slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Δεν θα το διαβάσετε στα παπαγαλάκια: Κάτω από 1000μ.β το spread μετά από 2 χρόνια!!

Μία ημέρα από την αναβάθμιση κατά έξι μονάδες της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Standard&Poor's, το spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων υποχωρεί σε χαμηλό περίπου δύο ετών – κάτω από τις 1.000 μ.β. Ως και το 11,7% υποχώρησε το επιτόκιο, ενώ το Χρηματιστήριο Αθηνών κατέγραψε την Τετάρτη κέρδη 4,81%.

Την Τρίτη, ο S&P αναβάθμισε την αξιολόγηση της Ελλάδας στην κλίμακα B- από Selective Default, που την είχε υποβαθμίσει ενόψει της επαναγοράς ομολόγων, με σταθερές προοπτικές επικαλούμενος την ισχυρή αποφασιστικότητα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να κρατήσουν την χώρα εντός της ευρωζώνης.

Παράλληλα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε σήμερα πως θα επιτρέψει και πάλι τη χρήση των ελληνικών ομολόγων ως ενεχύρων στις πράξεις χρηματοδότησής της (δανεισμός τραπεζών), αίροντας την απαγόρευση που ίσχυσε από τον Ιούλιο. Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από τις 21 Δεκεμβρίου.

Οι παραπάνω εξελίξεις οδήγησαν την Τετάρτη σε κάθετη πτώση των 141 μ.β. στις 997 μ.β. το spread των δεκαετών ελληνικών ομολόγων, το οποίο καταγράφει χαμηλό από τις 21 Μαρτίου του 2011. Η τιμή των δεκαετών ομολόγων ενισχύεται κατά 11% στα 50,8 σεντς ανά μετοχή, ενώ η απόδοση διαμορφώνεται στο 11,4%.

Αποκλιμάκωση των επιτοκίων παρατηρείται και στα δεκαετή ομόλογα της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Με μεγάλη άνοδο ολοκληρώθηκαν οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Αθηνών. O Γενικός Δείκτης Τιμών κατέγραψε κέρδη 4,81% και ανήλθε στις 878,41 μονάδες, ενώ ο όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 63,803 εκατομμύρια ευρώ. Με κέρδη έκλεισαν όλοι οι επιμέρους δείκτες και τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι δείκτες των Τραπεζών (+9,94%),των Τηλεπικοινωνιών (+7,53%), των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (+6,87%) και των Πρώτων Υλών (+6,69%).

Άνοδο κατέγραψαν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, και τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές της Eurobank (+12,37 %), της Πειραιώς (+11,25%), της Εθνικής (+10,40%), της Alpha Bank (+9,30%), της MIG (+ 9,23%) , της Κύπρου (+8,86%), της Frigoglass (+8,79 %) και του ΟΤΕ (+7,53%).

Αναφερόμενος στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης ο κ. Στουρνάρας ανέφερε την Τρίτη πως πρόκειται για μία «σημαντική απόφαση» που δημιουργεί «κλίμα αισιοδοξίας», αποσαφηνίζοντας ωστόσο πως «δεν εφησυχάζουμε», καθώς ο «δρόμος είναι μακρύς και ανηφορικός».


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

πεσ τα ρε ναξιε οι παληοσυριζαιοι δεν βλεπουν τιποτα ουτε το πετρελαιο που επεσε ουτε τα χαρατσια που καταργηθηκαν ουτε τις μειωσεις στην δεη ουτε τα μαγαζια που ανοιγουν ουτε την αναπτυξη που επιτελους εφθασε μα βημα ταχυ και καλα ολα αυτα ουτε την πτωση των spread δεν βλεπουν? αλλωστε ο αντωνης ο εντολοδοχος στα 18 προεκλογικα σημεια το ειχε πρωτο νομιζω πτωση των spread . ANTE NA ΧΑΘΕΙΤΕ ΠΑΛΗΟΑΒΝΤΑΔΟΡΟΙ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ