slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Δημοσκόπηση Public Issue: Καταλληλότερος ο Σαμαράς, παράσταση νίκης ο ΣΥΡΙΖΑ με τους μισούς ψηφοφόρους του να θέλουν ιδιωτικοποιήσεις!



Το οικονομικό, η ανεργία, τα πολιτικά κόμματα και οι πολιτικοί, είναι τα σημαντικότερα προβλήματα σύμφωνα με το νέο Βαρόμετρο της Public Issue για τον ΣΚΑΪ και την Καθημερινή. Η έρευνα διενεργήθηκε μεταξύ 1 – 5 Νοεμβρίου, πριν δηλαδή την ψηφοφορία για το Μεσοπρόθεσμο



O Αντώνης Σαμαράς εξακολουθεί να θεωρείται καταλληλότερος για την πρωθυπουργία από τον Αλέξη Τσίπρα. Αναλυτικά, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κρίθηκε καταλληλότερος για τον πρωθυπουργικό θώκο από το 39% των ελλήνων πολιτών, ενώ ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ θεωρήθηκε καταλληλότερος από το 31%. Σημειώνεται ωστόσο ότι το πλεονέκτημα που απολαμβάνει ο κ. Σαμαράς έχει μειωθεί συγκριτικά με το Βαρόμετρο Οκτωβρίου, με τον κ. Τσίπρα να βελτιώνει τη θέση του κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες (ήταν 28%) ενώ την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της ΝΔ υπέστη απώλεια 2 μονάδων (ήταν 41%).Το 27% απάντησε πως κανένας από τους δύο αρχηγούς δεν είναι ο καταλληλότερος για το πρωθυπουργικό αξίωμα, έναντι 25% τον Οκτώβριο.

Είναι σαφές ότι τα επώδυνα μέτρα έχουν πολιτικό κόστος, αν και την ίδια στιγμή, καλύτερη κυβέρνηση θεωρείται σταθερά ο συνδυασμός ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, σχηματισμός που απολαμβάνει την υποστήριξη του 32% . Οκτώ μονάδες πίσω βρίσκεται το ενδεχόμενο κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (24%), πετυχαίνοντας ωστόσο άνοδο 2 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Αντίθετα, το 39% αισθάνεται πως καμία από τις δύο κυβερνήσεις δεν αποτελεί την καλύτερη λύση για τη χώρα, έναντι 40% τον Οκτώβριο.

Στην παράσταση νίκης ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την ανοδική πορεία του τελευταίου τριμήνου καθώς το 59% πιστεύει πως εάν γίνονταν αύριο εκλογές το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επικρατούσε, ενώ το 26% εκτιμά πως νικητής θα αναδεικνυόταν η ΝΔ. Τον Σεπτέμβριο στην παράσταση νίκης η ΝΔ στεκόταν στο 43%, απολαμβάνοντας μάλιστα προβάδισμα 2 μονάδων σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ (41%).

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η βεβαιότητα της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών για διενέργεια πρόωρων εκλογών, καθώς το 76% δηλώνει πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να εξαντλήσει την τετραετή θητεία της. Σημειώνεται επίσης πως το κόμμα της Κουμουνδούρου αξιολογήθηκε από τους ερωτηθέντες, ανεξάρτητα από τις κομματικές τους προτιμήσεις, ως το καλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης (33%), ακολουθούμενο από τους ΑΝΕΛ (16%) και τη Χρυσή Αυγή (10 από 14% τον Οκτώβριο). Είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται πτώση της επιρροής της ΧΑ και του αρχηγού της, μετά από μια φρενήρη κούρσα δημοτικότητας.

Επιπρόσθετα, το 81% των πολιτών δηλώνει δυσαρεστημένο από τη λειτουργία της δημοκρατίας στη χώρας μας. Αντίθετα, μόλις το 11% εμφανίζεται ικανοποιημένο, ενώ το 8% εκτιμά πως η δημοκρατία δεν υπάρχει ή έχει καταργηθεί. Παράλληλα, το 80% των ερωτηθέντων εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως τα νέα μέτρα, που υπερψηφίστηκαν χθες, θα εγκριθούν, τη στιγμή που μόλις το 13% απάντησε πως δεν θα εγκριθούν.

Πολύ δραματική είναι όμως η εικόνα που έχουν οι πολίτες για την προσωπική οικονομική προοπτική τους, καθώς το εντυπωσιακό 75% προβλέπει χειροτέρευση της κατάστασης, ενώ μόλις το 5% δηλώνει αισιόδοξο προσδοκώντας βελτίωση.

Τέλος, την αναγκαιότητα των αποκρατικοποιήσεων φαίνεται πως ενστερνίζεται το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, με το 62% να εκτιμά πως είναι αναγκαίες (πτώση από 75% τον Απρίλιο του 2011) και το 33% να απαντά πως δεν είναι αναγκαίες (άνοδο από 21%).

Η υποστήριξη για τις ιδιωτικοποιήσεις πηγάζει κυρίως από τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας (80% υπέρ), του ΠΑΣΟΚ (78%) και δευτερευόντως των Ανεξάρτητων Ελλήνων (54%), ενώ στον αντίποδα βρίσκονται οι υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ, με το 49% να δηλώνει ενάντιο στις αποκρατικοποιήσεις αλλά ταυτόχρονα το 45% να τάσσεται υπέρ. Εντυπωσιακό αναμφισβήτητα το στοιχείο, που καταδεικνύει ότι οι μισοί σχεδόν υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ, διαφωνούν με την κεντρική γραμμή του κόμματος και το κρατικοκεντρικό οικονομικό μοντέλο διακυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: