slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΕ Η ΒΟΥΛΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ

ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΤΟ ΚΟΣΜΟ Ο ΠΡΑΣΙΝΟΦΡΟΥΡΟΣ ΜΑΧΑΙΡΙΔΗΣ
 ΠΟΥ    ΜΕΤΑ ΑΠΟ 3 ΧΡΟΝΙΑ 
ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΠΟΣΟ ΚΑΚΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΗΜΝΟΝΙΟ ΚΑΙ ΜΟΙΡΑΖΕΙ ΑΝΕΞΟΔΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ . ΔΗΛΑΔΗ ΠΡΑΣΙΝΟΦΡΟΥΡΕ ΜΑΧΑΙΡΙΔΗ ΜΟΝΟ ΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΠΟΥ ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΑΝ   ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ  (8/11/2012), ΗΤΑΝ  ΑΔΥΣΩΠΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ; ΑΛΗΘΕΙΑ  ΠΡΑΣΙΝΟΦΡΟΥΡΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΜΑΣ ΕΒΑΖΑΝ ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΠΟΥ ΉΣΟΥΝ; ΝΑ ΞΕΣΗΚΩΣΕΙΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ;    
ΥΠΟΚΡΙΤΗ
«Κύριοι Υπουργοί,
Με τη ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Προσαρμογής 2013 – 2016 επιβεβαιώσατε τους χειρότερους φόβους όσων υπηρετούμε τους θεσμούς της Αυτοδιοίκησης, προσπαθώντας με νύχια και με δόντια να τους κρατήσουμε όρθιους και κατά το δυνατόν φερέγγυους στα μάτια των κοινωνιών μας.....
Επιταχύνατε τον αργό αλλά προδιαγεγραμμένο θάνατο της αιρετής Περιφέρειας,
συμπεριλαμβάνοντας στις αδυσώπητες και εξοντωτικές για το λαό περικοπές και στα «κατεπείγοντα μέτρα», που υπερψηφίστηκαν τα ξημερώματα σήμερα (8/11/2012), το αποτελείωμα ενός νέου θεσμού που ξεκίνησε με την περιπαικτική, όπως αποδεικνύεται, αποστολή να προσφέρει ως μια «μικρή περιφερειακή κυβέρνηση» και κατάντησε πειραματόζωο που χρησιμοποιήθηκε για τις δοκιμές στα εργαστήρια μιας ξοφλημένης κεντρικής διοίκησης, δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί στις παθογένειές της και επιλέξατε να τον θανατώσετε.
Ένας θάνατος που μπορεί να είχε προαναγγελθεί και έμοιαζε προ πολλού με προδιαγεγραμμένη εξέλιξη, αλλά ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι, αιφνιδιαστικά και εν κρυπτώ, χωρίς την παραμικρή ενημέρωση και προσχηματική έστω διαβούλευση μαζί μας, και με ισοπεδωτικές μεθόδους που περιβλήθηκαν τον κοινοβουλευτικό μανδύα και νομιμότητα, θα διαπράττονταν ένα ακόμα έγκλημα εις βάρος της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.
Μόνο ως ειρωνεία και απροκάλυπτος εμπαιγμός ηχεί η δέσμευση του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σημερινού πρωθυπουργού προς την ΕΝΠΕ, ότι «ο “Καλλικράτης” ήταν ένα μισό και δειλό βήμα. Πραγματική ανατροπή υπέρ των θεσμών της Αυτοδιοίκησης και υπέρ της ανάπτυξης του τόπου θα γίνει μόνο όταν η Περιφέρεια κερδίσει την κεντρική εξουσία».
Μια πολιτική θέση που χαιρετίσαμε πιστεύοντας ότι στο πρόσωπό του θα είχαμε επιτέλους ένα σύμμαχο. Προφανώς όμως όταν μιλούσε για «πραγματική ανατροπή» μάλλον κυριολεκτούσε και εννοούσε την κατεδάφιση. Το ότι επεφύλασσε στην Περιφέρεια ρόλο «κεντρικής διοίκησης», αποδεικνύεται μια προεκλογική πομφόλυγα που μετά τη σημερινή ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου μοιάζει με κοροϊδία.
Έτσι προστέθηκε και αυτός, μαζί και εσείς, στη μακρά διακομματική λίστα όσων ενέπαιξαν τους αυτοδιοικητικούς και καλλιέργησαν φρούδες ελπίδες στις κοινωνίες που επένδυσαν σε θεσμούς με κύρος, με δύναμη, στελεχωμένες άρτια, οικονομικά θωρακισμένες και οπλισμένες με αρμοδιότητες για να παρεμβαίνουν ουσιαστικά στη ζωή των πολιτών που εκπροσωπούν.
Έμειναν οι υποσχέσεις και τα ψέματα. Οι διαχρονικά κενές περιεχομένου διαβεβαιώσεις και τα συγκαταβατικά χτυπήματα στην πλάτη, που κάποτε αξιολογούσαμε ως ενθαρρυντικά μηνύματα από εκπροσώπους ενός χρεοκοπημένου κράτους, οι οποίοι έκαναν την αυτοκριτική τους και θα έδιναν μια ευκαιρία στην περιφερειακή δημοκρατία. Σήμερα μας μένουν όλα αυτά σαν πειστήρια και μνημεία της πολιτικής υποκρισίας.
Από τα ξημερώματα, η πλήρης απαξίωση και το ξεχαρβάλωμα της αιρετής Περιφέρειας εντάσσεται και επισήμως στα «επείγοντα μέτρα» για τη διάσωση της χώρας. Κι εμείς που νομίζαμε ότι η ισχυρή Αυτοδιοίκηση θα αποτελούσε την ασφαλέστερη διέξοδο από την οικονομική κρίση. Λες και δεν έφταναν οι περικοπές ζωτικών πόρων που μας έδεσαν τα χέρια, ούτε η συνειδητή επιλογή των Περιφερειαρχών να υποστούν θυσίες και να αντέξουν τα θεσμικά χτυπήματα - με το άλλοθι πάντα της κρίσης, προκειμένου να συνδράμουμε την εθνική προσπάθεια να βγει η χώρα από τη στενωπό.
Κρίθηκε ως επιπλέον «κατεπείγον μέτρο» η περαιτέρω περιστολή δαπανών και η προσωπική απαξίωση όσων υπηρετούμε το θεσμό. «Κατεπείγον μέτρο» επίσης ο χωρίς διακρίσεις ή αξιολόγηση διωγμός υπαλλήλων των υποστελεχωμένων Περιφερειών, ως παραπανίσιων. 
Τις επιπτώσεις αυτής της «κατεπείγουσας» αναγκαιότητας θα την πληρώσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, των 48 κατοικημένων νησιών, που μετρούσε ήδη εκατόν εξήντα περίπου αποχωρήσεις υπαλλήλων από τους λιγοστούς που απέμειναν σε νευραλγικές υπηρεσίες και έπεται το πογκρόμ των νέων τυφλών απολύσεων. Και όσοι ακόμα διατηρούν τη δουλειά τους στο δύσκολο νησιωτικό χώρο, υποχρεώνονται να τα βγάζουν πέρα με μισθούς που δοκιμάζουν την αξιοπρέπειά τους.
Και τι ειρωνεία. Μόλις προ μηνός περίπου, απαντώντας ο Υπουργός Εσωτερικών σε σχετική ερώτηση βουλευτών για την στελέχωση των αποδεκατισμένων υπηρεσιών του Δήμου της ακριτικής Κάσου (1082/12.10.2012), προέτρεπε τον δήμαρχο του νησιού να απευθυνθεί στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για να αποσπάσει αυτή υπαλλήλους της. Από ποιους; Απ’ αυτούς που στέλνετε στα σπίτια τους;
Κύριοι υπουργοί, αναλαμβάνετε μια μεγάλη πολιτική ευθύνη με το να αποδομήσετε έναν θεσμό που στηρίζεται στους ανθρώπους που τον υπηρετούν, τον στελεχώνουν και σε αυτούς που απευθύνεται. Ό, τι στερείτε από την Περιφέρεια, το στερείτε από την κοινωνία. Όταν αυτή αγωνιά, αγωνιούμε κι εμείς. Όταν πληγώνετε την Αυτοδιοίκηση, πληγώνετε και τους πολίτες που υπηρετεί.
Θεσμούς και ανθρώπους επιλέξατε να χτυπήσετε κι αφήνετε αλώβητη τη γραφειοκρατία που γέννησε όλα τα δεινά που οδήγησαν το κράτος και τη χώρα στη χρεοκοπία. Συμφιλιωθήκατε με αυτήν και βάλατε απέναντι την Αυτοδιοίκηση και την κοινωνία. Προτιμήσατε να μείνετε όρθιοι στηριζόμενοι σε πήλινα πόδια. Πόσο να αντέξουν;
Είχατε όμως και έχετε μια ακόμα επιλογή στη διάθεσή σας. Να καταργήσετε την αιρετή Περιφέρεια, που ποτέ άλλωστε δεν πιστέψατε. Θα ήταν από την πλευρά σας, πολιτικά και ηθικά, πιο ειλικρινές και έντιμο.
Γιάννης ΜΑΧΑΙΡΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: