slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Σύσκεψη Χαρακόπουλου με παράγοντες για τις κρατικές ενισχύσεις

  Τα ζητήματα τα οποία έχουν προκύψει ως προς την υλοποίηση του προγράμματος κρατικών ενισχύσεων του έτους 2010 για ζημιές που υπέστησαν γεωργικές εκμεταλλεύσεις από καιρικές συνθήκες, αλλά και από ασθένειες, όπως το βαμβάκι από το πράσινο σκουλήκι, συζητήθηκαν σε σημερινή σύσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάξιμου Χαρακόπουλου, με υπηρεσιακούς παράγοντες.

Στη διάρκεια της σύσκεψης, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Θεόδωρος Σαρρής, παρουσίασε την οριστική απάντηση που εστάλη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με την οποία το πρόγραμμα για το πράσινο σκουλήκι δεν μπορεί να εγκριθεί ως κρατική ενίσχυση και άρα δεν μπορούν να αποζημιωθούν.

Έτσι αποφασίστηκε να ζητηθεί η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση του προγράμματος, χωρίς το τμήμα που αφορά στο πράσινο σκουλήκι και να δημιουργηθεί ομάδα εργασίας με αντικείμενο την κατάθεση πρότασης κανονιστικού πλαισίου για την παροχή ενισχύσεων που αφορούν στην πρόληψη και αντιμετώπιση νόσων ζώων και φυτών και την προσβολή από επιβλαβείς οργανισμούς.

 www.blacknews.gr

«Τα στοιχεία που μας παρουσίασε ο ΕΛΓΑ επιβεβαιώνουν ότι η προηγούμενη πολιτική ηγεσία καλλιέργησε φρούδες προσδοκίες στους βαμβακοπαραγωγούς σχετικά με τη χορήγηση ενισχύσεων μέσω ΠΣΕΑ για τις ζημιές από το πράσινο σκουλήκι το 2010», δήλωσε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος. «Το ζητούμενο πλέον», πρόσθεσε, «είναι να δούμε τι πρέπει και τι μπορούμε να κάνουμε ώστε αφενός να μην υπάρξουν ανάλογα φαινόμενα στο μέλλον κι αφετέρου το Ελληνικό Δημόσιο να στηρίζει αποτελεσματικά και έμπρακτα τους παραγωγούς, πολύ περισσότερο όταν η παραγωγή τους πλήττεται».

Ανάμεσα στις δράσεις που πρόκειται να αναληφθούν προς αυτή την κατεύθυνση είναι να καταστεί ο ΕΛΓΑ αποτελεσματικότερος για τους παραγωγούς, μια πραγματική ομπρέλα ασφάλειας και προστασίας στις δύσκολες συνθήκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: