ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ απο το Δ,Σ του Σωματείου Μαζικής Εστίασης Νάξου & Μικρών Κυκλάδων «Φιλοξενία»
Αγαπητοί Συνάδελφοι
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι κατόπιν της Δημόσιας Διαβούλευσης και των προσωπικών παρεμβάσεων της Ομοσπονδίας μας (Π.Ο.Ε.Σ.Ε) στον Γεν. Γραμματέα Εμπορίου κ. Κομνηνό αναθεωρήθηκε η ΑΔ 14/89 με τους νέους Κανόνες Διακίνησης/Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.) και παρακάτω σας παραθέτουμε το Κεφάλαιο 5 το οποίο αφορά στις Υπηρεσίες Εστίασης. Το πλήρες κείμενο της νέας Διάταξης μπορούμε να σας το αποστείλουμε με email κατόπιν επικοινωνίας ή μπορείτε να το βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο
Αγαπητοί Συνάδελφοι
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι κατόπιν της Δημόσιας Διαβούλευσης και των προσωπικών παρεμβάσεων της Ομοσπονδίας μας (Π.Ο.Ε.Σ.Ε) στον Γεν. Γραμματέα Εμπορίου κ. Κομνηνό αναθεωρήθηκε η ΑΔ 14/89 με τους νέους Κανόνες Διακίνησης/Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.) και παρακάτω σας παραθέτουμε το Κεφάλαιο 5 το οποίο αφορά στις Υπηρεσίες Εστίασης. Το πλήρες κείμενο της νέας Διάταξης μπορούμε να σας το αποστείλουμε με email κατόπιν επικοινωνίας ή μπορείτε να το βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο
http://gge.gov.gr/wp-content/uploads/2012/10/DIEPPY_FINAL_12_10_12.pdf
5. ΚΕΦΑΛΑΙΟ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ –
ΕΣΤΙΑΣΗ/ΑΝΑΨΥΧΗ
5.1 ΕΝΟΤΗΤΑ - ΕΣΤΙΑΣΗΣ/ΑΝΑΨΥΧΗΣ
Άρθρο 120: Πεδίο Εφαρμογής και σκοπός
1. Σκοπός της παρούσας ενότητας είναι η
τήρηση της γενικής αρχής ότι ο καταναλωτής οφείλει να γνωρίζει τα προϊόντα τα
οποία πρόκειται να καταναλώσει και τη τιμή στην οποία διατίθενται.
2. Οι διατάξεις της παρούσας ενότητας
αφορούν καταστήματα εστίασης και διασκέδασης (εστιατόρια, καταστήματα γρήγορης
εστίασης, εστιατόρια ξενοδοχείων, ταβέρνες, καφετέριες, κέντρα διασκέδασης και
λοιπά παρόμοια καταστήματα) καθώς και τα κέντρα και καταστήματα που λειτουργούν
σε ξενοδοχεία και ξενοδοχειακά συγκροτήματα, εντός επιβατικών πλοίων και εντός
αμαξοστοιχιών του ΟΣΕ. Επιπλέον, αφορούν και τα παραδοσιακά καφενεία, υπό την
έννοια του ΚΒΣ, με τις εξαιρέσεις που ορίζονται παρακάτω.
Άρθρο 121: Τήρηση Τιμοκαταλόγων
1. Οι υπεύθυνοι των καταστημάτων του
άρθρου 120 οφείλουν να τηρούν τιμοκατάλογο. Οι τιμοκατάλογοι συντάσσονται
υποχρεωτικά στην ελληνική γλώσσα και προαιρετικά σε μία ή περισσότερες ξένες
γλώσσες.
2. Τα παραπάνω καταστήματα υποχρεούνται
να αναρτούν τον τιμοκατάλογο σε εμφανές σημείο, στην εξωτερική όψη της κύριας
εισόδου του καταστήματος. Για ξενοδοχεία και ξενοδοχειακά συγκροτήματα, ο
τιμοκατάλογος πρέπει να αναρτάται στην εξωτερική όψη της κύριας εισόδου της
αίθουσας όπου προσφέρονται τα είδη του τιμοκαταλόγου. Οφείλουν επίσης πριν από
την παραγγελία να διαθέτουν τον τιμοκατάλογο σε κάθε πελάτη, ενημερώνοντας
αναλυτικά για τα προσφερόμενα εδέσματα και τις τιμές τους.
Από τις παραπάνω υποχρεώσεις
εξαιρούνται τα παραδοσιακά καφενεία κατά την έννοια του Κ.Β.Σ. όπως κάθε φορά
ισχύει, για τα οποία όμως ισχύει υποχρέωση ανάρτησης τιμοκαταλόγων σε εμφανές
σημείο του καταστήματος, αναγράφοντας μόνο τα προσφερόμενα είδη και τις τιμές
προσφοράς τους με Φ.Π.Α.
Άρθρο 122: Ενδείξεις τιμοκαταλόγων
1. Στους τιμοκαταλόγους αναγράφονται
όλα τα προσφερόμενα είδη "αλά-κάρτ" με τις αντίστοιχες τιμές τους ως
εξής: α) καθαρή τιμή, β) Φ.Π.Α. και λοιπές νόμιμες επιβαρύνσεις και γ) τελική
τιμή. Απαγορεύεται η προσαύξηση της τελικής τιμής γ) για οποιονδήποτε λόγο.
AΛΛΑΞΕ
2. Στον τιμοκατάλογο αναγράφεται σε
εμφανές σημείο με κεφαλαία γράμματα, ίδιου μεγέθους με τη γραμματοσειρά των
προσφερόμενων ειδών, η ένδειξη: «Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ
ΕΑΝ ΔΕΝ ΛΑΒΕΙ ΤΟ ΝΟΜΙΜΟ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ (ΑΠΟΔΕΙΞΗ-ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ)» και στην
αγγλική γλώσσα (εφόσον τηρεί τιμοκατάλογο και στην αγγλική γλώσσα), την ένδειξη
«CONSUMER IS ΝΟΤ OBLIGED TO PAY IF THE NOTICE OF PAYMENT HAS ΝΟΤ BEEN RECEIVED
(RECEIPT - INVOICE)». ΝΕΑ ΔΙΑΤΑΞΗ
3. Τα αναγραφόμενα στους τιμοκαταλόγους
φαγητά και σαλάτες προσφέρονται στους πελάτες:
i. Με τη μερίδα. Στην περίπτωση
αυτή,αναγράφεται η ποσότητα του είδους, π.χ. σε γραμμάρια. Η υποχρέωση αυτή
υφίσταται για εδέσματα που χρησιμοποιούν ως κύριο συστατικό το κρέας ή ιχθυρά
όπως αυτά ορίζονται στον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών. ΝΕΑ ΔΙΑΤΑΞΗ
ii. Με το κιλό. Στην περίπτωση αυτή
σημειώνεται υποχρεωτικά η ένδειξη "με το κιλό" δίπλα στο αντίστοιχο
είδος.
4. Στους τιμοκαταλόγους αναγράφονται
απαραίτητα οι ακόλουθες ενδείξεις είτε μεμονωμένα, είτε κατά ομάδες φαγητών -
ποτών, με τρόπο που να γίνεται αντιληπτή η διάκριση αυτή στον καταναλωτή:
i. Το είδος των ελαίων, και η χρήση
τους,
ii. «Κατεψυγμένο» κατά περίπτωση,
iii. «Προμαγειρευμένο» ή
«Προτηγανισμένο», κατά περίπτωση,
iv. «Προϊόν Π.Ο.Π.» (Προστατευόμενης
Ονομασίας Προέλευσης) ή «προϊόν Π.Γ.Ε.» (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης),
αποκλειστικά και μόνο για τα προϊόντα που ανήκουν επισήμως σε αυτές τις
κατηγορίες. Απαγορεύεται η χρήση του όρου «Π.Ο.Π.», «Π.Γ.Ε» αν τα προϊόντα που
διατίθενται δεν είναι τέτοια.
ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ/ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
& ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ (ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.)
v. Προκειμένου για συσκευασμένα ποτά
(μπύρα, οίνος, εμφιαλωμένο νερό, αναψυκτικά, χυμοί, οινοπνευματώδη ποτά, σόδες)
αναγράφεται επιπλέον και η ειδικότερη ονομασία του είδους με την οποία
προσφέρεται στο εμπόριο (ετικέτα) και ο όγκος του περιεχομένου κάθε συσκευασίας
σε ml.
vi. Ειδικότερα για τους οίνους, που
προσφέρονται στους καταναλωτές χωρίς να είναι εμφανής η συσκευασία τους,
αναγράφεται υποχρεωτικά η χώρα προέλευσης και ο παραγωγός ή ο εμφιαλωτής τους
όπως αυτά αναφέρονται στην επισήμανση(ετικέτα) των εν λόγω οίνων, σύμφωνα με
τους Κανονισμούς 1234/2007(άρθρο 118κε) και 607/2009 (άρθρα 55 και 56). ΝΕΑ
ΔΙΑΤΑΞΗ
vii. Προκειμένου για σαλάτες πάσης
φύσεως, αναγράφονται η ονομασία κάθε σαλάτας όπως την ορίζει το κατάστημα και
τα βασικά συστατικά που τη συνθέτουν. ΝΕΑ ΔΙΑΤΑΞΗ
Άρθρο 123: Ειδικές ρυθμίσεις
(ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ, ΣΕΛΦ ΣΕΡΒΙΣ,
ΤΑΜΠΛ ΝΤΟΤ, ΔΙΑΝΟΜΗ ΠΑΚΕΤΟ, ΚΟΥΒΕΡ)
1. ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
Εφόσον τα καταστήματα του άρθρου 120
ορίζουν ελάχιστη κατανάλωση εντός του καταστήματος ή με σύστημα διανομής κατ’
οίκον, οφείλουν στον τιμοκατάλογο που προορίζεται για τον καταναλωτή, να
αναγράφουν σε εμφανές σημείο την ένδειξη «Ελάχιστη κατανάλωση ειδών ___ Ευρώ».
2. ΣΕΛΦ ΣΕΡΒΙΣ
Εφόσον τα καταστήματα του άρθρου 120
διαθέτουν για τους πελάτες τους σύστημα αυτοεξυπηρέτησης (ΣΕΛΦ ΣΕΡΒΙΣ),
οφείλουν στο χώρο αυτοεξυπηρέτησης να τοποθετούν, σε ορατό σημείο για τον
πελάτη, είτε αναρτημένο τιμοκατάλογο με τα είδη προσφοράς του ΣΕΛΦ ΣΕΡΒΙΣ και
τις αντίστοιχες τελικές τιμές διάθεσης. σύμφωνα με το άρθρο 122 παρ. 1. (ΤΡΕΙΣ
ΣΤΗΛΕΣ ΝΕΑ ΔΙΑΤΑΞΗ)
3. ΠΑΚΕΤΟ ΕΚΤΟΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ
Εφόσον τα καταστήματα του άρθρου 120
πωλούν στους πελάτες τους τα είδη σε πακέτο εκτός καταστήματος οφείλουν στο
χώρο εκτέλεσης της παραγγελίας, είτε να τοποθετούν σε ορατό σημείο για τον
πελάτη, αναρτημένο τιμοκατάλογο είτε να διαθέτουν ικανό αριθμό τιμοκαταλόγων
προς χρήση για τον πελάτη με τα είδη προσφοράς σε πακέτο με τις αντίστοιχες
τελικές τιμές διάθεσης σύμφωνα με το άρθρο 122 παρ. 1. (ΤΡΕΙΣ ΣΤΗΛΕΣ ΝΕΑ
ΔΙΑΤΑΞΗ)
4. ΤΑΜΠΛ-ΝΤΟΤ (TABLE D’ HΟTE) – Μενού
(Menu)
Οποιαδήποτε χρήση συστήματος ταμπλ ντοτ
ή μενού πρέπει να γίνεται γνωστή στον πελάτη με την αντίστοιχη τελική τιμή
ανεξάρτητα με το πώς αυτή ορίζεται (κατά άτομο/κατά μενού κλπ.). Η πολιτική
αυτή πρέπει να καθίσταται γνωστή στον πελάτη με τρόπο τέτοιο ώστε ο πελάτης να
είναι σε θέση, όταν λαμβάνει γνώση του τιμοκαταλόγου, να λαμβάνει γνώση και της
πολιτικής αυτής (π.χ. αναρτημένη καρτέλα, ενσωματωμένη στον τιμοκατάλογο,
ανεξάρτητα ή μη, στην εξωτερική όψη του καταστήματος κλπ).
5. ΠΑΡΟΧΗ ΚΟΥΒΕΡ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ,
ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ.
Τα καταστήματα εστίασης του άρθρου 120,
δεν επιτρέπεται να χρεώνουν στην πελατεία τους αξία που αφορά σε
"ΚΟΥΒΕΡ" (π.χ. σερβίτσια, μαχαιροπήρουνα, πετσέτες κλπ.). Κανένα
προϊόν (όπως π.χ. εμφιαλωμένο νερό, ψωμί) δεν προσφέρεται και χρεώνεται χωρίς
προηγούμενη συναίνεση του καταναλωτή.
Άρθρο 124: Παρασκευάσματα κρέατος από
καταστήματα μαζικής εστίασης .
1. Επιτρέπεται στα καταστήματα μαζικής
εστίασης (εστιατόρια ,ταβέρνες, ψητοπωλεία, οβελιστήρια και λοιπά παρόμοια),
εφόσον διαθέτουν παρασκευαστήριο για ιδία χρήση, σύμφωνα με τις ισχύουσες
υγειονομικές διατάξεις, να παρασκευάζουν και να διαθέτουν ψημένα στην
κατανάλωση (καθήμενους ή μη πελάτες):
i. Σουβλάκια (καλαμάκια) από αυτοτελή
τεμάχια κρέατος,
ii. Παρασκευάσματα κρέατος.
2. Απαγορεύεται στις επιχειρήσεις και
καταστήματα των παραγράφων 1 και 2 να κατέχουν τεμαχίδια κρέατος προερχόμενα,
είτε από τα καταστήματα της επεξεργασίας και τυποποίησης μεγάλων μυϊκών μαζών,
είτε από την απόξεση των οστών μετά από προηγούμενη αφαίρεσή τους. ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ
Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΓΥΡΟΥ ΑΠΟ ΚΥΜΑ (ΝΤΟΝΕΡ)
Άρθρο 125: Προσφορά ειδών με το κιλό
1. Ο καταναλωτής θα πρέπει να είναι σε
θέση, προτού καταναλώσει το είδος ψαριού, κρέατος ή πουλερικών, που επέλεξε και
διατίθεται με το κιλό, να γνωρίζει το βάρος του συγκεκριμένου είδους σε βρώσιμη
μορφή και την τελική τιμή που θα κληθεί να πληρώσει.
2. Τα καταστήματα του άρθρου 120 θα
πρέπει να εξασφαλίζουν την τήρηση της παραπάνω παραγράφου με κάθε πρόσφορο μέσο
όπως ενδεικτικά να ζυγίζουν το είδος παρουσία του πελάτη και να καταγράφουν τη
τελική τιμή πώλησης, να συνοδεύουν το είδος κατά το σερβίρισμα με σημείωμα στο
οποίο θα αναφέρεται το βάρος του είδους και η τελική τιμή του κλπ. ΑΛΛΑΞΕ
ΚΡΕΑΤΑ ΚΑΙ ΨΑΡΙΑ ΖΥΓΙΖΟΝΤΑΙ ΨΗΜΕΝΑ
Άρθρο 126: Διάθεση ποτών, οίνων, ζύθου
και εμφιαλωμένων νερών στις μονάδες ομαδικής εστίασης
1. Οι προσυσκευασίες των ποτών, οίνων,
ζύθου και των εμφιαλωμένων νερών που διατίθενται ακέραιες στον πελάτη εντός των
μονάδων ομαδικής εστίασης πρέπει να αποσφραγίζονται παρουσία του.
2. Τα ποτά με αλκοόλη μπορούν να
διατίθενται σε ποτήρι από την αρχική προσυσκευασία στον τελικό καταναλωτή εντός
των μονάδων ομαδικής εστίασης σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας ειδικής
νομοθεσίας. Στην περίπτωση αυτή προσφέρονται αποκλειστικά από την αρχική
προσυσκευασία, που μπορεί να έχει ήδη ανοιχθεί για την εξυπηρέτηση προηγούμενης
παραγγελίας. Απαγορεύεται η μετάγγισή του περιεχομένου εν όλω ή εν μέρει σε
άλλον περιέκτη προκειμένου να προσφερθεί στον πελάτη. Κατά την εκτέλεση της
παραγγελίας, εφόσον το ζητήσει ο πελάτης, η μετάγγιση της ανάλογης ποσότητας
του ποτού από την αρχική προσυσκευασία στο ποτήρι πρέπει να γίνεται παρουσία
του και να του δίνεται η δυνατότητα να διαβάσει την επισήμανση της
συγκεκριμένης προσυσκευασίας.
3. Επιτρέπεται η χύμα διάθεση:
α) Οίνου προς τον τελικό καταναλωτή.
β) Ζύθου που έχει νομίμως παραχθεί
σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της ισχύουσας ειδικής νομοθεσίας.
γ) Προϊόντων απόσταξης μικρών
αποσταγματοποιών (διημέρων). Τα προϊόντα αυτά προσφέρονται αποκλειστικά και
μόνο χύμα, κατά τα ειδικότερον οριζόμενα στις σχετικές διατάξεις της ισχύουσας
ειδικής νομοθεσίας.
Άρθρο 127: Υποχρέωση τήρησης δελτίου
παραπόνων πελατών από τα κέντρα και καταστήματα εστίασης, αναψυχής και
διασκέδασης
1. Τα κέντρα και καταστήματα εστίασης,
αναψυχής και διασκέδασης υποχρεούνται να διαθέτουν προς χρήση της πελατείας
τους το ειδικό έντυπο "ΦΥΛΛΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ". Το έντυπο αυτό
διατίθεται, μέσω ειδικής θήκης, τοποθετημένης σε εμφανές μέρος για τους
πελάτες, δίπλα ακριβώς από την έξοδο του καταστήματος.
2. Το έντυπο «ΦΥΛΛΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ» είναι
αριθμημένο τριπλότυπο με τρία φύλλα διαφορετικού χρώματος το καθένα, ήτοι
λευκό, ανοικτό πράσινο και ανοικτό ερυθρό και είναι τύπου καρμπονιζέ.
3. Η διάθεση στον πελάτη του παραπάνω
εντύπου είναι ανελλιπής, γι’ αυτό στην ειδική ως άνω θήκη τοποθετείται ικανός
αριθμός του φύλλου αυτού (τουλάχιστον τριάντα τριπλότυπα φύλλα).
Επίσης στους τιμοκαταλόγους των
παραπάνω κέντρων και καταστημάτων και σε εμφανές σημείο αυτών αναγράφεται με
ευδιάκριτα και ευανάγνωστα γράμματα, στην ελληνική - αγγλική - γαλλική -
γερμανική γλώσσα η ένδειξη "ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΦΥΛΛΑ
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΣΕ ΕΙΔΙΚΗ ΘΕΣΗ ΔΙΠΛΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΔΟ"
4. Ειδικές υποχρεώσεις των υπευθύνων
των επιχειρήσεων της ως άνω παραγράφου 1, ορίζονται κατωτέρω και αφορούν τον
τρόπο συμπλήρωσης του φύλλου διαμαρτυρίας:
i. Με σφραγίδα μελάνης που τίθεται και
στα τρία αντίτυπα του φύλλου, αναγράφονται τα στοιχεία του αρμόδιου Τμήματος
Εμπορίου κάθε Περιφέρειας (ή Περιφερειακής Ενότητας όπου υφίσταται), υπό τον
έλεγχο της οποίας υπάγεται η επιχείρηση (πχ Τμήμα Εμπορίου & Τουρισμού,
Δ/νσης Ανάπτυξης Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά αν η επιχείρηση π.χ. λειτουργεί
στον Πειραιά). Η σφραγίδα τίθεται επί του φύλλου δίπλα ακριβώς από την λέξη
"ΠΡΟΣ", φέρουσα ενδείξεις και στις τέσσερις ως άνω γλώσσες.
ii. Με σφραγίδα μελάνης πού τίθεται και
στα τρία αντίτυπα του φύλλου, αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία της παραπάνω
επιχείρησης (επώνυμο ή επωνυμία, δ/νση, οδός αριθμός, πόλη, όνομα αγορανομικού
υπευθύνου, κ.λπ.). Η σφραγίδα αυτή τίθεται επί του φύλλου κάτω ακριβώς από το
πλαίσιο "Στοιχεία επιχείρησης" φέρουσα ενδείξεις και στις τέσσερις ως
άνω γλώσσες.
5. Τα υπόλοιπα σημεία του φύλλου
διαμαρτυρίας, όπως η ημερομηνία, το ονοματεπώνυμο του διαμαρτυρόμενου, η δ/νση
αυτού, η χώρα, η υπηκοότητα, η ταυτότητα και η διαμαρτυρία συμπληρώνονται μόνο
από τον καταναλωτή, ο οποίος και υπογράφει. Σημειωτέον ότι οι τίτλοι των
υπολοίπων αυτών σημείων, πέραν της ελληνικής γλώσσας, αναφέρονται με ευθύνη της
επιχείρησης και στις υπόλοιπες τρεις ως άνω ξένες γλώσσες.
6. Μετά την ολοκληρωμένη ως άνω
συμπλήρωση του φύλλου διαμαρτυρίας, το φύλλο χρώματος ανοικτού ερυθρού,
παραμένει στην επιχείρηση, τα δε άλλα δύο φύλλα χρώματος λευκού και ανοικτού
πρασίνου, κρατεί με ευθύνη της επιχείρησης ο καταναλωτής.
7. Ο καταναλωτής εφόσον ενδιαφέρεται
για την παραπέρα πορεία της υπόθεσης για την οποία διαμαρτυρήθηκε, μεριμνά ώστε
το φύλλο διαμαρτυρίας χρώματος λευκού, να περιέλθει στην αρμόδια Υπηρεσία που
αναφέρεται στο φύλλο αυτό, κρατώντας ο ίδιος προσωπικά το άλλο φύλλο χρώματος
ανοικτού πρασίνου.
8. Η παραλαμβάνουσα το φύλλο
διαμαρτυρίας παραπάνω Υπηρεσία, επιλαμβάνεται αρμοδίως επί των παραπόνων εφόσον
πρόκειται για τον τομέα αρμοδιότητάς της, διαφορετικά μεριμνά ώστε η διαμαρτυρία
να διαβιβαστεί στην κατά περίπτωση Κρατική Αρχή (υγειονομική, αστυνομική,
εφοριακή κ.λπ.)
9. Οι παραλήπτριες του φύλλου
διαμαρτυρίας Υπηρεσίες, πρωτοκολλούν το φύλλο αυτό και ενημερώνουν τον
καταναλωτή για την πορεία του θέματός του.
10. Κατωτέρω παρατίθεται υπόδειγμα του
φύλλου διαμαρτυρίας, που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του παρόντος άρθρου:
Αριθμός .........................
ΦΥΛΛΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
ΠΡΟΣ
............................................................................
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ............................................................................
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
..................................
ΟΝ/ΜΟ ΔΙΑΜΑΡΤ/ΝΟΥ
............................................................................
Δ/ΝΣΗ ............................. ΧΩΡΑ
..................................
ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ ..........................
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ .........................
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
...........................................................
ΥΠΟΓΡΑΦΗ
Με συναδελφικούς
χαιρετισμούς,
Για το ΔΣ του Σωματείου Μαζικής
Εστίασης Νάξου & Μικρών Κυκλάδων «Φιλοξενία»
Ο Πρόεδρος
Ο Γεν. Γραμματέας
Ιωάννης Ευαγ. Παπαδόπουλος Ευάγγελος Αθαν. Καραμανής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου