slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Σαμαράς - Βενιζέλος: Προχωρούμε μόνοι και βλέπουμε

Της Μαρίνας Μάνη

"Οχι" παραμένει η απάντηση του Φώτη Κουβέλη στις εργασιακές αλλαγές –κυρίως στις δύο που αφορούν την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον κατώτατο μισθό και την διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Ο ίδιος πιέζει να ενταθεί η πολιτική διαπραγμάτευση με την τρόικα «μέχρι την τελευταία στιγμή». Ώστε είτε να υπαναχωρήσει από τα εργασιακά αιτήματά της είτε να θεωρήσει «κλεισμένη» τη
συμφωνία σε όλα τα υπόλοιπα ζητήματα –κι αυτό διότι οι εκπρόσωποι των δανειστών έθεσαν χθες το δίλημμα «ή όλα ή τίποτα».

Αργά τη νύχτα ο Ευ. Βενιζέλος επικοινώνησε με τον Αντώνη Σαμαρά (αφού προηγουμένως είχε μιλήσει με τον κ. Κουβέλη) και συζήτησαν το πώς θα συνεχισθεί η διαπραγμάτευση για βελτιώσεις που θα άρουν τις αντιρρήσεις της ΔΗΜΑΡ.

Ενα άρθρο... και να καίει

Κατά τις πληροφορίες, συμφώνησαν στη μορφή με την οποία θα «έλθουν» στη Βουλή τα μέτρα: Σε ένα άρθρο, τελικά, και όχι «σπασμένα» σε επιμέρους, παρότι το κυβερνητικό επιτελείο είχε προκρίνει να κατατεθούν σε ξεχωριστό άρθρο τα εργασιακά ώστε να «διευκολυνθεί» η ΔΗΜΑΡ να το καταψηφίσει χωρίς να διακινδυνεύσει το υπόλοιπο πακέτο.

Η λύση αυτή προσέκρουσε στο επιχείρημα ότι θα «απελευθερώσει» βουλευτές και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ... να πράξουν το ίδιο, με ορατό το ενδεχόμενο να μην περάσουν οι εργασιακές αλλαγές.

Οι ψύχραιμοι του Μαξίμου είχαν αναδείξει αυτόν τον κίνδυνο από προχθές τη νύχτα, όταν συνεργάτης του κ. Σαμαρά παρουσίασε τη λύση των «πολλών άρθρων».

Χθες μάλιστα, ο Γιάννης Στουρνάρας «μπερδεύτηκε» και μίλησε ακόμη και για... ξεχωριστά νομοσχέδια, προκαλώντας αλαλούμ στα κυβερνητικά έδρανα.

160 μείον δέκα;

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αριθμούν μαζί 160 έδρες. Που σημαίνει ότι αρκούν δέκα διαρροές κι από τα δύο κόμματα μαζί για να απορριφθούν τα εργασιακά μέτρα.

Ούτε ο κ. Σαμαράς ούτε ο κ. Βενιζέλος είναι σε θέση να διαβεβαιώσουν... αλλήλους και την τρόικα πως δεν θα υπάρχουν άνω των εννέα διαρροών.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: