slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Τα νέα της Τοπικής Επιτροπής Πάρου της Ελληνικής Εταιρία Περιβ. & Πολιτ.

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία την περασμένη Κυριακή μια τριήμερη αποστολή στην Θεσσαλονίκη ομάδας αγροτών και νέων ενδιαφερόμενων για την αγροτική παραγωγή από τα νησιά της Πάρου και της Σίφνου, με την ευκαιρία της έκθεσης Zootechnia. Η αποστολή υλοποιήθηκε σε συνεργασία με των Οικολόγων Πράσινων στις Κυκλάδες. Ευχαριστούμε την Blue Star Ferries για την υποστήριξη της.

Η αποστολή στην Θεσσαλονίκη εντάσσεται σε μια σειρά δραστηριοτήτων, σε συνεργασία με  των Οικολόγων Πράσινων στις Κυκλάδες, για την ανταλλαγή εμπειριών και τη δημιουργία δικτύου συνεργασίας ανάμεσα σε παραγωγούς και φορείς των νησιών σε θέματα αγροτικής ανάπτυξης.

Τα μέλη της αποστολής στη διάρκεια της επίσκεψής τους στη Θεσσαλονίκη είχαν την ευκαιρία:


  • να περιηγηθούν τα περίπτερα καιτα εκθέματα της έκθεσης Zootechnia
  • να παρακολουθήσουν την εκδήλωση που οργάνωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη βράβευση καινοτόμων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και την ανακοίνωση του πιλοτικού προγράμματος για την «Παλέτα των κυκλαδίτικων τυριών», και συνέβαλαν σ΄αυτήν με προσφορά τυριών από τα νησιά τους
  • να ξεναγηθούν από τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών και τον τεχνικό της σύμβουλο Δημήτρη Μιχαηλίδη, στην παρουσίαση των πετυχημένων πρακτικών νέων αγροτών, στην κτηνοτροφία η/και τη γεωργία, την αλιεία, τη δασοκομία και την παραγωγή επώνυμων τελικών προϊόντων. Ειδικότερα θέματα ενδιαφέροντος η ίδρυση και λειτουργία μικρών οικογενειακών τυροκομείων, η αξιοποίηση μιας γκάμας προϊόντων από παραδοσιακές καλλιέργειες –όπως το αμπέλι, η παραγωγή βιολογικών προϊόντων και η καλλιέργεια –τυποποίηση αρωματικών φυτών αλλά και οπωροκηπευτικών από τοπικές ποικιλίες.
  • να επισκεφθούν –μαζί με μέλη των Ενώσεων Νέων Αγροτών Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής- το Εργαστήριο Προστασίας Αυτοφυών και Ανθοκομικών Ειδών του ΕΘΙΑΓΕ, να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις του και να συζητήσουν με την υπεύθυνη καθηγήτρια κ. Μαλούπα για τις δυνατότητες συνεργασίας των παραγωγικών φορέων των νησιών με το ερευνητικό ινστιτούτο.
  • να συμμετάσχουν στις πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις που οργάνωσε το Σάββατο η ΠΕΝΑ σχετικά με την Αγροτική Έρευνα και τη σύνδεσή της με την τοπική παραγωγή, την εμπορία και το branding των ελληνικών αρωματικών φυτών και το δίκοκκο στάρι, με συμμετοχή φορέων και παραγωγών απ΄όλη την Ελλάδα
Πρώτο αποτέλεσμα αυτής της δράσης είναι μια πρωτοβουλία του Αρσένη Λουκή και μιας ομάδας νέων της Πάρου να προσκαλέσουν,
την επόμενη Κυριακή 24/2/13 στις 10:30 ΠΜ στην αίθουσα του Νηρέα στο ποτάμι της Νάουσας,όλους τους ενδιαφερόμενους σε μια συγκέντρωση και συζήτηση με θέμα την γεωργία, τις νέες καλλιέργειες και προοπτικές, και την υποστήριξη από ειδικούς στην οργάνωση.
Πληροφορίες: Αρσένης Λουκής 6932331810

Δεν υπάρχουν σχόλια: