slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Βρούτσης:Κανένα επιχείρημα για καταψήφιση


«Κατανοώ απόλυτα τους έντονους προβληματισμούς και τη συναισθηματική πίεση όλων των βουλευτών και όλων των στελεχών της παράταξής μας. Σε όλους εμάς έτυχε ο κλήρος των δύσκολων αποφάσεων», είπε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ξεκινώντας την ομιλία του στην ΚΟ της ΝΔ.
«Πιστεύω ότι θα αναμετρηθούμε με την ιστορική ευθύνη....
που μας αναλογεί και θα φανούμε άξιοι της εθνικής συνείδησης με την οποία πολιτεύτηκε πάντοτε η ΝΔ. Ήρθε η ώρα να αποδείξουμε, με πράξεις και όχι λόγια, ότι σε ένα περιβάλλον οικονομικής αστάθειας και αβεβαιότητας, είμαστε η δύναμη της πολιτικής και κοινωνικής σταθερότητας», τόνισε.

Αναφερόμενος στα εργασιακά ο κ. Βρούτσης επισήμανε ότι υπήρξαν υπερβολές, δαιμονοποίηση, και μπόλικη παραπληροφόρηση. Ο υπουργός Εργασίας άφησε αιχμές για πρόσωπα τα οποία όπως είπε διατύπωσαν με προσχηματικό τρόπο το ερώτημα εάν έπρεπε και σε ποιο βαθμό να υπεισέλθει η κυβέρνηση σε συζήτηση με την τρόικα για τα θέματα αυτά; «Δυστυχώς, όμως υποβλήθηκε με προσχηματικό τρόπο και από πρόσωπα που ούτε η πρόσφατη πολιτική τους ιστορία ούτε η γνωστική τους υποδομή το επιτρέπει. Προτίμησαν να κρυφτούν πίσω από το δάχτυλό τους», είπε χαρακτηριστικά.

Παρουσιάζοντας το βασικό περιεχόμενο της συμφωνίας που θα έρθει στη Βουλή και αφορά στα εργασιακά, ο κ. Βρούτσης διευκρίνισε ότι «η οποία διαπραγμάτευση συνεχίζεται κατά κάποιο τρόπο και αυτή την ύστατη στιγμή, με την τελική επεξεργασία και διατύπωση των διατάξεων», προσθέτοντας ότι «βελτιώσαμε, πέρα από κάθε προσδοκία, πολλές από τις αρχικές θέσεις της τρόικα»

«Είναι ένα πλαίσιο αλλαγών με τις μεγαλύτερες δυνατές βελτιώσεις που καταφέραμε να διασφαλίσουμε. Το μέγεθος των «εργασιακών» ενδεχομένως, υπό το βάρος της γενικότερης κοινωνικής φόρτισης – διογκώθηκε υπέρμετρα. Και αυτήν ακριβώς την τεκμηριωμένη διαπίστωση, τη μετέφερα πολλές φορές στο πλαίσιο της ενημέρωσης των άλλων κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση συνεργασίας. Προφανώς και στη ΔΗΜΑΡ. Τόνισα όμως το σημαντικότερο: πρέπει να δούμε και να κατανοήσουμε τη μεγάλη εικόνα. Σε μια κατεστραμμένη οικονομία - αν δεν συμφωνηθεί το πακέτο και δεν συνεχιστεί η χρηματοδότηση της χώρας – δεν θα υπάρχουν εργασιακά δικαιώματα, ούτε καν εργασία. Και αυτό δεν το θέλει κανείς. Ύστερα από όλα αυτά καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι η όποια πολιτική ένσταση, το όποιο επιχείρημα για καταψήφιση του συνολικού πακέτου στο όνομα των «εργασιακών» έχει αποδυναμωθεί. Δεν «στέκεται» πλέον ως επιχείρημα!», συνέχισε ο κ. Βρούτσης.



Παρουσιάζοντας λοιπόν τα βασικά σημεία της συμφωνίας είπε:

-Εξασφαλίσαμε ότι δεν θα μειωθεί περαιτέρω ο κατώτατος μισθός.

- Διασώσαμε – για την ακρίβεια επαναφέραμε - τις ωριμάνσεις (τριετίες) για αυτούς που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.

- Προασπίσαμε τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις σε όλα τα επίπεδα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, παρά την ύπαρξη του νέου μηχανισμού καθορισμού κατώτατου μισθού.

-Προσαρμόσαμε το επίπεδο αποζημιώσεων απόλυσης κοντά στον κοινοτικό μέσο όρο. Δεν θα υπάρχει απολύτως καμία αλλαγή στις αποζημιώσεις για τους μισθωτούς που έχουν εισόδημα έως 2.000 ευρώ, δηλαδή για πάνω από το 85% του συνόλου των μισθωτών. Αυξήσαμε το χρόνο προειδοποίησης από τους 3 στους 4 μήνες.

- Αποφύγαμε τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομική σύμβαση εργασίας.

- δεν αλλάζει τίποτε ούτε στη 40ωρη εβδομαδιαία εργασία, ούτε στη μέγιστη μέση διάρκεια (δηλαδή μαζί με την υπερεργασία και τις υπερωρίες) των 48 ωρών εβδομαδιαίως

Τέλος, ο υπουργός Εργασίας, επισήμανε, ότι έγινε αποδεκτό από την τρόικα ότι «Για ό,τι θα μιλάμε στη διαπραγμάτευση και για ό,τι θα συμφωνηθεί θα έχει βάση το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και όχι κάποιες συγκεκριμένες χώρες όπως ήταν η διατύπωση του προηγούμενου μνημονίου»

Έτσι, υπογράμμισε ότι το νέο μνημόνιο συνεργασίας αναφέρει αυτολεξεί: «…Οι μεταρρυθμίσεις στην εργατική νομοθεσία θα υλοποιηθούν ακολουθώντας τον κανόνα της διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους και με σεβασμό στις Ευρωπαϊκές οδηγίες και τα βασικά εργατικά δικαιώματα…» Πρόκειται για ρήτρες, διευκρίνισε, που ακολουθούν το σκεπτικό και το λεκτικό της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: