slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Οι αποφάσεις της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου στην τελευταία της συνεδρίαση

ped n aigaiou

Τα σημαντικά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν σήμερα τα νησιά μας, συζητήθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο.

Τα κύρια θέματα τα οποία απασχόλησαν τους αιρετούς εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ήταν η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο χώρο της υγείας, τα συγκοινωνιακά προβλήματα και η επικείμενη ιδιωτικοποίηση λιμανιών της περιφέρειάς μας, το πρόγραμμα ''ΑΘΗΝΑ'' για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, η επικείμενη κατάργηση των Δ.Ο.Υ. , αλλά και άλλων σημαντικών δημοσίων υπηρεσιών.

 

*Ειδικότερα σε ότι αφορά τα θέματα της υγείας, τονίστηκε η αναγκαιότητα παρεμβάσεων από την πολιτεία στο πλαίσιο και της συζήτησης για τον εθνικό σχεδιασμό, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τα ιδιαίτερα προβλήματα και οι ελλείψεις των νησιών. Συστάθηκε επιτροπή εμπειρογνωμόνων από το χώρο της υγείας, έτσι ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις στο Δ.Σ. της Π.Ε.Δ., συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στη δημόσια διαβούλευση και στην διεκδίκηση από τους αιρετούς, συγκεκριμένων αιτημάτων που θα συμβάλλουν στην επίλυση των προβλημάτων.

Το θέμα της υγείας θα αποτελέσει και κύριο θέμα του συνεδρίου της ΠΕΔ, το οποίο προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί τους επόμενους μήνες στη Λέρο.

 

*Οι θέσεις της Κυβέρνησης, όπως αυτές διατυπώθηκαν από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου κο Μουσουρούλη στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε., σύμφωνα με τις οποίες σημαντικά λιμάνια προβλέπεται να ιδιωτικοποιηθούν, όπως είναι ενδεικτικά της Μυκόνου και της Ρόδου, ενώ σχεδιάζεται και η συγχώνευση ή και κατάργηση των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων. Η ΠΕΔ είναι αντίθετη στην κατάργηση αυτή, αλλά επιθυμεί να συμμετέχει και να συμβάλλει στο διάλογο με την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων, οι οποίες θα έχουν ως στόχο τους, την αναβάθμιση της λειτουργίας των λιμενικών ταμείων και της ευελιξίας στη λειτουργία τους.

Ομάδα εργασίας από αιρετούς που βρίσκονται σήμερα στη διοίκηση των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων και έχουν την εμπειρία λειτουργίας τους, θα καταθέσουν τις προτάσεις τους στο συμβούλιό μας.

Τις Κυκλάδες στην ομάδα εργασίας θα εκπροσωπήσει ο κος Βελισσαρίου Γ. Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου.

 

*Το σύνολο των αιρετών εξέφρασε την ευαρέσκεια του για το επιστημονικό και εθνικό έργο, το οποίο επιτελεί στη νησιωτική μας περιφέρεια το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Συνεπώς είναι κάθετα αντίθετοι οι αιρετοί σε οποιαδήποτε σκέψη ή σχεδιασμό κατάργησης τμήματος του Πανεπιστημίου μας, στο πλαίσιο του υπό κατάρτιση προγράμματος «ΑΘΗΝΑ» του Υπουργείου Παιδείας, για συγχώνευση ή κατάργηση ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Αντιπροσωπεία της ΠΕΔ θα επιδιώξει συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας κο Αρβανιτόπουλο, για να του εκθέσει τις απόψεις και τις θέσεις μας σε ότι αφορά τα ζητήματα παιδείας.

 

*Η κατάργηση Δ.Ο.Υ., τελωνείων, υπηρεσιών του Ι.Κ.Α., κλπ, οδηγούν στην υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών των δημοτών μας, χωρίς να ληφθεί υπόψη η νησιωτικότητα, σύμφωνα με το άρθρο 101 του Συντάγματος. Διεκδικούμε το αυτονόητο, δηλαδή οι υπηρεσίες να συνεχίσουν να λειτουργούν στα νησιά, έτσι ώστε να υπάρχει δυνατότητα εξυπηρέτησης των πολιτών, αλλά και να απομακρυνθεί ο κίνδυνος ερήμωσης των νησιών μας, μιας και οι κάτοικοί τους δεν θα μπορούν να έχουν βασικές δημόσιες υπηρεσίες.

 

*Άλλα θέματα τα οποία συζητήθηκαν στη συνεδρίαση, ήταν ο προϋπολογισμός και το πρόγραμμα δράσης της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου για το έτος 2013, ορισμοί εκπροσώπων σε διάφορες επιτροπές, οι προτάσεις του Επιμελητηρίου Κυκλάδων για θέματα παραγωγής ενέργειας από Α.Π.Ε. στις νησιωτικές περιοχές, κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: