slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ο Ν. Συρμαλένιος για τον Προϋπολογισμό της ΠΝΑ για το 2013 -Συναντήσεις του βουλευτή στη Σύρο

Στη Σύρο βρέθηκε τη Δευτέρα 28/1/2013 ο Νίκος Συρμαλένιος προκειμένου να παρευρεθεί στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν.Αιγαίου. Στη σύντομη τοποθέτησή του στο κεντρικό θέμα της συνεδρίασης που ήταν ο προϋπολογισμός της ΠΝΑ για το 2013, κατέδειξε κατ’ αρχάς την τεράστια αντίφαση που διαπιστώνεται στους ίδιους τους στόχους που η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση θέτει για τη σύνταξη των προϋπολογισμών των........ Περιφερειών, αφού ζητά συγκράτηση των δαπανών και ταυτόχρονα περαιτέρω ενίσχυση των παραγωγικών επενδύσεων. «Αποτελεί τουλάχιστον θράσος, με τις περικοπές των κονδυλίων, να μιλάμε για ενίσχυση των παραγωγικών επενδύσεων» ανέφερε ο Νίκος Συρμαλένιος, συμπληρώνοντας ότι με αυτόν τον τρόπο δεν μπορεί να ασκηθεί όχι μόνο καμία πολιτική ανάπτυξης αλλά ούτε καν διαχείρισης.


Στη συνέχεια, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ως σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στην απειλή διάλυσης της ίδιας της υπόστασης της Περιφέρειας, καθώς με τις συνεχείς περικοπές σε κρίσιμους τομείς της ζωής στα νησιά (ακτοπλοϊα, υγεία, παιδεία, κοινωνικές δομές, κατάργηση υπηρεσιών, κατάργηση φοροαπαλλαγών, κλπ) τίθεται το ερώτημα για ποια περιφέρεια θα μιλάμε το 2014, για ποιες υπηρεσίες, ποιους πόρους και ποιο στρατηγικό και αναπτυξιακό σχεδιασμό. Τέλος, επεσήμανε την ανάγκη ενός συμμετοχικού προϋπολογισμού που να ανταποκρίνεται στις αναπτυξιακές ανάγκες της Περιφέρειας, με προτεραιότητα την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Για όλα αυτά, δεδομένης της αταλάντευτης μνημονιακής ρότας της παρούσας τρικομματικής κυβέρνησης, κάλεσε τους πολίτες σε αγωνιστικές παρεμβάσεις, φέρνοντας παράδειγμα την επικείμενη διαμαρτυρία που διοργανώνουν στην Αθήνα οι πολίτες της Πάρου για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν στον τομέα της υγείας στο νησί τους.


Σύντομη παρέμβαση πραγματοποίησε επίσης και στο θέμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, όπου αφού επανέλαβε τη διαρκή στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τη λειτουργία του Πανεπιστημίου – που επιβεβαιώνεται και μέσα από το κοινοβουλευτικό έργο, με πληθώρα ερωτήσεων και αναφορών, επεσήμανε τη σημαντική συμβολή του Πανεπιστημίου στην κοινωνική και οικονομική ζωή των νησιών, αλλά και στην οικονομική ανάπτυξη του Αιγαίου με την εκπόνηση μελετών, ενώ αναφερόμενος ξεχωριστά στο Τμήμα της Σύρου, το χαρακτήρισε ως ένα ιδιαίτερα προωθημένο τμήμα έρευνας και καινοτομίας. Καταλήγοντας, προέτρεψε όλους να συνεχίσουν –ο καθένας από τη σκοπιά του- να συμπαραστέκονται και να στηρίζουν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ώστε όχι μόνο να μην συρρικνωθεί, αλλά να δυναμώσει.


Συναντήσεις του Νίκου Συρμαλένιου στη Σύρο


Κατά την παραμονή του στη Σύρο, ο Νίκος Συρμαλένιος επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο, όπου είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου Σύρου, τον Διοικητή του Νοσοκομείου και το Σωματείο Νοσηλευτών, οι οποίοι του εξέθεσαν τις απόψεις τους, τους προβληματισμούς και τις ενστάσεις τους σχετικά με το μείζον θέμα του νέου οργανισμού του νοσοκομείου, που παραμονές Χριστουγέννων, χωρίς την απαιτούμενη διαβούλευση και με μεγάλη προχειρότητα δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ. Πρόκειται για έναν οργανισμό που, όπως αντικειμενικά προκύπτει, οδηγεί σε υποβάθμιση το νοσοκομείο της έδρας του νομού Κυκλάδων, περιορίζοντας τις κλίνες αλλά και τα ιατρικά τμήματα. Ο Νίκος Συρμαλένιος δήλωσε ότι θα προχωρήσει στις όποιες δυνατές παρεμβάσεις προκειμένου να ανακληθούν οι παράλογες αυτές αποφάσεις οι οποίες αντί να οδηγούν στην απαιτούμενη αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στο νομό, οδηγούν σε περαιτέρω συρρίκνωση, σε πλήρη αναντιστοιχία με τις ανάγκες των κατοίκων νησιού αλλά και των κατοίκων των Κυκλάδων.


Συνάντηση πραγματοποίησε επίσης ο Νίκος Συρμαλένιος με μέλη του ΔΣ του Συνδέσμου Πολυτέκνων Σύρου, με τους οποίους συζήτησε τα ιδιαίτερα έντονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εν μέσω κρίσης και καταιγισμού μέτρων, με τις αυξημένες ανάγκες και υποχρεώσεις που ως πολύτεκνοι έχουν. Στη διάρκεια της συζήτησης, εξέφρασαν έντονα την αγωνία αλλά και την απογοήτευσή τους για τις άδικες και ισοπεδωτικές πολιτικές που εφαρμόζονται, με τις περικοπές των επιδομάτων τους, τις καταργήσεις των φοροαπαλλαγών, κλπ. Και οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να βρίσκονται σε επικοινωνία και αλληλοενημέρωση, με στόχο τη συνεχή εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προσπάθεια παρεμβάσεων -με όποιο κοινοβουλευτικό μέσο- για την ανάδειξη των αιτημάτων των πολυτέκνων αλλά και την ανατροπή των πολιτικών αυτών, για την οποία ο Νίκος Συρμαλένιος τους κάλεσε σε ενεργή δράση και συμμετοχή.


29/01/2013 

Δεν υπάρχουν σχόλια: