slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ντέρμπι και νίκη ΝΔ στις εκλογές βλέπουν οι πολίτες

Ντέρμπι και νίκη ΝΔ στις εκλογές βλέπουν οι πολίτες

Σκληρό και αμφίρροπο "ντέρμπι" μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δείχνει η νέα δημοσκόπηση της VPRC που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Εφημερίδας των Συντακτών, ωστόσο μετά από αρκετό χρονικό διάστημα η ΝΔ είναι μπροστά με διαφορά στην παράσταση νίκης, δηλαδή στην εκτίμηση που κάνουν οι πολίτες για το ποιο κόμμα θα κερδίσει τις εκλογές.

Η Ν.Δ. κλείνει την "ψαλίδα" που τη χώριζε από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, με τα δύο κόμματα να βρίσκονται στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής στο 29,5%. Ακολουθούν ΠΑΣΟΚ 6,5%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 6,0%, Χρυσή Αυγή 12,0%, ΔΗΜΑΡ 5,0%, ΚΚΕ 5,5%, Άλλο Κόμμα 6,0%. Σημαντική παράμετρος το εύρημα ότι η αποχή, το λευκό και το άκυρο συγκεντρώνουν το 32,2%. Σημειώνεται ότι στην εφημερίδα δημοσιεύεται η εκτίμηση εκλογικής επιρροής και όχι η πρόθεση ψήφου.

Στην παράσταση νίκης η Ν.Δ. προηγείται με 31,6% έναντι 27,2% που καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ενώ την τρίτη θέση καταλαμβάνει η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 3,6%.

Χαρακτηριστικά είναι και τα εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά που συγκεντρώνουν στο ερώτημα το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ, οι ΑΝ.ΕΛΛ και το ΚΚΕ, καθώς κανένα από τα κόμματα δεν ξεπερνούν το 0,5%.

Στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, η απάντηση είναι ο "κανένας", ο οποίος συγκεντρώνει το 45%. Ο Α. Σαμαράς προηγείται στην κλίμακα με ποσοστό 21,2% και ακολουθεί ο Α. Τσίπρας με 11,6%. Ο Π. Καμμένος προηγείται του Β. Βενιζέλου (5,2% έναντι 4,3), ενώ ο Φ. Κουβέλης βρίσκεται στο 3,6%. Ο Ν. Μιχαλολιάκος υπερτερεί της Αλέκας Παπαρήγα (2,8% έναντι 0,8%).

Όσο για το ποιο κόμμα είναι καταλληλότερο να αντιμετωπίσει τη διαφθορά, το "κανένα" κερδίζει και πάλι όλα τα κόμματα, καθώς το 58,2% θεωρεί ότι δεν υπάρχει κάποιος πολιτικός σχηματισμός ικανός να αντιμετωπίσει το τεράστιο αυτό ζήτημα. Ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ προηγείται το κυβερνητικό κόμμα με 10,8%, ενώ την αξιωματική αντιπολίτευση εμπιστεύεται το 10,5%.

N

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μήπως όλοι σας υπολογίζετε χωρίς τον ...Ψωμιάδη; (που δεν είναι ξενοδόχος αλλά αυτός που θα κόψει από τη Ν.Δ. 30.000 προσωπικές του ψήφους και θα αποβεί μοιραίο για τη συγκυβέρνηση, τα λαμόγια, τις κατοχικές δυνάμεις του τόπου και την δήθεν ενωμένη Ευρώπη).

Ανώνυμος είπε...

φιλε 13,24 εχεις δικιο για ψωμιαδη αλλα να σου θυμισω οτι εχουμε αλλους αστερες στη β ελλαδα του βεληνεκους ψωμιαδη για παραδειγμα εχουμε ταμηλο και δεν λογαριαζουμε χαρο παρακατω στη φθιωτιδα εχουμε σταικαουρα και διαφορα τετοια μπουμπουκια που θα σηκωσουν την ενδοξη παραταξη στις πλατες τους