slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Εθνική ξεφτίλα: Κόβουν συντάξεις του ΟΓΑ για να πείσουν την Τρόικα

Την ώρα που η κυβέρνηση δεν δείχνει αποφασιστικότητα να πατάξει τη φοροδιαφυγή και να «ξεσκονίσει» τις λίστες φοροφυγάδων, να πατάξει το λαθρεμπόριο, να μειώσει τις τιμές στην κατανάλωση και να απολύσει -έστω- τους επίορκους δημοσίους υπαλλήλους, δείχνει πρόθυμη να βάλει βαθύτερα το μαχαίρι στις συντάξεις του ΟΓΑ.

Η πρόταση την οποία κατέθεσε η ελληνική πλευρά στην Τρόικα είναι να περικοπούν οι συντάξεις και τα δώρα του ΟΓΑ και αποτελεί πραγματικά το έσχατο σκαλί των δημοσιονομικών μέτρων που θα μπορούσε να προτείνει η κυβέρνηση. Κι αυτό γιατί την ώρα που πολλοί αγρότες πλουτίζουν από παράνομες επιδοτήσεις, συντάξεις-μαϊμού, αδήλωτα έσοδα, διασπαθίζονται τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και στήνεται χορός φοροδιαφυγής τα «μαχαίρι» πέφτει στους συνήθεις υπόπτους που λαμβάνουν σύνταξη κάτω από το όριο της φτώχειας.

Οι ασφυκτικές πιέσεις της Τρόικα για «εμπροσθοβαρές» πακέτο, με τα περισσότερα μέτρα των 13,5 δισ. να συγκεντρώνονται στο 2013, οδηγούν το υπουργείο Οικονομικών σε έναν επώδυνο συμβιβασμό : αντί για περικοπές 6 δισ. που ήταν αρχικά να επιβληθούν σε μισθούς και συντάξεις, οι περικοπές ανέρχονται πλέον στα 10 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η Τρόικα είχε ζητήσει αρχικά το ποσό των 10 δισ. σε περικοπές και ο Γιάννης Στουρνάρας είχε χαρακτηρίσει την πρόταση «παράλογη». Φαίνεται όμως ότι η αδυναμία να ευρεθεί άλλη λύση (όπως οι απολύσεις, η πάταξη της φοροδιαφυγής, το λαθρεμπόριο κλπ) οδηγούν την κυβέρνηση στον επώδυνο συμβιβασμό.

Πηγή: Εθνική ξεφτίλα: Κόβουν συντάξεις του ΟΓΑ για να πείσουν την Τρόικα | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/70765#ixzz28QM2fJS9

Δεν υπάρχουν σχόλια: