slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

"Οι ΧΥΤΑ θα είναι παράνομοι από το Γενάρη του 2014", επαναλαμβάνει η ΠΕΚΙΝ

Σαν Περιβαλλοντική Κίνηση Νάξου, όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας μας στο νησί, κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει για παραπλάνηση, παραπληροφόρηση και παλινωδίες, εφ’ όσον κάθε φορά που ασχολούμαστε με ένα ζήτημα φροντίζουμε να τεκμηριώνουμε την επιχειρηματολογία μας σε .....
αναμφισβήτητα στοιχεία.

Γι’ αυτό και παρακολουθήσαμε με μεγάλη προσοχή το τελευταίο θέατρο του παραλόγου στον δήμο σχετικά με την προειλημμένη ανάθεση της μελέτης για την ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων στην μπαλαντέρ καθηγήτρια του Πολυτεχνείου Λουϊζίδου. Υπενθυμίζεται η ίδια καθηγήτρια πριν δυο χρόνια βρισκόταν στο τότε δημοτικό συμβούλιο υποστηρίζοντας ότι το έργο του ΧΥΤΑ δεν πρέπει να κατασκευαστεί στην κορφή Ξύδη. Με βάση, μάλιστα, τα δικά της επιχειρήματα στηρίχτηκε η προσφυγή των Πολιτιστικών Συλλόγων της Γαλήνης και των Εγγαρών στο ΣτΕ, και την οποία συνυπέγραψε η ΠΕΚΙΝ.

Δεν θα επιμείνουμε στο γεγονός ότι ο δήμος, και προσωπικά ο δήμαρχος, παραπλανεί με την ανακοίνωσή του ότι δεν υπάρχουν νομικά εμπόδια για να ξεκινήσει το έργο του ΧΥΤΑ, αποσιωπώντας σκοπίμως ότι εκκρεμεί το εφετείο για τη νομιμότητα του κεκλεισμένων των θυρών δημοτικού συμβουλίου -και ως εκ τούτου και της απόφασης για τις απαλλοτριώσεις- όπως και η επικείμενη εξέταση της αίτησης ακύρωσης του έργου στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Όμως, όσες διατάξεις και να παρέθεσε η πλειοψηφία του δήμου Νάξου στην ανακοίνωση που εξέδωσε για να πείσει για τη νομιμότητα κατασκευής των ΧΥΤΑ, παρέλειψε μια αρκετά σημαντική. Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, 13/2/2012 στο άρθρο 43 του νόμου 4042 αναφέρεται ότι οι οργανισμοί ή οι επιχειρήσεις που διαθέτουν σε Χώρο Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ) συγκεκριμένες κατηγορίες δημοτικών αποβλήτων καθώς και αποβλήτων από εκσκαφές και κατεδαφίσεις χωρίς να έχουν προηγηθεί εργασίες επεξεργασίας επιβαρύνονται, από 1ης Ιανουαρίου 2014, με ειδικό τέλος ταφής ανά τόνο αποβλήτων που διατίθεται. Το ειδικό τέλος ταφής ορίζεται, για το 2014, σε τριάντα πέντε (35) ευρώ ανά τόνο διατιθεμένων αποβλήτων και αυξάνεται ετησίως κατά πέντε(5) ευρώ ανά τόνο έως του ποσού των 60 ευρώ ανά τόνο.»

Αν αυτό δεν σημαίνει πρόστιμο στους ΧΥΤΑ, τότε τι ακριβώς σημαίνει; Πρόστιμο μπαίνει όταν υπάρχει παρανομία, άρα οι ΧΥΤΑ τίθενται εκτός νόμου το 2014. Και όσον αφορά το έωλο επιχείρημα του δήμου ότι η ευρωπαϊκή ένωση δεν θα χρηματοδοτούσε ένα έργο που είναι παράνομο, υποτιμά τη νοημοσύνη μας. Μα, κύριε δήμαρχε, οι ΧΥΤΑ κηρύσσονται παράνομοι από την 1η Γενάρη του 2014, και αυτό υποστηρίζει και η ΠΕΚΙΝ εδώ και χρόνια, δεν είπαμε ότι είναι παράνομοι σήμερα, άρα και φυσικά μπορούν να χρηματοδοτηθούν. Αλλά σε ένα χρόνο και ενάμιση μήνα από σήμερα οι δημότες θα πληρώνουμε πρόστιμο εξαιτίας σας και των προκατόχων σας. Ποιος λοιπόν παραπληροφορεί τους δημότες τελικά;

Στο δημοτικό συμβούλιο της 9ης Νοεμβρίου ο σύμβουλος του δήμου για τα απορρίμματα παραδέχτηκε κάτι που ο κόσμος το ‘χει τούμπανο, ότι η ανακύκλωση δεν λειτουργεί γιατί δεν στέλνονται τα υλικά στα εργοστάσια επεξεργασίας τους, δηλαδή και πάλι με ευθύνη του δήμου. Κάτι, εξάλλου, που έχουν δημοσιοποιήσει και οι εργαζόμενοι του δήμου στην καθαριότητα εδώ και δυο χρόνια, αλλά και πάλι δεν έκαναν τίποτα οι αρμόδιοι.

Ωστόσο, ο άμεσος κίνδυνος της περιβαλλοντικής καταστροφής μεγατόνων με την επαπειλούμενη κατακρήμνιση του βουνού σκουπιδιών από το ΧΑΔΑ στη θάλασσα και με ό,τι αυτό σημαίνει για την ζωή του νησιού, φαίνεται ότι δεν απασχολεί τους αρμόδιους. Από την πλευρά μας, σαν Περιβαλλοντική Κίνηση Νάξου, εκφράζουμε την αγωνία μας για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο ΧΑΔΑ στον Τίμιο Σταυρό, ο οποίος μετά το κλείσιμο των υπόλοιπων χωματερών στο νησί δέχεται όλο τον όγκο των σκουπιδιών. Απαιτούμε να γίνουν άμεσα εργασίες για την καλύτερη διαχείριση των αποβλήτων στο χώρο για να μην κινδυνέψει η δημόσια υγεία και το περιβάλλον από την ολιγωρία των αρχών.

Η ΠΕΚΙΝ παραμένει αταλάντευτη στην θέση της ότι η ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει την μείωση των συσκευασιών σε κάθε φάση της παραγωγής, την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση στην πηγή, την κομποστοποίηση και, στο τέλος, τη διάθεση των ελάχιστων υπολειμμάτων σε έναν μικρό χώρο που μπορεί να βρεθεί εύκολα σε ένα νησί με την έκταση της Νάξου.

 ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΠΕ.ΚΙ.Ν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: