slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Φράγμα Τσικαλαριού: Έλεος η συνηθισμένη μειοψηφία αντιδραστικών προσέφυγε στο ΥΠΕΚΑ για να σταματήσει το έργο

naxosnow.gr
Συνηθισμένο πλέον είναι το φαινόμενο στη Νάξο… όταν πάει να γίνει ένα έργο να προσβάλλεται από κατοίκους του νησιού…

Αν ανατρέξουμε στο παρελθόν θα διαπιστώσουμε ότι στο σύνολό τους σχεδόν τα έργα που έχουν γίνει ή πρόκειται να γίνουν, σέρνουν κι από μία ιστορία ή μια προσφυγή αρμοδίως, προκειμένου να σταματήσουν. Για κάποια έργα έχει κατορθωθεί (Λιμάνι, Αεροδρόμιο, Δικαστικό Μέγαρο κ.λ.π)… για κάποια άλλα όχι (δρόμος Καλαμουριών)…
Να μου πεις όταν.....
συντρέχουν «περιβαλλοντικοί», «αρχαιολογικοί», «καλαισθησίας», «μη νομιμότητας» κ.λ.π. λόγοι δεν θα πρέπει να σταματούν;
Λίγο πολύ αν το ψάξει κανείς και θέλει να βρει λόγους… πάντα θα υπάρχουν…
Και συνήθως αυτό που λένε οι «αντιρρησίες»  είναι ότι αν γίνονται έργα, να γίνονται σωστά, αλλιώς να μη γίνονται καθόλου.
Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα του, αλλά αυτό που προβληματίζει τους πολίτες είναι ότι αν ακόμα και η συντριπτική τους πλειοψηφία επιθυμεί ένα έργο, μια μικρή μειοψηφία μπορεί να το φρενάρει, φρενάροντας παράλληλα την ανάπτυξη του τόπου, όπως σημείωναν αγανακτισμένοι Ναξιώτες στο άκουσμα της καταγγελίας για το Φράγμα του Τσικαλαριού. Εάν κάποια από τα έργα που έχουν σταματήσει, είχαν γίνει στο παρελθόν ίσως η Νάξος τώρα να ήταν σε πολύ διαφορετική κατάσταση από πολλές απόψεις.
Στον ήδη λοιπόν μακρύ κατάλογο έργων που έχουν εμπλακεί με προσφυγές καταγγελίες ή διαμαρτυρίες, τώρα προστίθεται και το Φράγμα του Τσικαλαριού.
Τέσσερις Ναξιώτες έχουν προσφύγει στο ΥΠΕΚΑ για περιβαλλοντικούς λόγους (αναλυτικά σε επόμενο άρθρο) και ζητούν να μην προχωρήσει η κατασκευή του.
Ένα έργο που πραγματικά μέχρι να φτάσει στο σημείο να δημοπρατηθεί (στ” αλήθεια!) και να εγκατασταθεί ο Τοπογράφος στην περιοχή, προκειμένου να χαράξει τα όρια του έργου, έχει περάσει από σαράντα κύματα εδώ και δεκαετίες…
Στο ΥΠΕΚΑ για να σταματήσει το έργο του Φράγματος του Τσικαλαριού, προσέφυγαν οι κ.κ.: Μπαρδάνης Γιάννης του Φλώριου κάτοικος Απειράνθου, Βασιλάκη Μαρία κάτοικος Φιλοτίου, Λάμπρος Μαράκης κάτοικος Μονής και Μουρίκη Ι. κάτοικος Χώρας Νάξου. 
Το Υπουργείο που παρέλαβε την καταγγελία των «τεσσάρων» την απέστειλε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου η οποία με τη σειρά της «ζητά εξηγήσεις» από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Το έργο έχει χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με προϋπολογισμό 10.147.500,00 € (με Φ.Π.Α.).
Διαβάστε την απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την ανάθεση του έργου στην εργοληπτική Επιχείρηση «ΣΜΙΛΗ ΑΕ».
́Εγκριση αποτελέσματος του μειοδοτικού διαγωνισμού για την κατασκευή του έργου «Κατασκευή φράγματος Τσικαλαριού Νάξου »

Δεν υπάρχουν σχόλια: