slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Βρούτσης: Μέχρι τις 10 Μαρτίου η διασταύρωση ΑΜΚΑ-ΑΦΜ των συνταξιούχων


Κατεπείγουσα επιστολή απέστειλε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στους διοικητές των ασφαλιστικών Ταμείων με την οποία τους ζητά να ολοκληρώσουν τη διασταύρωση των Αριθμών Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης και Φορολογικού Μητρώου των συνταξιούχων έως τις 10 Μαρτίου.
«Με το νόμο που καταθέτουμε στην Βουλή, όχι ....
μόνο νοικοκυρεύουμε το ασφαλιστικό σύστημα αλλά απέχουμε ελάχιστα από το να έχουμε ένα από τα καλύτερα συστήματα παρακολούθησης και ελέγχου συντάξεων στην Ευρώπη. Και αυτό χωρίς να δαπανήσουμε ούτε 1 ευρώ από τον Ελληνα φορολογούμενο. Μόνο με τη θέλησή μας», αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Εργασίας και τονίζει:

«Ωστόσο, είναι κρίμα μία δουλειά που έχουμε ξεκινήσει μαζί με τους διοικητές των ταμείων και τους υπαλλήλους και σχεδόν ολοκληρώνεται, να μη φτάσει στο τέλος της. Γι' αυτό ζητάω να καταβάλλουμε όλες τις δυνάμεις μας για την επίτευξη και αυτού του εθνικού στόχου. Γιατί πολύ απλά, μπορούμε».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, μεταξύ των Ταμείων που εμφανίζουν ελλείψεις σε κενούς και άκυρους ΑΜΚΑ είναι το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) με 84.085 σε σύνολο 241.769 συντάξεων, και το Ταμείο του Δημοσίου με 62.129 ελλείψεις σε σύνολο 446.930 συντάξεων, ενώ σημαντικά προβλήματα με κενούς και άκυρους ΑΦΜ εμφανίζει το ΙΚΑ με 88.407 ελλείψεις σε πλήθος συντάξεων 1.008.998, και ο ΟΓΑ με 25.831 ελλείψεις σε πλήθος συντάξεων 745.692.

Ο υπουργός Εργασίας επισημαίνει επίσης, ότι «υπάρχουν υπάλληλοι σε κάποια ταμεία που χορήγησαν νέες συντάξεις χωρίς να ζητήσουν και να καταχωρίσουν -όπως θα έπρεπε- τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ του συνταξιούχου» και τονίζει ότι μεταξύ των διατάξεων του νέου σχεδίου νόμου, το οποίο βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση και κατατίθεται άμεσα στη Βουλή των Ελλήνων «προβλέπεται η επιβολή ποινικών κυρώσεων σε όσους εκδίδουν συνταξιοδοτική απόφαση στην οποία δεν αναγράφονται οι ΑΜΚΑ και ΑΦΜ και μάλιστα επισύρεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους, ενώ προβλέπεται επίσης ευθεία αξίωση αποζημίωσης κατά του μη συμμορφούμενου οργάνου».

Τέλος, στην επιστολή του προς τους διοικητές ο υπουργός Εργασίας, ζητά επίσης από τους ασφαλιστικούς φορείς να προβούν σε επανυπολογισμό των συντάξεων εφαρμόζοντας όλους τους νόμους που δεν είχαν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: