slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Αντισυνταγματικές οι διατάξεις Ραγκούση για την υπηκοότητα


Αντισυνταγματικές κρίθηκαν από την Ολομέλεια του ΣτΕ διατάξεις του νόμου Ραγκούση που αφορούν στην απόδοση "ιθαγένειας" (το σωστό βέβαια είναι υπηκοότητα αλλά στην Ελλάδα όπου η αριστερά κάνει ότι γουστάρει επέβαλλε και αυτό) σε αλλοδαπούς πολίτες.


Σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο, οι προϋποθέσεις του νόμου αυτού (που είναι σε ισχύ) δηλαδή, πενταετής παραμονή στην Ελλάδα, εξαετής φοίτηση σε σχολείο όταν πρόκειται για ανήλικα και απουσία ποινικής καταδίκης, κρίθηκαν ότι είναι τυπικές και όχι ουσιαστικές για τη χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας.


Με βάση αυτές τις προϋποθέσεις που κρίθηκαν αντισυνταγματικές, αντισυνταγματική κρίθηκε και η ρύθμιση που έδωσε δικαίωμα ψήφου στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε όσους αλλοδαπούς απέκτησαν την ιθαγένεια με το συγκεκριμένο τρόπο.

Η απόφαση του Δικαστηρίου δεν έχει αναδρομική ισχύ, δεν αφορά τους πολίτες εκείνους που απέκτησαν την ιθαγένεια με το νόμο Ραγκούση ούτε επηρεάζει το εκλογικό αποτέλεσμα δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, στις οποίες ψήφισαν αλλοδαποί που είχαν αποκτήσει την ιθαγένεια με βάση το νόμο Ραγκούση.

Ήδη η κυβέρνηση επεξεργάζεται αλλαγή του νόμου περί ιθαγένειας και σύμφωνα με πληροφορίες σύντομα το καινούργιο νομοσχέδιο θα έρθει για ψήφιση στη Βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Χαράλαμπο Αθανασίου.

ΣΚΑΪ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: