slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Συνάντηση νέων αγροτών Πάρου.


Συνάντηση νέων αγροτών Πάρου.
Στην κατάμεστη αίθουσα του Νηρέα στην Νάουσα της Πάρου, διεξήχθη την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου μια συνάντηση νέων αγροτών. Η συνάντηση συντονίστηκε από την ομάδα που είχε πάρει μέρος πριν 2 εβδομάδες σε αποστολή στην Θεσσαλονίκη, όπου είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την έκθεση Ζοοtecnhia, να πάρουν μέρος σε διάφορες εκδηλώσεις και να ξεναγηθούν από την ΠΕΝΑ (Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών) στην παρουσίαση πετυχημένων πρακτικών νέων αγροτών.
Ο σκοπός της συνάντησης ήταν αφενός να μοιραστούν με όλους τους παραγωγούς της Πάρου οι γνώσεις και εμπειρίες που απόκτησαν, και αφετέρου να προβούν στην σύσταση μιας ομάδας παραγωγών, κάτω από μια κοινή ομπρέλα αξιών και αντιλήψεων, που θα τους δώσει την δυνατότητα να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν με τον πιο αποδοτικό τρόπο την παραγωγή και τη διάθεση των προϊόντων τους.
Οι συζητήσεις που έλαβαν μέρος ήταν περίπου όλες στο ίδιο μήκος κύματος, πράγμα που υποδεικνύει μια νέα ωριμότητα της κοινωνίας, και πιο συγκεκριμένα σε αυτή τη περίπτωση των νέων που επιθυμούν να ασχοληθούν με την γεωργία, που εκφράστηκε με την επιθυμία να απαλλαγούν από τις λανθασμένες πρακτικές του άμεσου παρελθόν και να βρουν πραγματικές λύσεις στα προβλήματα τους. Ενθαρρυντικό είναι ότι η αντίληψη των νέων αγροτών, όπως εκφράστηκε, δεν είναι να δραστηριοποιηθούν αποσκοπώντας μόνο στο μέγιστο οικονομικό όφελος, άλλα και στην αναβάθμιση των κοινωνικών σχέσεων, της αλληλεγγύης και της ποιότητας ζωής.
Έτσι, ενώ εκφράστηκαν τα μειονεκτήματα που υπάρχουν για την γεωργία στα νησιά μας που είναι η έλλειψη βασικών πόρων όπως το νερό και η αγροτική γη, εμφανίστηκε να είναι κατανοητό ότι δεν θα είχε νόημα να στοχεύουμε τον μεγάλο όγκο παραγωγής, αλλά την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, κατά προτίμηση βιολογικής καλλιέργειας και ντόπιας προέλευσης, που θα μπορέσουν να γίνουν επώνυμα είτε με branding είτε με πιστοποιήσεις. Επίσης κατανοητό εμφανίστηκε να είναι  το μεγάλο πλεονέκτημα για την γεωργία που είναι το γεγονός ότι είμαστε τουριστικός προορισμός, πράγμα που μπορεί να προσφέρει μια ιδανική αγορά στα αγροτικά προϊόντα ποιότητας.
Η Ομάδα των Νέων Αγροτών Πάρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: