slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ετοιμάζεται τρελό τριήμερο αποκριάς!


Απόκριες Νάξος
VGL_1181wVGL_1111Με το άνοιγμα του Τριωδίου, οι Ναξιώτες μπαίνουν επίσημα στο χορό της Αποκριάς και  προετοιμάζονται με πολύ μεράκι για τη φετινή Ναξιακή Αποκριά.
Μετά από τις, κατά γενική ομολογία επιτυχημένες καρναβαλικές εκδηλώσεις των 2 τελευταίων χρόνων, οι Συνάξιοι, παλιοί και νέοι, πιο έμπειροι πλέον αλλά πιο ενθουσιώδεις από ποτέ, ετοιμάζονται να δώσουν ένα δυναμικό παρόν στα εορταστικά δρώμενα. Σκοπός, το φετινό Καρναβάλι να αποτελέσει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να διασκεδάσουν μικροί και μεγάλοι, ντόπιοι και επισκέπτες στο νησί, με τρόπο που η διοργάνωση να αποτελέσει πόλο έλξης τώρα και στο...
μέλλον.

Με φρέσκες ιδέες, μεράκι για δουλειά και διάθεση ανιδιοτελούς προσφοράς στον τόπο μέσα από διαδικασίες συμμετοχής και διαλόγου, οραματίζονται και  υλοποιούν δράσεις, αναδεικνύοντας την Ιστορία και τον Πολιτισμό του νησιού,  με αφορμή την Αποκριά. Έτσι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συναξίας, 30 περίπου άνθρωποι,  διαφόρων ηλικιών και επαγγελματικών ιδιοτήτων, συναντήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου 16/02/13 στη Σχολή Ουρσουλινών, με θέμα συζήτησης τη φετινή διοργάνωση της Ναξιακής Αποκριάς.
Μεταξύ αυτών, αρκετοί νέοι άνθρωποι, ικανοί και πρόθυμοι να εργαστούν εθελοντικά στο συντονισμό και την υλοποίηση των εκδηλώσεων, αλλά και παλαιοί γνώριμοι πρωτεργάτες των πολιτιστικών δράσεων στο νησί, με πολύτιμη  εμπειρία γνώσεις και συνεχόμενη διάθεση προσφοράς στο νησί. Έχοντας για οδηγό, εξίσου την εμπειρία των 2 προηγούμενων διοργανώσεων αλλά και το όραμα για νέες πιο επιτυχημένες δράσεις, η ομάδα αντάλλαξε απόψεις για 2 περίπου ώρες, σε ένα ιδιαίτερα φιλικό και γόνιμο κλίμα. Έμφαση δόθηκε στην προσπάθεια κινητοποίησης και ενθάρρυνσης όσο το δυνατόν περισσότερων κατοίκων, παιδιών και ενηλίκων, να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις εορτασμού, αποκομίζοντας μια αξέχαστη εμπειρία συμμετοχής, συνεργασίας και διασκέδασης, κόντρα στο βαρύ κλίμα της περιόδου, που διανύει η χώρα.
Συνάντησή συναξίας για το καρναβάλι




Η φετινή διοργάνωση, θα υλοποιηθεί με την συνεργασία της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων και της ομάδας «Συναξία». Έχοντας εξασφαλιστεί ,σε πρώτη φάση, από την Κοινωφελή Επιχείρηση  οι αναγκαίοι οικονομικοί πόροι, οι Συνάξιοι ανέλαβαν την οργάνωση, το συντονισμό και την υποστήριξη του κατασκευαστικού μέρους, που θα απαιτηθεί ,κατά τη πραγματοποίηση των εκδηλώσεων της Αποκριάς.
Η πρόταση που κατέθεσε η ομάδα της Συναξίας, αφορά εκδηλώσεις για το τριήμερο  15, 16 &17 Μαρτίου 2013 και περιλαμβάνει :
Συνάντησή συναξίας για το καρναβάλιΤην Παρασκευή 15 Μαρτίου, την εκδήλωση Έναρξης , στο Λιμάνι (Παραλία)  της Νάξου, όπου σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί  αναπαράσταση τοπικού μυθικού δρώμενου, που αναφέρεται στην Αρπαγή του Διονύσου από τους πειρατές. Το δρώμενο θα πραγματοποιηθεί στο εκκλησάκι της Μυρτιδιώτισας σε ατμόσφαιρα μυσταγωγική, συνοδεία μουσικής και αφήγησης, με παράλληλη χρήση προβολής του γεγονότος σε προτζέκτορα. Η εν λόγω εκδήλωση προγραμματίζεται σε αντικατάσταση της παρουσίασης των Μεθυδότιων των προηγούμενων ετών και θα υλοποιηθεί  με την πολύτιμη  συμμετοχή εθελοντών, που άλλωστε αποτελεί και το ζητούμενο σε κάθε μία από τις αναφερόμενες δράσεις.  Κατόπιν θα δοθεί το έναυσμα για υπαίθριο πάρτυ, καθώς θα ακολουθήσει κέρασμα ζεστού ρακόμελου στους παρευρισκόμενους, με τη συνοδεία μουσικού συγκροτήματος σε ρυθμούς latin, στην πλατεία Μανδηλαρά.
apokriesΤο Σάββατο 16 Μαρτίου, έχουν προγραμματιστεί, για 18η συνεχόμενη χρονιά, οι καθιερωμένες πλέον Λαμπαδιοφορίες, που διοργανώνονται από την Κινηματογραφική Λέσχη Νάξου, με συμμετοχή πλήθους κόσμου κάθε ηλικίας. Να υπευνθυμίσουμε ότι στις λαμπαδοφορίες μπορούν να πάρουν μέρος ελεύθερα όλοι φέρνοντας απλά ένα άσπρο σεντόνι.


apokries2
Την Κυριακή 17 Μαρτίου, θα παραγματοποιηθεί το Καρναβάλι στην Παραλία της Νάξου. Όπως σύσσωμη η ομάδα των παρευρισκομένων εθελοντών συμφώνησε, προσδοκία για την φετινή εκδήλωση, είναι να δοθεί το κίνητρο και η ευκαιρία σε όσο το δυνατόν περισσότερες ομάδες και άτομα κάθε ηλικίας να συμμετέχουν στον εορτασμό. Στοχεύοντας στην αποφυγή προηγούμενων σφαλμάτων και παραλείψεων, οι συντονιστές του Καρναβαλιού θα επιδιώξουν, ενημερώνοντας, ενθαρρύνοντας και υποστηρίζοντας έμπρακτα καθέναν μικρό ή μεγάλο καρναβαλιστή, να πάρει μέρος στην Παρέλαση και να διασκεδάσει με την ψυχή του.
Επίσης όλοι συμφώνησαν να δοθεί στο καρναβάλι μια διαφορετική προσέγγιση δημιουργόντας ένα κλιμα γιορτής που θα συμμετέχουν και οι θεατές, με ξεχωριστές εκπλήξεις κεφιού, με διάθεση δωρεάν οίνου και την παρουσία επαγγελματιών κλόουν και ξυλοπόδαρων οι οποίοι θα περιμένουν τον κόσμο που θα παραβρεθεί στο Καρναβάλι, σε μία προσπάθεια η ψυχαγωγία και η διασκέδαση να είναι απρόσκοπτη και συνεχής για μικρούς και μεγάλους.
VGL_1138w
VGL_1127w
Για την υλοποίηση όλων των ανωτέρω, η ομάδα των εθελοντών της διοργάνωσης, προχώρησε σε καταμερισμό εργασιών και ξεκίνησε ήδη την ενημέρωση του κοινού, απευθυνόμενη αρχικά σε φορείς, συλλόγους και ομάδες πολιτών, προκειμένου για τη συγκέντρωση  δηλώσεων συμμετοχής του κοινού στις εκδηλώσεις του τριημέρου. Εξάλλου είναι ήδη έτοιμο και πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα  από αύριο, Δευτέρα 18/02/13, η αφίσα και το βίντεο για την προώθηση της Ναξιακής Αποκριάς στο κοινό.

Να σημειωθεί πως δικαίωμα συμμετοχής στα δρώμενα έχουν όλοι και αυτό θα επιδιωχθεί από τους οργανωτές. Στο καρναβάλι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή όσοι επιθυμούν, σχολεία, σύλλογοι, παρέες φίλων, ομάδες ή καταστήματα! Το ίδιο ισχύει και για την αρπαγή του Διονύσου. Όποιος επιθυμεί να λάβει μέρος στα δύο αυτά δρώμενα θα πρέπει να επικοινωνήσει με τα αντίστοιχα άτομα της οργανωτικής επιτροπής της Συναξίας, τα οποία θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες. Για τις λαμπαδηφορίες δεν απαιτείται κάποια προηγούμενη ενημέρωση, αρκεί το Σάββατο, δύο με τρεις ώρες πριν την έναρξη να βρίσκεται ο συμμετέχον στη κινηματογραφική λέσχη, στο κάστρο, με ένα λευκό σεντόνι.
VGL_1163wΤο Wavent, στηρίζει και συμμετέχει θερμά στη διοργάνωση, καλύπτοντας ενημερωτικά κάθε δράση των διοργανωτών και των εθελοντών. Ευχόμαστε από καρδιάς καλή επιτυχία σε αυτήν τη σημαντική προσπάθεια,  συμμετέχοντας  άλλωστε ενεργά και πολύ δυναμικά και εμείς οι ίδιοι από το site στα δρώμενα!


Δεν υπάρχουν σχόλια: