slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Νίκος Συρμαλένιος: «Οδηγείτε τη χώρα στην ξέρα: Ούτε τα μέτρα είναι τα τελευταία, ούτε το χρέος είναι βιώσιμο»

  
(Η τοποθέτηση του βουλευτή Κυκλάδων Νίκου Συρμαλένιου στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, η οποία δεν αναγνώστηκε από το βήμα της Βουλής, λόγω περιορισμένου χρόνου, που οδήγησε σε περικοπή 30 εγγεγραμμένων ομιλητών).

Συρμαλένιος Νίκος
 Βουλευτής Κυκλάδων
                                                                                                    ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2013
«Η παραπαίουσα κυβέρνηση σας, με την ψήφο των 153 βουλευτών, κατάφερε μόλις και μετά βίας, να ....
περάσει για μια ακόμα  φορά στα τρία τελευταία χρόνια, τα πιο επώδυνα και ανάλγητα μέτρα που επιβάλλουν στον ελληνικό λαό ακόμα μεγαλύτερη φτωχοποίηση και εξαθλίωση.
Για να το καταφέρετε βέβαια αυτό, κέρδισατε τις εκλογές με ψεύτικες υποσχέσεις και παραπλανητικά επιχειρήματα περί επαναδιαπραγμάτευσης, σταδιακής απαγκίστρωσης κλπ, και με τα περίφημα 18 σημεία για αποκατάσταση των χαμηλών συντάξεων, για μη περαιτέρω περικοπές των μισθών, για την κατοχύρωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας κλπ. Με τη συνευθύνη των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης, προχώρησατε στην ψήφιση μέτρων 13,5 δις για το 2013, που θα φθάσουν πάνω από 18 δις  μέχρι το 2016.
Ισχυρίζεται η κυβέρνηση σας, ότι αυτά τα μέτρα θα είναι τα τελευταία. Πώς όμως, κύριοι της κυβέρνησης θα είναι τα τελευταία, αφού τα 13,5 θα γίνουν 18 ίσως και 20 δις τα επόμενα χρόνια;   Από πού θα βρείτε τα υπόλοιπα, εκτός από τα συνήθη υποζύγια, αφού μέχρι σήμερα δεν τολμάτε  να αγγίξετε τους προστάτες σας. Άλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μόλις προχθές από αυτό εδώ το βήμα, παραδέχθηκε ότι αυτά τα μέτρα θα είναι τα τελευταία…. «εφόσον βέβαια πιάσουμε τους στόχους».
Με συγχωρείτε, αλλά αυτό ακριβώς είναι το άπιαστο όνειρο από το οποίο πρέπει να ξυπνήσετε κύριοι της κυβέρνησης, αν θέλετε να μην συνεχίζετε να κοροϊδεύετε τον κόσμο.
Για ποιους στόχους μιλάτε; Για την ανεργία που την βγάζετε το 2012 στο 23,5, όταν έχει ήδη ανακοινωθεί επίσημα ότι ξεπέρασε το 25,5% και όπως λέτε το 2013 θα φθάσει 24,7, ενώ ήδη το ποσοστό αυτό έχει ήδη ξεπεραστεί στο τέλος του ’12; Για την ύφεση που για το 2013 την προβλέπετε στο 4,5, όταν έγκυροι διεθνείς οικονομικοί κύκλοι τη θεωρούν ότι θα κινείται γύρω στο 7%; Για τα φορολογικά έσοδα του δημοσίου, τα οποία συνεχώς πέφτουν έξω, διότι ο κόσμος δεν μπορεί να τα πληρώσει; Οι προβλέψεις του  Προϋπολογισμού, είναι παντελώς ανεδαφικές. Η επίδραση από τις περικοπές στη μισθολογική δαπάνη αναμένεται να είναι περίπου 9,7 δις συμβάλλοντας στη μείωση του ΑΕΠ κατά 5,02%, ενώ περαιτέρω μείωση του ΑΕΠ κατά 2,34% θα προέλθει από τις πρόσθετες μειώσεις μισθών και συντάξεων, επιδομάτων, την κατάργηση των αφορολογήτων ορίων στις οικογένειες με παιδιά, την περαιτέρω οριζόντια μείωση της μισθολογικής δαπάνης στο δημόσιο. Η μείωση της συνολικής δαπάνης από αυτά τα μέτρα εκτιμάται στα 4,7 δις €.
Μήπως περιμένετε τις λεγόμενες θετικές προσδοκίες για την οικονομία, τη λεγόμενη ανάκτηση της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία, που προσλαμβάνει το χαρακτήρα, να είμαστε τα καλά και υπάκουα παιδιά στους απέξω, μπας και μας δώσουν κανένα κόκκαλο από το περίσσευμα τους;;;
Δυστυχώς για σας, ακόμα και η τελευταία Έκθεση του ΙΟΒΕ (Οκτώβριος 2012) είναι αποθαρρυντική, αφού οι δείκτες για τη βιομηχανία, τις κατασκευές, το λιανικό εμπόριο, τις υπηρεσίες, βαίνουν μήνα με το μήνα μειούμενοι
Περιγράφετε τις προϋποθέσεις για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης, εκλιπαρώντας στην ουσία τους περίφημους επενδυτές, αφού τους παρουσιάζετε όλα τα ψηφισμένα μέτρα που έχουν κατά τη γνώμη σας διαμορφώσει συνθήκες επενδυτικού παράδεισου (κατάλυση κάθε εργατικού δικαίου και διασφάλιση εργασιακού μεσαίωνα, αποκρατικοποιήσεις όλων των στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων σε τιμές ευκαιρίας, fast truck διαδικασίες για την πώληση άνευ βαρών και χωρίς καμιά περιβαλλοντική προστασία κλπ). Μετατρέπετε στην ουσία ολόκληρη την επικράτεια σε μια ειδική οικονομική ζώνη (ΕΟΖ) και τον ελληνικό λαό σε δουλοπάροικους
Όμως σε καμιά χώρα τόσο χαμηλού εργατικού κόστους (Βουλγαρία κ.α.), υπάρχει αποτέλεσμα.
Μας κατηγορείτε ότι υπερασπιζόμαστε κάθε είδους συντεχνιακά συμφέροντα, όταν εσείς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επί τέσσερεις συναπτές δεκαετίες τα δημιουργήσατε και τα εκθρέψατε. Εσείς από τον πόλεμο μέχρι σήμερα, ως διακυβέρνηση, χωρίσατε τον κόσμο σε συντεχνίες, εσείς δημιουργήσατε άπειρα ασφαλιστικά ταμεία, εσείς φτιάξατε το δημόσιο κατ΄εικόνα και ομοίωση της πολιτικής σας, εσείς δημιουργήσατε το πελατειακό και αναποτελεσματικό κράτος. Δεν μπορείτε λοιπόν τώρα να παριστάνετε τους αρχάγγελους της εξυγίανσης, την οποία δήθεν εσείς καταλάβατε, ενώ εμείς τάχα υπερασπιζόμαστε. Είσαστε λοιπόν αναξιόπιστοι. Σαφώς είμαστε υπέρ ριζοσπαστικών αλλαγών και στο δημόσιο τομέα και στη δημόσια διοίκηση και στα πάντα. Όμως όχι έτσι. Χωρίς ουσιαστική συζήτηση, χωρίς καμιά κοινωνική συναίνεση, χωρίς πειστικές λύσεις, με αιφνιδιαστικές αντισυνταγματικές τροπολογίες της τελευταίας στιγμής.... (Καταργείτε 7 ΔΟΥ στις Κυκλάδες, χωρίς ολοκλήρωση του ΤΑΧΙS και χωρίς καμιά προετοιμασία…)    
Τα στοιχεία του προϋπολογισμού για το Αιγαίο και τη Νησιωτική Ελλάδα είναι αποκαλυπτικά:
Για την αποκεντρωμένη διοίκηση Αιγαίου το 2013 προβλέπονται : 10.129.000 ευρώ, έναντι 14.649.892 του 2012 και 15.678.255 του 2011, δηλαδή μείωση πάνω από 30% μέσα σε δύο χρόνια
Ειδικότερα για τον Νομό Κυκλάδων προβλέπονται για το 2013: 1.108.000 ευρώ, έναντι 2.363.587 του 2012 και 2.640.368 του 2011, δηλαδή πτώση πάνω από 50%.
Η μείωση αυτή αντανακλάται σε όλα τα κονδύλια των κρίσιμων τομέων, όπως στην υγεία, στην παιδεία, στην αυτοδιοίκηση, στις κοινωνικές δομές. Το κλείσιμο πολλών υπηρεσιών και η συρρίκνωση των δημόσιων και περιφερειακών και δημοτικών υπηρεσιών στα νησιά, σε συνδυασμό με τη μείωση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων οδηγεί μαθηματικά σε βαριά υποβάθμιση, με ότι αυτό συνεπάγεται για την καθημερινή διαβίωση, αλλά και τον τουρισμό στη νησιωτική Ελλάδα.
Τη στιγμή αυτή που μιλάμε η έδρα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου στη Σύρο βρίσκεται υπό κατάληψη από τους εργαζόμενους, που διαμαρτύρονται ενάντια στις απολύσεις, ενάντια στο κόψιμο του επιδόματος παραμεθόριων περιοχών, ενάντια στη διάλυση της Περιφέρειας. Στηρίζουμε και χαιρετίζουμε τις κινητοποιήσεις.
Σε ότι δε αφορά το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, ο προϋπολογισμός του 2013 θα είναι μειωμένος κατά 82,6 δισ. ευρώ και θα διαμορφωθεί σε 298,3 εκατομμύρια ευρώ, από 380,9 εκατ. ευρώ που ήταν το 2012. Υπάρχει επίσης πρόβλεψη για μείωση των επιδοτήσεων στις λεγόμενες "άγονες" γραμμές για την ακτοπλοΐα κατά 18 εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2013- 2014. Αυτό πρακτικά σημαίνει δραστικές περικοπές δρομολογίων και νησιά χωρίς πλοία, κάτι που ήδη έχει αρχίσει.
Αν όλα αυτά τα χρόνια, από το 2001 μέχρι σήμερα,  αντί το ελληνικό δημόσιο να δίνει εκατοντάδες εκατομμύρια προς τους εφοπλιστές για τις επιδοτούμενες γραμμές (άγονες γραμμές), τα έδινε για την κατασκευή μικρού στόλου επιβατηγών σκαφών και μάλιστα σε ελληνικά ναυπηγεία (π.χ. Νεώριο), υπό την εποπτεία ενός δημόσιου φορέα ακτοπλοΐας, μιας δημόσιας κοινοπραξίας που η Ε.Ε. έχει ομολογήσει ότι μπορεί να χρηματοδοτήσει, τότε το όφελος για την εθνική οικονομία, αλλά και για τα νησιά, θα ήταν προφανές, αφού θα είχε διασφαλιστεί η απρόσκοπτη εκτέλεση των δρομολογίων, χειμώνα – καλοκαίρι και με επταετείς συμβάσεις, σε αντίθεση με τις μονοετείς ή διετείς που υπάρχουν μέχρι σήμερα. Ο φορέας αυτός δεν είναι ουτοπία, υπάρχει σε άλλες χώρες, όπως οι Σκανδιναβικές, όπου και σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μπορεί καταρχήν να αναλάβει τις λεγόμενες άγονες γραμμές, δηλαδή τις γραμμές ενδοεπικοινωνίας στο χώρο του Αιγαίου.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να καταθέσω ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο για ναυτιλία: Με την πολυδιαφημισμένη αλλαγή στην φορολόγηση των πλοίων (φορολογία πλοίων βάσει χωρητικότητας), η κυβέρνηση επιδιώκει να εισπράξει 140 εκατομμύρια ευρώ από το 2013 έως και το 2016, δηλαδή το ίδιο περίπου ποσό, κάπου 152 εκατομμύρια ευρώ, θα εισπράξει το κράτος μόνο και μόνο από τη μείωση των επιστροφών ΦΠΑ στους αγρότες (αύξηση της φορολόγησης).
Αλήθεια, πότε θα μας πει επιτέλους η κυβέρνηση αν θα προχωρήσει σε συγκεκριμένες απαντήσεις προς την Ε.Ε. (Γ. Δ. Ανταγωνισμού) που από τις 17/8/2012, ρωτάει την Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες, κατά πόσον υπάρχουν κρατικά μέτρα στήριξης υπέρ των ναυτιλιακών εταιρειών (φοροαπαλλαγές κλπ.)
Κύριοι της κυβέρνησης, οδηγείτε τη χώρα στην ξέρα. Ούτε τα μέτρα θα είναι τα τελευταία, ούτε το χρέος θα είναι βιώσιμο, ούτε βεβαίως θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα 1,1 % του ΑΕΠ το 2013. Μόνη λύση η δημοκρατική διέξοδος με προσφυγή στην κάλπη και η ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από μια κυβέρνηση προοδευτικού-αριστερού χαρακτήρα με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Αυτή η κυβέρνηση δεν θα δώσει αυτομάτως λύσεις σε όλα τα προβλήματα. Θα ανακουφίσει όμως άμεσα τα φτωχότερα στρώματα του ελληνικού λαού, μέσα από την ακύρωση των μνημονίων και των εξοντωτικών μέτρων, θα διαπραγματευτεί σκληρά σε ευρωπαϊκό επίπεδο τη διαγραφή μέρους του χρέους, την αναστολή πληρωμών για κάποια χρόνια και την αποπληρωμή του υπολοίπου με ρήτρα ανάπτυξης. Με σκληρούς αγώνες μαζί με το λαό, θα ανοίξει δρόμους παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης, αξιοποιώντας όλες τις ζωντανές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας. Σε αυτό τον αγώνα καλούμε σε συστράτευση την αριστερά όλων των αποχρώσεων, τους προοδευτικούς διανοούμενους, όλους αυτούς που παλεύουν για κοινωνική δικαιοσύνη, για ισότιμη θέση της χώρας στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο γίγνεσθαι, με όραμα το σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία.
Χαιρετίζω όλους τους συναδέλφους που μόλις προχθές έδωσαν αρνητική ψήφο στα μέτρα εξαθλίωσης και καταστροφής, ανεξάρτητα από την αφετηριακή τους σκέψη. Τους καλώ να ολοκληρώσουν τη θέση τους μέσα από την καταψήφιση και του προϋπολογισμού που επισφραγίζει τα επαχθή μέτρα».

         11/11/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: