενη σύσκεψη των τριών, παραπέμποντας μεταξύ άλλων και στην αναχώρηση του πρωθυπουργού για Βρυξέλλες αύριο το απόγευμα για τη Σύνοδο Κορυφής. Οι ίδιες πηγές ωστόσο παραδέχονταν ότι την πίεση να γίνει σύσκεψη πριν την πρωθυπουργική αναχώρηση την ασκούσε ο Ευ. Βενιζέλος. η οποία όπως προκύπτει έφερε αποτελέσματα.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: