slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Κλείνουν τα ορυχεία σμύριδας Νάξου από το 2015 σύμφωνα με νομοσχέδιο. Aσχημα νέα για το την Ορεινή Νάξο

smiridanaxos.blogspot.gr
Τα ορυχεία άνοιξαν , οι σμυριδικοί κατάλογοι άνοιξαν και ξαφνικά βλέπουμε στο site της δημόσιας διαβούλευσης του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής αλλαγής στο σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις θεμάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) να μπαίνει η σμύριδα Νάξου ή μάλλον να κλίνει οριστικά την 1/1/2015 με ταυτόχρονη κατάργηση κάθε προηγούμενης διάταξης περί σμύριδος Νάξου και φυσικά του αποκλειστικού δικαιώματος της εξόρυξης από τα 6 χωριά της Ορεινής Νάξου .
Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου δημοσιεύτηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2012 και η δημόσια διαβούλευση τελειώνει στις 14 Δεκεμβρίου 2012 , μέχρι και ......σήμερα είναι το μόνο άρθρο του σχετικού νόμου που δεν έχει πάρει κανείς θέση (όλα αυτά μπορείτε να τα δείτε στο http://www.opengov.gr/minenv/?p=4705 ) .


Πάλι πολιτικά παιχνίδια , πάλι συμφέροντα , όλο τα ίδια και τα ίδια , τελικά το μόνο που αλλάζει στη ζωή μας είναι η πανταχόθεν πίεση προς το χειρότερο .


Yπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής
Δικτυακός Τόπος Διαβουλεύσεων
ΑρχικήΡυθμίσεις θεμάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
Άρθρο 12: Ρύθμιση Θεμάτων Ναξίας Σμύριδας
1. Επιτρέπεται η πώληση από τα εκάστοτε αποθέματα εξορυγμένης σμύριδας, που βρίσκονται στις αποθήκες του Δημοσίου στη νήσοΝάξο, σε οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο της ημεδαπής ή της αλλοδαπής.
Οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές θα πρέπει να υποβάλουν είτε στην Επιθεώρηση Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος είτε στο ΓραφείοΣμυριδωρυχείων Νάξου τα ακόλουθα δικαιολογητικά:


α. Αίτηση στην οποία θα αναφέρεται η αιτούμενη προς αγορά ποσότητα σμύριδας και ο σκοπός και η χρήση αυτής. Η αίτηση θα πρέπεινα είναι υπογεγραμμένη είτε από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο, σε περίπτωση φυσικού προσώπου, είτε από το νόμιμο εκπρόσωπο, σεπερίπτωση νομικού προσώπου.
β. Διπλότυπο είσπραξης από δημόσιο ταμείο, υπέρ ΚΑΕ 2419, του ποσού που αντιστοιχεί στην προς αγορά ποσότητα σμύριδας, το οποίοορίζεται σε δεκαέξι (16) ευρώ ανά τόνο για την Α’ ποιότητα και σε δώδεκα (12) ευρώ ανά τόνο για τη Β’ Ποιότητα. Τα ανωτέρω ποσάμπορούν να αναπροσαρμόζονται με Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών εκδίδεται από την Επιθεώρηση Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος απόφαση έγκρισης διάθεσης τηςαιτούμενης ποσότητας σμύριδας και αποστέλλεται σήμα προς το Γραφείο Σμυριδωρυχείων Νάξου για παράδοση αυτής.
Η απόφαση έγκρισης διάθεσης του προηγούμενου εδαφίου κοινοποιείται και στον αγοραστή. Εντός χρονικού διαστήματος δύο (2)μηνών, από την επομένη της ημερομηνίας έκδοσης της απόφασης έγκρισης, ο αγοραστής υποχρεούται να παραλάβει με ίδια μέσα καιίδιες δαπάνες από τις αποθήκες του Δημοσίου στη νήσο Νάξο ολόκληρη την αγορασθείσα ποσότητα είτε άμεσα, εφόσον αυτή δενυπερβαίνει τους τρεις χιλιάδες (3.000) τόνους, είτε εντός έξι (6) μηνών, εφόσον η ποσότητα υπερβαίνει τους τρεις χιλιάδες (3.000)τόνους σμύριδας.
Εάν ο αγοραστής δεν παραλάβει ολόκληρη την αγορασθείσα ποσότητας σμύριδας εντός των ανωτέρω προθεσμιών, υποχρεούται νακαταβάλει φύλακτρα για το χρονικό διάστημα από την παρέλευση της οικείας προθεσμίας παραλαβής και μέχρι την ολοκλήρωσή της,με βάση τις τιμές που ορίζονται και ισχύουν κάθε φορά.


2. Η μεταφορά της Ναξίας σμύριδας από τους χώρους συγκέντρωσης που ορίζονται από την αρμόδια Υπηρεσία προς τουςπροκαθορισμένους χώρους των αποθηκών του Δημοσίου στη Νήσο Νάξο, πραγματοποιείται από ιδιώτη, φυσικό ή νομικό πρόσωπο,κατόπιν διενέργειας μειοδοτικού διαγωνισμού που προκηρύσσεται από την αρμόδια Υπηρεσία μετά από έγκριση του ΥπουργούΠεριβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Η σχετική δαπάνη βαρύνει τον Κρατικό
Προϋπολογισμό ΚΑΕ 3323 (Φορέας 31/120).
3. Από την έναρξη της ισχύος του νόμου αυτού, καταργείται το Κεφάλαιο Ε – Πώλησις Σμύριδος (άρθρα 33-39) του από 5.9.1935 Π.Δ. «Περί Κωδικοποιήσεως των κειμένων διατάξεων «περί Ναξίας Σμύριδος»» (Α΄ 408 αναδημ. Α΄ 429) και οι κωδικοποιούμενες με τοκαταργούμενο κεφάλαιο διατάξεις, καθώς και κάθε άλλη διάταξη που αντίκειται ή ρυθμίζει με τρόπο διαφορετικό θέματα, πουρυθμίζονται στο παρόν άρθρο.


4. Από την πρώτη (1η) Ιανουαρίου 2015 αναστέλλεται η λειτουργία τωνΣμυριδωρυχείων Νάξου, καθώς και η ισχύς κάθε νομοθετικής διάταξης ή διοικητικήςπράξης που αντίκειται στην παρούσα ρύθμιση. Για τα έτη 2013 και 2014 οι ποσότητεςσμύριδας που θα εξορυχθούν και κατ’ επέκταση το σμυριδεργατικό δικαίωμα πουαναλογεί σε αυτές, θα καλυφθούν αποκλειστικά από τα χρηματικά ποσά που θαπροκύψουν από τις πωλήσεις σμύριδας του προηγούμενου έτους και εγγράφονταιστον ΚΑΕ 2419.

Δεν υπάρχουν σχόλια: