slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ο ΣΕΤΕ ισότιμος θεσμικός κοινωνικός εταίρος


Από τη συνάντηση του Γιάννη Βρούτση
 και της  Ολγας Κεφαλογιάννη
με το προεδρείο του  (ΣΕΤΕ)
(ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI)
Αναβαθμίζεται με απόφαση του υπουργού Εργασίας ύστερα από 18 χρόνια .Σε ισότιμο θεσμικό κοινωνικό εταίρο αναβαθμίζεται ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), μια απόφαση που αποτελεί αίτημα 18 ετών για τον τομέα του τουρισμού. Την απόφαση ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Ι. Βρούτσης, παρουσία της υπουργού Τουρισμού κυρίας Ολγας Κεφαλογιάννη, του υφυπουργού Εργασίας κ. Ν. Παναγιωτόπουλου, του προέδρου του ΣΕΤΕ κ. Α. Ανδρεάδη και προέδρων των 14 πανελλήνιων κλαδικών ενώσεων - Μελών του Συνδέσμου, ύστερα από σύσκεψη στο....υπουργείο Εργασίας την Τρίτη. 
«Ο τουρισμός αποτελεί την ελπίδα της αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας», τόνισε ο κ. Βρούτσης, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση επιδιώκει τη στήριξη του τομέα. Ο ίδιος υπογράμμισε τις θετικές εκτιμήσεις για «αλματώδη αύξηση» του τουριστικού ρεύματος από το εξωτερικό το 2013, η οποία θα σημάνει ενίσχυση της απασχόλησης με τη δημιουργία 50.000 θέσεων εργασίας.
Μεταξύ άλλων πρόσθεσε ότι «για την κυβέρνηση ο τουριστικός τομέας, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων αποτελεί - από την πλευρά των εργοδοτών - έναν σημαντικό κοινωνικό συνομιλητή, όπως εξάλλου και οι άλλες οργανώσεις, ο ΣΕΒ (μεγάλες επιχειρήσεις), η ΓΣΕΒΕΕ (μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επαγγελματίες και βιοτέχνες), η ΕΣΕΕ (εμπόριο).

Πέρα από τη συμμετοχή του ΣΕΤΕ στο πλαίσιο της κοινωνικής διαβούλευσης για τον κατώτατο μισθό και την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ο Σύνδεσμος θα έχει τη δυνατότητα παρέμβασης και σε θέματα επιμόρφωσης. Στόχος είναι μέσω του Ινστιτούτου ΣΕΤΕ να προχωρήσει σε προγράμματα και δράσεις σε όλη την επικράτεια, με αντικείμενο την επιμόρφωση και την πιστοποίηση των επιχειρήσεων που συνδέονται με τον τουρισμό και κυρίως των μικρών επιχειρηματιών. Τα συνολικά κονδύλια που διατίθενται για τα προγράμματα πιστοποίησης και κατάρτισης ανέρχονται στα 50 εκατ. ευρώ, ενώ οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό εκφράζουν ένα μεγάλο ποσοστό της οικονομικής ζωής της χώρας και απασχολούν συνολικά περισσότερα από 700.000 άτομα, συμβάλλοντας με ποσοστό 16% στο εγχώριο ΑΕΠ.
Τα πρώτα θετικά μηνύματα για το 2013 «μπορούν και πρέπει να έρθουν από τον τουρισμό», επισήμανε από την πλευρά της η κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη, τονίζοντας ότι «οι αρχικές εκτιμήσεις μιλάνε για αύξηση του τουριστικού ρεύματος στην χώρα μας και αύξηση εσόδων». Παράλληλα υπογράμμισε τη συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας για την απασχόληση, καθώς στο άμεσο διάστημα θα παρουσιαστούν νέες εξειδικευμένες δράσεις μέσω κοινοτικών πόρων και άλλων επιχειρησιακών δράσεων, για τη στήριξη του τουρισμού, την προστασία της υφιστάμενης απασχόλησης και κυρίως τη δημιουργία  νέων θέσεων εργασίας.

«Ιστορική στιγμή» και «σημαντική απόφαση» χαρακτήρισε την ανάδειξη του ΣΕΤΕ ως θεσμικού ισότιμου κοινωνικού εταίρου ο πρόεδρος του Συνδέσμου, σημειώνοντας ότι «από δω και πέρα θα ξεκινήσει μια νέα εποχή συνεργασίας και με τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους, με τη ΓΣΕΕ και πάνω από όλα με το υπουργείο Εργασίας. Στόχος όλων μας να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, να στηρίξουμε τα νέα προγράμματα ένταξης των νέων, για να απορροφήσει ο τουρισμός που έχει τη δυναμική, όσο το δυνατόν περισσότερους εργαζόμενους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: