slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Παιχνίδι εκατομμυρίων σε ΜΚΟ-φούσκες

Παιχνίδι εκατομμυρίων σε ΜΚΟ-φούσκες
Νέο κρούσμα με ΜΚΟ-φούσκες απειλεί να τινάξει στον αέρα τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας ύψους 188 εκατ. ευρώ, καθώς δεκάδες από τους 125 φορείς που πήραν έγκριση για να προσλάβουν ανέργους, σήμερα δεν έχουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα για να τους πληρώσουν.
Τα χρήματα έχουν εξασφαλιστεί (188 εκατ. ευρώ με κοινοτική συμμετοχή) αλλά δεν μπορούν να τα απορροφήσουν οι φορείς στους οποίους
ανατέθηκε η υλοποίηση 1.300 έργων κοινωφελούς εργασίας σε δήμους της χώρας.
Το χειρότερο είναι πως χιλιάδες από τους συνολικά 56.700 εργαζόμενους που προσλήφθηκαν μέσω ΜΚΟ για κοινωφελή εργασία σε δήμους, παραμένουν απλήρωτοι για διάστημα που υπερβαίνει τους τρεις μήνες.
Σύμφωνα με καταγγελίες που επικαλείται ο Ελεύθερος Τύπος, οι εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν μέσω ΜΚΟ, για δουλειά στους δήμους Βύρωνα και Ηλιούπολης, δεν είναι μόνο απλήρωτοι για πάνω από 2,5 μήνες, αλλά καταγγέλλουν ότι "οι διάφορες ΜΚΟ δημιουργούνται πολλές φορές με μοναδικό σκοπό να συμμετέχουν σε τέτοια προγράμματα για να εισπράξουν το 5% από τα έργα του ΕΣΠΑ".
Στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, το 5% ισοδυναμεί με μια αμοιβή κοντά στα 10 εκατ. ευρώ, την οποία θα μοιραστούν μόνον όσες ΜΚΟ καταφέρουν να εμφανίσουν δικαιολογητικά για να εισπράξουν το ποσό που αναλογεί στο έργο που έχουν υλοποιήσει.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια: