slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

«Ό,τι δούλεψες διάγραψέ το», με διέταξε ο Παπακωνσταντίνου

Νέα κατάθεση στους οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη που ερευνούν την υπόθεση αλλοίωσης της λίστας Λαγκάρντ, έδωσε σήμερα ο Γιώργος Αγγελόπουλος στενός συνεργάτης του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Η εξέλιξη αυτή, δηλαδή η νέα εμφάνιση του Γ. Αγγελόπουλου ενώπιον των οικονομικών εισαγγελέων, μοιραία αναγάγει το συνεργάτη του πρώην υπουργού σε σημαντικό μάρτυρα της υπόθεσης.
.....
Πρέπει να σημειωθεί πως το νέο, σημερινό, «ραντεβού» του Γ. Αγγελόπουλου με τους οικονομικούς εισαγγελείς ήταν «κλεισμένο» από χθες το πρωί, δηλαδή πριν την χθεσινή κατάθεση του ίδιου στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, που ερευνά τυχόν ευθύνες του Γ. Παπακωνσταντίνου στην υπόθεση αλλοίωσης της λίστας.

Τι είχε υποστηρίξει στην πρώτη του κατάθεση

Στην πρώτη κατάθεση που είχε δώσει ο Γ. Αγγελόπουλος, τον περασμένο Ιανουάριο, στους οικονομικούς εισαγγελείς είχε περιγράψει με λεπτομέρειες πως έκανε τη επιλογή των 20 μεγαλοκαθετών, πως αντέγραψε το αρχείο της λίστας στο υπολογιστή του στο υπουργείο, αλλά και την απάντηση που του έδωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου όταν ολοκλήρωσε την συλλογή των ονομάτων. «Ωραία ότι δούλεψες, διέγραψε το» καταθέτει ο Γ. Αγγελόπουλος ότι του είπε ο πρώην υπουργός.

Ανέφερε χαρακτηριστικά στην κατάθεσή του: «Περί τα τέλη του έτους 2010, δεν θυμάμαι ακριβή ημερομηνία, με ειδοποίησε η γραμματέας του κ. υπουργού, ότι με ήθελε στο γραφείο του ο κ. υπουργός. Πήγα στο γραφείο του και ο κ. υπουργός μου έδωσε ένα cd και χωρίς να μου εξειδικεύσει το περιεχόμενό του, μου είπε να βρω γύρω στα είκοσι μεγαλύτερα ποσά καθώς επίσης και σε ποιους αντιστοιχούν τα ποσά αυτά και να του αναφέρω επίσης το συνολικό ποσό που ήταν όλα τα αρχεία μαζί. Πήρα το cd και την ίδια ημέρα το έβαλα στον υπολογιστή και άρχισα να ανοιγοκλείνω όλα τα αρχεία για να δω τι γίνεται. Όταν είδα ότι ήταν πολλά αρχεία, πάνω από δυο χιλιάδες, δεν μπορώ να θυμηθώ τον ακριβή αριθμό, τα αντέγραψα στον υπολογιστή του υπουργείου για πρακτικούς λόγους, δηλαδή για λόγους ταχύτητας και για περισσότερη ασφάλεια του cd. Το cd το κλείδωσα στο συρτάρι του αρχείου μου. Έφτιαξα ένα αρχείο excel και άρχισα παράλληλα να κάνω ανάγνωση του αρχείου, να βλέπω τα ποσά και μετά να κάνω copypaste (αντιγραφή). Κάποια στιγμή έβγαλα το σύνολο και σε δεύτερο χρόνο άρχισα να ανοιγοκλείνω πάλι τα αρχεία, με την προοπτική να βρω τα ονόματα που αντιστοιχούσαν στα είκοσι μεγαλύτερα ποσά που είχα ταξινομήσει.

Μετά πάροδο κάποιων ημερών, περίπου μια εβδομάδα κατέληξα σε είκοσι στοιχεία, έκαναν μια εκτύπωση με τα γύρω στα είκοσι ονόματα με τα μεγαλύτερα ποσά, τα έβαλα όλα μαζί στο φάκελο με το cd, έβαλα ένα αυτοκόλλητο στο φάκελο «από Α. για υπουργό» και τον πήγα στο γραφείο του υπουργού, τον άφησα στο γραφείο της γραμματείας, στη συρταριέρα της αλληλογραφίας του υπουργού. Ο κ. υπουργός με κάλεσε μέσω της γραμματείας να πάω στο γραφείο του, δεν είμαι σίγουρος αν αυτό έγινε την ίδια ημέρα.».

«Ωραία, ό,τι δούλεψες διάγραψέ το»

Συνεχίζοντας την κατάθεσή του ο συνεργάτης του κ. Παπακωνσταντίνου είχε υποστηρίξει ενώπιον τω δυο εισαγγελέων: «Πήγα και με ρώτησε για το σύνολο όλων των αρχείων. Εγώ του διευκρίνισα ότι τα περισσότερα αρχεία ήταν μηδενικά και ότι το σύνολο ήταν γύρω στα δυο δισεκατομμύρια δολάρια. Ο κ. υπουργός μου είπε: «ωραία, ό,τι δούλεψες διάγραψέ το». Εγώ διέγραψα τα δυο αρχεία δηλαδή το excel που είχα φτιάξει και το folder με τα πολλά αρχεία. Ο κ. υπουργός ουδέποτε έδωσε εντολή σε μένα να αντιγράψω τα αρχεία σε memory stick usb και εγώ ο ίδιος δεν αντέγραψα ποτέ τα αρχεία αυτά. Έκτοτε εγώ ποτέ δεν ασχολήθηκα με αυτό το ζήτημα».

Σε ερώτηση του εισαγγελέα, για το αν μπορεί να υποδείξει τον υπολογιστή που αντέγραψε το cd της λίστας ο μάρτυρας απαντά: «Μπορώ να προσδιορίσω το χώρο, το γραφείο και τη θέση στην οποία βρίσκονταν ο υπολογιστής που δούλευα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: