slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

O Χ.Κόκκινος για τον Τουρισμό

Στις δύσκολες και κρίσιμες στιγμές που περνάει η χώρα μας είναι ανάγκη να πραγματοποιηθούν προσεχτικές και αποτελεσματικές ενέργειες που θα σταματήσουν την ύφεση και θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη. Η αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων του ΕΣΠΑ 2007-2013 και η στήριξη του Τουρισμού, της "βαριάς βιομηχανίας"  των....
νησιών μας πρέπει να είναι μία από τις άμεσες προτεραιότητες για την περιφερειακή αρχή της ΠΝΑ. Για την περίοδο που διαρκεί το ΕΣΠΑ 2007-2013 είχαν δεσμευτεί 3,5 εκ. ευρώ για την τουριστική προβολή των νησιών μας, που αποτελούσαν συνέχεια της προσπάθειας που ξεκίνησε κατά την περίοδο του Γ΄ ΚΠΣ το 2004, που διατέθηκαν με επιτυχία και διαφάνεια 3,1 εκ. ευρώ- για πρώτη φορά- από την ΠΝΑ για τον ανωτέρω  σκοπό.
Το 2010 και ενώ είχαν απορροφηθεί-αξιοποιηθεί 0,5 εκ.ευρώ , σταμάτησε από τον τότε Γ.Γ. της ΠΝΑ κο Μπρακουμάτσο, η Τουριστική προβολή της Περιφέρειας, σταμάτησαν οι διαδικασίες προετοιμασίας στον διεθνή διαγωνισμό για τα εναπομείναντα 3 εκ. ευρώ αλλά και μια σειρά από καινοτόμες δράσεις  ("πλωτά σεμινάρια" κλπ).
Από την 1η Ιουλίου του 2011 μεγάλο κομμάτι  της διαχείρησης του ΕΣΠΑ πέρασε στην αιρετή περιφέρεια, χωρίς όμως να υπάρχει ουσιαστική αξιοποίηση των περίπου 3 εκ. ευρώ για την Τουριστική προβολή. Πραγματοποιήθηκαν αποσπασματικές ενέργειες και αλλαγές όπως αυτή του περιβόητου  "λογότυπου" που μάλλον έφεραν σύγχυση παρά αποτέλεσμα. Τα χρονικά περιθώρια πιέζουν γιατί η  περίοδος του ΕΣΠΑ (2007-2013) ολοκληρώνεται, ο Τουρισμός μας πρέπει να στηριχθεί , τα διαθέσιμα ποσά πρέπει άμεσα να αξιοποιηθούν με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα.
Την ίδια ώρα η περιφερειακή αρχή του  Νοτίου Αιγαίου οφείλει να λειτουργήσει εύρυθμα και σε τακτά χρονικά διαστήματα την επιτροπή Τουρισμού της ΠΝΑ. Η μόλις  τέσσερις (4) συνεδριάσεις της καθόλη τη διάρκεια του έτους , δείχνουν προχειρότητα και έλλειψη σχεδιασμού.
Επισημαίνουμε επίσης οτι η διαβούλευση με τους φορείς του Τουρισμού πρέπει να έχει αποτελέσματα και να υπάρχει σύνθεση απόψεων ενώ απαραίτητη είναι και η συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού. Οι  επικοινωνιακές τακτικές δε βοηθούν πλέον κανέναν. Το "χειροπιαστό" έργο εινια η σύγχρονη αναγκαιότητα.
Τέλος θυμίζουμε οτι παρά την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου τον Ιούλιο του 2012 , δε συστάθηκε και δεν λειτούργησε ο ΠΟΤ (Περιφερειακός Οργανισμός Τουρισμού).
Στην προσεχή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ( 15 Δεκεμβρίου 2012 στη Ρόδο) , με καθυστέρηση δύο (2) ετών από τη λειτουργία της "Καλλικρατικής"  περιφέρειας και με καθυστέρηση έξι (6) μηνών από τη κατάθεση της πρότασης του Περιφερειακού Συνδυασμού μας ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ , η περιφερειακή Αρχή φέρνει επιτέλους προς συζήτηση την παρουσίαση της στρατηγικής της ΠΝΑ για τον Τουρισμό και το επιχειρησιακό σχέδιο δράσης για την Τουριστική Προβολή.
Εμείς θα είμαστε εκεί με θέσεις και προτάσεις , έχοντας προηγουμένως συνομιλήσει με τους κοινωνικούς φορείς που έχουν κοινές αγωνίες και κοινή στόχευση. Ελπίζουμε η Περιφερειακή Αρχή Νοτίου Αιγαίου να λάβει επιτέλους υποψη της τις απαιτήσεις και τα μηνύματα των καιρών. Να αντιμετωπίσει με υπευθυνότητα τα προβλήματα που έχουν προκύψει και να επιδιώξει τη σύνθεση των απόψεων, τη χάραξη και την εφαρμογή Στρατηγικής για τον Τουρισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: