Blogger Gadgets

slider

Το gmail του naxios

Στείλτε μας Ειδήσεις-Σχόλια-Παρατηρήσεις-Αρθογραφία Στο email - naxios.blogspot.com@gmail.com Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων Η φωνή της ΝΑΞΟΥ.

Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2012

Σύλλογοι Εγγαρών-Γαλήνης: Δεν ξεπεράστηκαν τα «εμπόδια» για την κατασκευή του ΧΥΤΑ

φωτο naxosnow
Με αφορμή την ανακοίνωση του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων σχετικά με την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πηραιά που απορρίπτει την αίτηση αναστολής κατά της απόφασης απαλλοτρίωσης για τη δημιουργία ΧΥΤΑ, αλλά και τα όσα είπε ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανόλης Μαργαρίτης στο δημοτικό συμβούλιο, ότι δηλαδή «έχει ξεπεραστεί και ο τελευταίος σκόπελος» για να προχωρήσει το έργο, οι σύλλογοι Εγγαρών και Γαλήνης εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη δικαστική απόφαση δεν κρίνει την τελική έκβαση της υπόθεσης «ΧΥΤΑ» αφού εκκρεμεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.


«Ο αγώνας μας συνεχίζεταιΕμείς οφείλουμε να εμποδίσουμε με κάθε τρόπο το έργο που καταστρέφει την περιοχή μας και το νησί μας» επισημαίνουν οι δυο σύλλογοι της Νάξου που όπως είναι γνωστό, μαζί με την ΠΕΚΙΝ, αντιδρούν στην χωροθέτηση του έργου και έχουν προσφύγει στο ΣτΕ για την περιβαλλοντική του μελέτη.
Ασκούν κριτική στη δημοτική αρχή σχετικά με τους χειρισμούς της στο θέμα της αποκατάστασης του ΧΑΔΑ και σημειώνουν ότι: «Αντί να προχωρεί σε δαπάνες αρκετών εκατομμυρίων ευρώ μόνο για απαλλοτριώσεις στην Κορυφή Ξύδη, ας τα διαθέσει άμεσα για την κατασκευή προσωρινής λύσης επεξεργασίας των σκουπιδιών και αποσυμφόρησης του ΧΑΔΑ. Έχει καθυστερήσει εγκληματικά για χρόνια με την παρούσα και τις προηγούμενες διοικήσεις του».

Αναλυτικότερα στην ανακοίνωσή τους οι σύλλογοι Εγγαρών και Γαλήνης επισημαίνουν τα εξής:
Οι δηλώσεις του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων για την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά παραπλανούν τους δημότες.
Η μη αναστολή της απόφασης απαλλοτρίωσης δεν συνεπάγεται την άρση όλων των δικαστικών, τουλάχιστον, εμποδίων, καθώς δεν κρίθηκε η ουσία της υπόθεσης ΧΥΤΑ αλλά μόνο οι τυπικοί λόγοι σχετικά με τη διαδικασία λήψης της απόφασης απαλλοτρίωσης, και μάλιστα όχι οριστικά, παρά μόνο για την ανάγκη αναστολής. Η πραγματική κρίση ακολουθεί και η εν λόγω απόφαση μη αναστολής δεν προκρίνει επ" ουδενί την τελική έκβαση της εκδίκασης της υπόθεσης.
Το κυριότερο όμως είναι ότι το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά δεν έκρινε ούτε θα κρίνει την ουσία, ούτε περί της καταλληλότητας της λύσης του ΧΥΤΑ που έχει επιλεγεί για το νησί μας, όπως διατείνεται ο Δήμος, ούτε την καταλληλότητα της θέσης Κορυφή Ξύδη, ούτε βεβαίως και την ορθότητα και νομιμότητα της διαδικασίας χωροθέτησης και Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του ΧΥΤΑ που ακολουθήθηκε, τα οποία θα κριθούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ο αγώνας μας συνεχίζεται. Εμείς οφείλουμε να εμποδίσουμε με κάθε τρόπο το έργο που καταστρέφει την περιοχή μας και το νησί μας.
Είναι όμως άκρως ανησυχητικό ότι δεν προωθείται λύση για την άμεση διακοπή της λειτουργίας του ΧΑΔΑ Τιμίου Σταυρού και την ταχεία αποκατάστασή του. Η διακοπή της λειτουργίας του μετά την κατασκευή του ΧΥΤΑ, όπως επιδιώκει ο Δήμος, είναι καταστροφική, αφού, στην καλύτερη περίπτωση η κατασκευή του ΧΥΤΑ δεν θα ολοκληρωθεί πριν από το 2016, ακόμα και αν δεν υπάρξει κανένα εμπόδιο. Μπορεί ο ΧΑΔΑ να λειτουργεί μέχρι τότε; Αναλαμβάνει ο Δήμος το ρίσκο για την πιθανότατη κατάρρευσή του και την τεράστια καταστροφή που εγγυμονεί; Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πόσο μεγαλύτερη θα είναι η καταστροφή για το νησί μας αν μία έστω απόφαση δικαστηρίων από τις αναμενόμενες ακυρώσει το έργο. Ούτε τα πρόστιμα που επικαλείται ο Δήμος θα γλιτώσουμε με την ακολουθούμενη πολιτική. Η ευθύνη ανήκει στο Δήμο.
Το έχουμε επισημάνει πολλές φορές. Αντί να προχωρεί σε δαπάνες αρκετών εκατομμυρίων ευρώ μόνο για απαλλοτριώσεις στην Κορυφή Ξύδη (αναμένεται ο προσδιορισμός του σχετικού τιμήματος), ας τα διαθέσει άμεσα για την κατασκευή προσωρινής λύσης επεξεργασίας των σκουπιδιών και αποσυμφόρησης του ΧΑΔΑ. Έχει καθυστερήσει εγκληματικά για χρόνια με την παρούσα και τις προηγούμενες διοικήσεις του.
Άλλη μια φορά προτείνουμε την αλλαγή του έργου διαχείρισης απορριμμάτων στον τόπο μας. Οι ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ αποτελούν την τελευταία επιλογή στη λίστα προτεραιότητας της ευρωπαϊκής ένωσης και την πιο ακριβή λύση διαχείρισης. Και αν οι άλλοι Δήμοι την επέλεξαν και την υλοποίησαν σε προγενέστερο χρόνο και με άλλα δεδομένα, χωροθετώντας μακριά από οικισμούς και σε χώρους που δεν δημιουργούν προβλήματα, ο Δήμος Νάξου & ΜΚ δεν μπορεί να το επικαλείται ως επιχείρημα, αφού ο ΧΥΤΑ χωροθετείται στα όρια (λιγότερο από χιλιόμετρο) αναπτυσσόμενης οικιστικής ζώνης χωριών και της πόλης της Νάξου με κινδύνους για τη δημόσια υγεία, τη ζωή και την περιουσία των κατοίκων, και σε μια περιοχή με νερά και με τόσα άλλα προβλήματα που απειλούν το νησί μας.
Οι πλέον πρόσφατες κινήσεις του Δήμου για ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων είναι ενθαρρυντικές, αλλά μάλλον επικοινωνιακού χαρακτήρα και σκοπού. Δεν μπορεί ταυτόχρονα να δηλώνει ότι προχωρά στην κατασκευή του αναχρονιστικού έργου ΧΥΤΑ στην Κορυφή Ξύδη. Ο Δήμος πρέπει να αλλάξει πορεία με την άμεση παύση της διαδικασίας για κατασκευή ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ στην Κορυφή Ξύδη, τον ταχύτερο δυνατό προσδιορισμό νέας λύσης, δηλαδή νέου έργου και νέας χωροθέτησης, με βάση τις επιταγές της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, και εκκίνηση νέας διαδικασίας έγκρισης νέων περιβαλλοντικών όρων του νέου έργου. Ταυτόχρονα, πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε εφαρμογή λύσης για τον υφιστάμενο ΧΑΔΑ Τιμίου Σταυρού.
Διαφορετικά, φέρει ακέραιη την ευθύνη για τη διαφαινόμενη καταστροφή του νησιού μας που θα συμβεί με τις επιλογές του και τις επιλογές των προηγούμενων τοπικών, περιφερειακών και (πρώην) νομαρχιακών αρχόντων του δύσμοιρου νησιού μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :